RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Nettavisen)

Har tatt ut 35 millioner i utbytte på fem år

Sist oppdatert:
Privat selskap tjener millioner på å drifte norske asylmottak. Enkelte mangler bruksgodkjenning.

Nettavisen skrev i går at Oslo kommune truer med å stenge Torshov transittmottak i Oslo.

Årsaken er at mottaket de siste årene har drevet virksomheten uten nødvendige godkjenninger.

Ifølge Brann- og redningsetaten og en brannteknisk rapport Nettavisen har fått tilgang til har mottaket verken sprinkleranlegg eller nok rømningsveier, noe brannforskrifter krever at finnes i slike bygg.

«Kommunen kan konstatere at bruksendringen er i strid med plan- og bygningsloven og forholdet følgelig er ulovlig», skriver kommunen i et brev datert 19. mars 2012. Likevel har det ikke blitt gjort noe før Nettavisen tok kontakt med Plan- og Bygningsetaten, som da bestemte seg for dra på mottaksbefaring denne uken. Nettavisen fikk ikke ble med.

- Ikke god butikk
Et søk i Brønnøysundregistrene viser at firmaet Link AS, som blant annet drifter Torshov transittmottak, har tatt ut mer enn 35 millioner kroner i utbytte siden 2007. Selskapet, som totalt drifter syv mottak, hadde i fjor inntekter på over 103 millioner, et driftsresultat på på nesten 13 millioner, mens i overkant av 9,5 millioner ble tatt ut i utbytte.

Morten Jørgensen, som er styreleder i Link AS, er ikke enig i at drift av asylmottak er god butikk. Han mener derimot at tallene viser at selskapet har drevet forsvarlig de siste årene.

- Generelt er det viktig å se arbeidet i forhold til asylsøkere i et noe lengre tidsperspektiv. Omfanget av arbeidet med asylmottak styres i hovedsak av ankomstene av asylsøkere, og disse svinger mye. Historisk har dette siden slutten av 1980-tallet svingt i perioder på 6 år. Det betyr høye topper og dype daler, sier Jørgensen til Nettavisen.

TIPS ELLER INNSPILL I DENNE SAKEN? Kontakt Nettavisens journalist: Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Styrelederen forteller at selskapet nå er inne i en periode med med markert nedbygging som trolig vil fortsette.

- Link AS var i 2010 ansvarlig for drift av 14 mottak. Sommeren 2012 har vi syv mottak igjen. Dette gjenspeiler også svingningene i selskapets økonomi, sier han.

- I 2011 hadde Link AS lavere inntekter enn året tidligere, samtidig ble tatt ut mer utbytte enn rekordåret i 2010 da dere hadde inntekter på 152 millioner kroner. Hvorfor?

- Utbyttepolitikken i Link AS er knyttet til hva som er hensiktsmessig for selskapet. Det meste av utbyttet i Link AS er konsernbidrag, sier han.

Mottak = Næringsvirksomhet
Utlendingsdirektoratet (UDI) hadde i fjor driftsutgifter på totalt 1 713 741 821 kroner i forbindelse med norske asylmottak.

Ingeborg Grimsmo, kommunikasjonsdirektør i UDI forteller at de er pålagt av myndighetene å drive et fleksibelt mottakssystem, og at de har klare politiske rammer for hvor mye en mottaksplass skal koste. Ifølge direktøren har myndigheten krav om minst 85 prosent belegg i mottakene. UDI må derfor ofte etablere og legge ned mottak på svært kort varsel, siden antallet asylsøkere kan variere kraftig fra år til år

- Mottakene drives av organisasjoner, kommuner eller kommersielle aktører som kan ha ulik tilnærming og mål for driften. I praksis har det vist seg at ikke veldig mange ønsker å drive mottak. De private selskapene kan ikke drive mottak hvis de ikke tjener penger. For dem er et mottak næringsvirksomhet. Det betyr at de driver mottak blant annet for å tjene penger, sier Grimsmo til Nettavisen.

NØKKELTALL LINK AS:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere