RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

- Gjør sivilbefolkningen mer sårbar

Sist oppdatert:
Utenriksminister Jonas Gahr Støre har full respekt for Roberts Moods avgjørelse om å innstille observatørene i Syria.

Årsaken er den økende volden, sier Mood til internasjonale nyhetsbyråer.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier det er veldig alvorlig at FN-observatørene innstiller sitt oppdrag i Syria, ifølge NTB.

Allerede fredag sa den norske generalmajoren at observatørenes oppdrag ble forhindret av at begge parter ser ut til å satse på en militær løsning av konflikten.

Observatørstyrken består av 300 ubevæpnede offiserer, samt støttepersonell. Mandatet var for tre måneder og går ut i juli.

- Understreker alvoret
- Det at FN nå har besluttet å innstille sitt observatøroppdrag understreker alvoret i situasjonen på bakken i Syria. Lidelsene til sivilbefolkningen øker for hver dag som går. Som den eneste internasjonale organisasjonen som er alene om å være til stede i hele Syria gjør vi det vi kan for å redde liv og hjelpe de som lider, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors.

Havnelid kom selv nylig tilbake til Norge etter å ha fulgt hjelpearbeidet Røde Kors driver for de som har flyktet til nabolandene fra konflikten.

- Som alltid er det sivilbefolkningen, og ikke minst kvinner og barn, som rammes hardest i en væpnet konflikt som dette. Røde Kors forsøker å hjelpe så mange som mulig, men hver dag er det flere og flere mennesker som trenger vår hjelp, sier Havnelid.

- I ferd med å bli borgerkrig
Stoltenberg snakket selv med lederen for observatørkorpset for noen dager siden, generalmajor Mood.

- Han varslet da at dette kunne komme til å skje, sier Stoltenberg til NTB.

Statsministeren beskriver samtalen med Mood som urovekkende, og slår fast at det er i ferd med å bli full borgerkrig i Syria.

- Observatørene var den eneste delen av en sekspunktsplan som ble gjennomført. Men det er begrenset hvor lenge det er meningsfylt å observere voldshandlinger uten å kunne gjøre noe med dem, sier Stoltenberg.

Respekt for avgjørelsen
Utenriksminister Jonas Gahr Støre er bekymret.

- Dette vil først og fremst gjøre sivilbefolkningen enda mer sårbar. Det er fare for en eskalering av volden mot sivile. Nærværet av FN-observatørene har hatt en beroligende effekt i visse områder. Vi vet at det finnes stadig flere militante grupper som kommer fra andre land inn i Syria og øker faren for å antenne en sekterisk konflikt i regionen, sier han til NTB.

Han understreker at han har full respekt for avgjørelsen til lederen for FNs observatørkorps, den norske generalmajoren Robert Mood.

- Han har hatt et stort ansvar, ikke minst for FN-personellets sikkerhet, og viser seg ansvaret verdig ved å ta denne avgjørelsen, sier Støre.

Utenriksministeren mener at det er tydelig at nærværet av FN-observatørene ikke har vært ønsket.

- Regimet har de siste dagene direkte vanskeliggjort arbeidet til observatørene. Nærværet deres er en del av en plan, der en lang rekke handlinger må utføres, og når disse uteblir, så forstår jeg at generalmajor Mood har tatt sin beslutning. Det understreker dramaet i den syriske konflikten, nemlig at ingen av partene, verken regjeringen eller en splittet opposisjon, går inn for en fredelig løsning via en dialog, mener Jonas Gahr Støre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere