RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Her er Frps nye krav til innvandrere

Sist oppdatert:
- Vi går lengre enn tidligere, men det er ikke for å vinne velgere, sier Frps innvandringspolitiske talsmann.

Frp refser de rødgrønne for feilslått integreringspolitikk, og går lenger enn før for å sikre bedre integrering av «nye landsmenn» i Norge.

- Dette er de forslagene vi har fremmet for Stortinget, sier Frps innvandringspolitiske talsmann, Morten Ørsal Johansen, til Nettavisen.

Slik begrunner han forslagene:

- Dette er de ti konkrete forslag vi mener vi mener er viktigst for å sikre bedre integrering i Norge. Dette er helt legitime krav som vi mener beviselig fungerer i land som Danmark, Nederland og Finland, sier han.

Han sier at de på de fleste punkt går lenger enn de har gjort tidligere.

- Vi har en utvikling som viser at vi får en befolkningsvekst som er alarmerende, mener han.

Her er punktene:

  • Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige forslag med sikte på å endre kravene til oppholdstid i Norge som grunnlag for permanent oppholdstillatelse fra 3 til 6 år.
  • Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige forslag som reduserer utenlandske borgeres mulighet for permanent oppholdstillatelse i Norge hvis man er idømt fengselsstraff i minst 1 år, samt at det innføres karenskrav ved lovovertredelser av mindre alvorlig grad, som påtaleunnlatelse, betinget fengselsstraff eller ubetinget fengselsstraff som samlet ikke overstiger 1 år, behandlingsdom eller forvaringsdom.
  • Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige forslag som fører til at utenlandske borgere som har forfalt gjeld til det offentlige, for eksempel tilbakebetalingspliktige ytelser etter lov om sosiale tjenester, forskuddsvis utbetalt barnebidrag, foreldrebetaling til barnehage, for mye utbetalt bostøtte mv. ikke blir berettiget permanent oppholdstillatelse.
  • Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige forslag som fører til at utenlandske borgere må ha vært i heltidsarbeid i 2,5 av de siste 3 år, som ikke i mer enn 6 måneder i løpet av de siste 3 år har vært arbeidsledig og ikke ha mottatt sosiale ytelser eller lignende i henhold til lov om sosiale tjenester og introduksjonsloven, for å være berettiget permanent oppholdstillatelse.
  • Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige forslag som fører til at utenlandske borgere må ha underskrevet en erklæring om integrasjon og aktivt medborgerskap, eller på andre måter tilkjennegitt aksept for innholdet av den for å være berettiget permanent oppholdstillatelse.
  • Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige forslag som fører til at utenlandske borgere skal ha gjennomført og bestått prøve i Norsk 2, eller tilsvarende eller høyere nivå, for å være berettiget permanent oppholdstillatelse.
  • Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige forslag som fører til at utenlandske statsborgere som utviser et aktivt medborgerskap i Norge gjennom aktiv deltakelse i frivillig eller annen virksomhet i mer enn 1 år, tilgodeskrives dette i forhold til søknad om permanent oppholdstillatelse.
  • Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige forslag for å innføre et belønningssystem for å målrette integreringen av utenlandske borgere og sette en god standard for integrasjon for å kunne få permanent oppholdstillatelse i Norge.
  • Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige forslag som fører til at familiegjenforening av utenlandsk borger med utenlands boende ektefelle/samboer og/eller barn, forutsetter etterlevelse av de vilkår som foreslås lagt til grunn for innvilgelse av permanent oppholdstillatelse i h t forslagene 1–7 i dette representantforslag
  • Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige forslag som fører til at personer som kommer til landet gjennom familieinnvandring ikke innrømmes rett til ytterligere familiegjenforening.

- Krav
Ifølge Ørsal Johansen er det helt avgjørende å integrere innvandrere bedre i det norske samfunnet.

- Hvilke av kravene tror du kommer til å skape flest kontroverser?

- Ingen av dem, er min gjetning. De er viktige og naturlige, alle sammen.

- Dette handler om å ta inn over seg de rettigheter og ikke minst plikter «nye nordmenn har», sier Ørsal Johansen.

- Hvordan ser du på at enkelte punkt, som det siste, kan ekskludere de som gjennomgår en naturlig skilsmisse og ikke «utnytter systemet», som du sier?

- Det vil alltid være slik at lover ikke slår like godt ut for alle. Det må vi leve med. Vi synes ikke dette er for strengt, er hans kommentar.

Ørsal Johansen regner ikke med å få støtte fra de rødgrønne på disse punktene.

- Ikke valgflesk
- Hvordan tror du Høyre forholder seg til disse punktene?

- Det kan ikke jeg svare på. Det må Høyre selv gjøre. Vi gjør det vi mener er rett.

- Hvilken rolle spiller det at et stortingsvalg kun er 15 måneder unna?

- Det har ikke noe med saken å gjøre, avviser han bestemt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere