RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Åserud, Lise (NTB scanpix)

Advarer nordmenn mot å bli «dvaske eller slappe»

Sist oppdatert:
Statsministeren oppsummerte halvåret med å sette fokus på sikkerhet og beredskap, og forsvarlige lønnsoppgjør.

RIDDERVOLDSGATE 2 (Nettavisen/NA24): Tirsdag oppsummerte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) halvåret fra sitt representasjonsanlegg i Parkveien 45 i Oslo.

Statsministeren brukte tiden til å snakke om finanskrisen i Europa, sikkerhetspolitikk, helsepolitikk, skolepolitikk og regjeringssamarbeid.

Selv om Norge er en øy med velstand i et hav av elendighet advarer Stoltenberg om at man ikke må ta noe for gitt.

- Norge har så langt klart seg bra, men det er en farlig tanke å tro at det uansett går bra i Norge, sier han.

- Det er lett å tråkke feil og bruke for mye penger, sier Jens, og sikter til at mange prøver å være kreative i budsjettprosessen ved å komme opp med nye måter å bruke penger.

Han sier også at det viktige er å være ansvarlige og holde en edruelig budsjettprosess, da land med mye penger ofte kan bli slappe. Noe han advarer mot.

- Vi må ikke bli dvaske eller slappe.

- Markeder og regjeringer har sviktet
- Det toppmøtet som ordner finanskrisen kommer ikke til å finne sted. Europa må løse de fundamentale problemene den står i, sier han, og legger til at regionen står ovenfor en fundamental markedssvikt.

- Her er det både markeder og regjeringer som har sviktet. Når det gjelder boligboblene i Spania og Irland og finanskrisen på Island, så skyldtes dette markedet som ikke regulerer seg selv. I de gode tidene tok bankene overskuddet, mens i de dårlige tidene må skattebetalerne ta regningen, sier Stoltenberg.

Boligboble i Norge
Han uttrykker også en viss bekymring for en boligboble i Norge.

- Norske husholdninger har veldig høy gjeld. Dette må vi følge nøye med på. Prisspiralen går nå oppover på boligpriser. Erfaringsmessig så fortsetter ikke det. På et tidspunkt går den ned. Spørsmålet er når og hvor mye, sier Stoltenberg.

Han påpeker at Norge har den høyeste sysselsettingen noen gang, og har til en viss grad blitt skjermet for det verste.

- Norge har så langt klart seg bra. Men det er ikke en garanti for at vi kommer til å klare oss bra uansett, sier han.

- For å oppnå dette, må vi være ansvarlig i budsjettpolitikken. Det ansvaret angripes av både de som vil øke utgiftene og redusere inntektene, og de som vil finne nye måter å føre budsjett på, legger han til.

Se intervju av Stoltenberg:

- Forsvarlige lønnsoppgjør
Han understreker også viktigheten av et edruelig lønnsoppgjør.

Samtidig advarer han mot å lene seg for mye på oljepengene, og viser til at land med mye penger ofte glemmer å fornye seg selv.

- Dette medfører digitalisering og ting som er smertefulle, men nødvendige strukturendringer, sier Stoltenberg.

Han varsler også at i neste statsbudsjett, som legges fram til høsten, legger regjeringen opp til en «god og forsvarlig lønnsutvikling».

Vil styrke beredskapen
Regjeringen kommer også til styrke både Politiet, PST og Nødnettet. De kommer til å ha jevnlige møter som vies til beredskap og sikkerhet.

- Det er et svar på det vi har lært den 22. juli, men også et svar på at vi har, og kommer til å oppleve mer uvær. Justisdepartementet skal styrkes som et beredskapsdepartement, sier statsministeren.

Stoltenberg fikk kritiske spørsmål om hvorfor disse tiltakene kommer før 22. julikommisjonen ferdigstiller sin rapport.

- Vi ønsker en ærlig og usminket rapport. Det er viktig for vårt nasjons bearbeiding av det som skjedde. For det andre skal kommisjonen gi sitt syn på hva som fungerte og hva som ikke fungerte. Men vi skal ikke vente på kommisjonen før vi handler. Vi mener at det haster, sier Stoltenberg.

I dag ble det klart at Justisdepartementet ønsker blant annet å redusere tilgangen til ammoniumnitrat, bestanddelen i kunstgjødsel som gjør det mulig å lage kraftige bomber. En arbeidsgruppe ledet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap foreslår å skjerpe kontrollen med hensyn til import, produksjon, omsetning og sluttbruk.

Gruppen skal innen 1. oktober 2012 levere en vurdering knyttet til ytterligere 14 kjemiske stoffer som kan benyttes til å lage bomber.

Satser på kreftbehandling
Den første stortingsmeldingen om helsevesenet kommer også i høst. Statsministeren viser til at det blant annet er store variasjoner mellom sykehusrene i overlevelsestall når det gjelder kreft.

- Vi kommer til å bevilge mer penger og organisere kreftbehandlingen bedre, blant annet gå løs på flaskehalser som å stille riktig diagnose, sier Stoltenberg.

Stoltenberg benytter også anledningen til å adressere den utskjelte SSB-rapporten om at innvandring ikke lønner seg. Stoltenberg insinuerer at de færreste som bor i landet faktisk går i netto overskudd.

- Den rapporten opplever jeg viser følgende: Nordmenn flest betaler mindre skatt enn de får igjen fra fellesskapet. En stor del av det fellesskapet finansieres av er ikke skatt, men oljepenger. Derfor er det en litt feil tilnærming å si at de ikke lønner seg, sier Stoltenberg.

Opptatt av SV og Sp
De siste meningsmålingene viser at regjeringspartiene SV og Sp sliter med dårlig oppslutning. Men Stoltenberg slår fast at han ikke kommer til å svikte sine samarbeidspartnere.

- Jeg er opptatt av at alle de tre regjeringspartiene gjør et godt valg og at alle partier oppnår gode resultater i regjeringssamarbeidet. Vi tar meningsmålinger på alvor. Selv om de spriker litt, sier de noe om trender og retninger. Men meningsmålinger er ikke valg, konstaterer han.

Samtidig, etter å ha fått spørsmål om det, er han kritisk til et mulig regjeringssamarbeid mellom Høyre og Frp.

- Høyre sier de vil samarbeide med Frp, men de gjør det uten å avklare grunnmuren i politikken, som er oljepengebruk. Det er veldig lett å bli enige om større bevilgninger til politi, skoler og veier, men de har ikke klart å bli enige om de store sakene. Og dette er noe norske bedrifter ikke fortjener, sier han.

Statsministerens kontor har kommet med to pressemeldinger i forbindelse med dagens pressemøte. De følger her:

– Rekordhøy sysselsetting i privat sektor

– Denne våren har sysselsettingen i privat sektor nådd toppnivået fra før finanskrisen. Samlet er antall mennesker i jobb høyere enn noensinne, sa statsminister Jens Stoltenberg på sin halvårlige pressekonferanse i dag.

– Den økonomiske situasjonen i Europa er svært alvorlig. Det tok mange år å bevege seg inn i krisen, og det vil ta lang tid å bevege seg ut av den. De menneskelige sidene av finanskrisen kommer nå tydeligere fram. Vi ser eksempler på at folk må flytte ut av hjemmene sine, og noen sykehus har ikke råd til medisiner. Mange millioner mennesker i Europa står uten jobb. Det viktigste Norge kan gjøre er fortsatt å holde orden i egen økonomi, sa statsminister Jens Stoltenberg.

I tillegg til Europas laveste ledighet, har Norge også høy vekst, høy sysselsetting og overskudd i økonomien.

– Å ha mennesker i jobb er vår viktigste investering i fremtid og verdiskapning, sa Stoltenberg.

Han understreket betydningen av ansvarlig budsjettpolitikk, samarbeid for inntektsoppgjør samt fornying og forenkling av offentlig sektor.

– Norge har bedre muligheter enn andre land, og vi har evnet å ta mulighetene i bruk på en god måte, sa statsministeren.

Samarbeid om inntektsoppgjør

Etter streiken i vår vil regjeringen invitere partene i lønnsoppgjøret til en drøfting av erfaringene fra årets lønnsoppgjør. Møtet vil finne sted i slutten av august med representanter for LO, Unio, YS, Akademikerne, NHO, KS, Spekter, Virke, samt Fellesforbundet og Norsk Industri.

Beredskapsmøter i regjeringen

Statsminister Jens Stoltenberg innfører en ordning med jevnlige møter på regjeringsnivå som systematisk vies beredskapsspørsmål.

– Spørsmål om samfunnssikkerhet og beredskap er ofte på regjeringens bord. Det skjer ved behandlingen av en lang rekke enkeltsaker, i budsjettsaker og gjennom drøftelser i regjeringens sikkerhetsutvalg. Nå forsterker vi det overordnede politiske engasjementet, sier Stoltenberg.

Hensikten er at regjeringen med økt regelmessighet skal oppdateres om forhold som pandemier, ekstremvær og terror, samt drøfte samfunnssikkerhet, beredskap og tiltak, sier statsministeren.

– Regjeringen vil i tillegg vurdere grundig anbefalingen fra 22. juli kommisjonen med sikte på eventuelle ytterligere tilpasninger av regjeringens arbeid med beredskap.

Norge er rammet av en serie alvorlige hendelser de siste årene. I tillegg til angrepene 22. juli har vi opplevd pandemi, vulkanaske fra Island, ekstremvær, flom og svikt i telenettet. Det understreker behovet for å styrke arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap.

Dette initiativet kommer i tillegg til styrkingen av Justis- og beredskapsdepartementet rolle som pådriver og samordningsdepartement i beredskapssaker.

– Vårt mål er at folk i Norge skal oppleve trygghet for liv, helse og viktige verdier, sier Jens Stoltenberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere