RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: HO (Afp)

- Vi har alle blitt lurt

Sist oppdatert:
Tiden har begynt å renne ut for universet, hevder forskere.

Spanske forskere hevder at vi alle har blitt lurt til å tro at universets ekspansjon akselererer. Men i realiteten, ifølge forskerne, så er universet i ferd med å sakke av – og at akselerering bare er en illusjon.

Forskerne José Senovilla, Marc Mars og Raül Vera ved universitetene Bilbao og Salamanca, hevder at tiden har begynt å gå langsommere enn før og at den til slutt vil opphøre. Det gradvise tidstapet kan ikke oppfattes av mennesket, og det vil ta milliarder av år før den faktisk opphører, ifølge forskerne.

Den nye teorien er publisert i Physical Review D.

- Vil fryse for alltid
- Alt vil fryse akkurat som i et stillbilde av et øyeblikk, for alltid, sier professor Jose Senovilla til tidsskriftet New Scientist.

- Men vår planet vil være borte lenge før den tid, sier han.

Forskere har tidligere brukt lys fra fjerne supernovaer (stjerner som dør ut og eksploderer), som befinner seg milliarder av lysår unna jorden, for å fastslå at universet ekspanderer i et akselererende tempo.

Driver fra hverandre
Teorien er at et antistoff som har den motsatte effekten av gravitasjon - såkalt mørk energi - er drivkreftene som sørger for at galakser driver fra hverandre i økende hastighet.

Men de spanske forskerne hevder imidlertid noe annet, at universet er i ferd med å sakke av og stanse opp, og at det ikke eksisterer noen form for mørk energi.

Astronomer og forskere bruker visse teknikker og modeller for å måle universets ekspansjon. Men nøyaktigheten av disse målingene avhenger av at tiden forblir ufravikelig i hele universet.

- Oppfattes som akselerering
Dersom tiden faktisk er i ferd med å sakte av og gå langsommere enn tidligere, så vil de fjerne supernovaeksplosjonene som skjedde for milliarder av år siden, oppleves fra vårt nåværende tidsperspektiv som at universet akselererer.

- Våre beregninger viser at vi ville ha opplevd at ekspansjonen av universet akselererer, sier professor Senovilla.

En forsker ved Colombia Universitet, Gary Gibbons, mener den nye teorien ikke er helt på viddene.

- Vi tror jo at tiden oppsto under Big Bang, og om tid kan oppstå, så kan den også forsvinne. Det er bare den motsatte effekten, sier han.

Kilder: The Telegraph, Daily Mail, The Daily Galaxy, New Scientist.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere