RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(NA-tips/Anders Røeggen)

Dette provoserer voldsomt

Sist oppdatert:
65 kroner for en kurv med norske jordbær....

...men kun 10 kroner for jordbær fra Belgia.

Er det verdt prisen?

Nettavisens lesere mener prisen på norske jordbær er drøy:

«Jordbær er godt, men prisen er for drøy, absolutt ikke verdt 65 kr kurven NEI»

Forsinket sesong
Jordbærkurven til 65 kroner er fra en butikk på Høvik utenfor Oslo. For mange har de norske jordbærene vært etterlengtet, da det tidligere i år ble meldt at sesongen var forsinket. Det som kunne blitt en rekordtidlig sesong for norske jordbær, ble utsatt på grunn av en kald april.

Først etter 20. juni kan en regne med at det blir tilførsler av betydning i år.

- Årets første jordbær er om lag ti dager forsinket på grunn av en kald april, sa jordbærbonde Geir Joa fra Sola på Nord-Jæren til Nationen like før 17. mai.

Da han endelig kunne by på årets første jordbær, var utsalgsprisen om lag 130 kroner kiloen.

I mars var det varmt, og det bidro til at det lå til rette for en rekordtidlig sesong, men så kom april med kulde. Det kunne ødelagt mer av sesongen enn det gjorde.

Nå begynner de norske jordbærene å komme i butikk, og Landbruks- og matdepartementet skriver mandag kveld at norske jordbær fra friland i Vestfold er ventet å komme på markedet.

Tønsbergs Blad skriver at bærene er på markedet, selv om det foreløpig er snakk om få kurver. Men om under to uker vil det være full jordbæraktivitet.

- Nå tidlig i sesongen har kiloprisen i butikk ligget på rundt 100 kilo eller mer. Men den vil selvsagt falle når markedet fylles av bær fra rundt 20. juni. I fjor var prisen ned i 25–30 kroner kurven på det billigste, og det blir vel sånn i år også, sier Hans Olav Moskvil til avisen. Han leverte de første jordbærene for cirka en uke siden på Nykirke.

Ekstra gode?
Importtallene viser at det er stor interesse for jordbær gjennom hele året. Fra årsskiftet og fram mot slutten av mai ble det i 2009 importert 2600 tonn, mens det i 2011 var en økning på over 60 prosent, til 4267 tonn. I år ser det ut til å bli en ytterligere øking, men tallene foreligger ikke foreløpig, skriver Statens landbruksforvaltning.

Det kjølige været har ført til en utsettelse av modningen i år, men bærene vokser i størrelse, og jevnt over ser jordbæråkrene flotte ut, heter det videre. Kalde netter med lave temperaturer medfører også at bærene utvikler god smak. Derfor ser det lovende ut for en god jordbærsesong.

Den norske sesongen har de siste årene vært variert. I fjor var det mye dårlige bær, da bærene modnet tidlig. I 2008 førte varmen til at mye av bærene modnet på samme tid, og det forkortet sesongen.

Smaker du forskjell?
Men flere steder, også i Oslo-området er jordbærene så vidt kommet. Og som tidligere er prislappen høy på begynnelsen av sommeren. En kurv med norske bær kan koste rundt 65 kroner, men hos eksempelvis Rema 1000, kan du få en kurv belgiske bær til 10 kroner.

Er det verdt å betale så mye for norske bær?

Debatten raser på Facebook, og de fleste mener det er for dyrt:

«Neppe,og norske jordbær er best i sesongen midten av juli», skriver en leser, og det følges opp:

«Klare me godt uten den dyre bærene.....»

«Men det er vel faktisk slik at det koster litt fra brun jord til jordbær i kurv. Og det er en kort sesong å tjene inn penger på. Heldigvis er arbeidskraft i Norge nesten gratis. Så lenge de klarer å selge det de har så sier jo markedet at det er verdt det. Jeg kjøper hvis jeg kommer over noen.»

«Gullet kan jaggu kjøpes for dyrt, men 65 kr kurven er i drøyeste laget, selv om norsk bær er bær i særklasse...»

«Det kostet kr 80 pr. kurv utenfor Esso på Kjeller! Og jeg som hadde så lyst på norske bær...»

«Jo, ingen problemmed så gode og sunne bær : ) Du får jo minst 2 kurver til det samme som en pk. tobakk og da er jo valget LETT»

«Nei, sure er de og sinnssykt dyre, som alt annet i Norge..»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere