RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Getty Images

Gina (58) tjener 12,5 mill. i timen

Sist oppdatert:
Nå vil hun bli enda rikere ved å «kuppe demokratiet», frykter myndighetene.

Australske Gina Rinehart har nylig blitt kåret til verdens rikeste kvinne. Ifølge et estimat har hun tjent 12,5 millioner kroner hver time det siste året. Flere eksperter spår også at hun kan etter hvert bli verdens rikeste person.

Men nå står Rinehart midt i en storm hvor hun beskyldes av australske myndigheter for å forsøke å kuppe og kjøpe media til fordel for egen gevinst, skriver The Independent.

Denne uken kom den australske regjeringen med et bittert angrep på industrileder og gruveeier Rinehart.

- Talerør for egne interesser
De beskylder henne for å forsøke å forvandle landets eldste avisgruppe til et talerør for hennes egne forretningsinteresser. Avisgruppene Fairfax Media eier blant annet de ærverdige avisene The Sydney Morning Herald og The Age.

Forrige uke gjorde hun et stort innhogg i selskapets aksjer. Nå eier hun 18,67 prosent av aksjene, noe som gjør henne til avisgruppens største eier, melder BBC.

Rinehart har nå krevd å få tre plasser i styret, samt redaksjonell kontroll over avisene og retten til å ansette og sparke redaktører, ifølge Fairfax-avisen The Age.

Det regjerende Labour-partiet har nylig innført nye skatter på avkastning for selskaper som driver med kull og jernmalm.

- Påvirke offentlig debatt
Rinehart, som har skapt sin rikdom på nettopp kull og jernmalm, har ikke lagt skjul på at hun ønsker å bruke avisene til å påvirke den offentlige debatten.

Dette bekymrer regjeringen.

- Dette vil få store følger for vårt demokrati, advarer Australias finansminister Wayne Swan, ifølge avisen.

Kommunikasjonsminister Stephen Conroy tar det enda lenger og anklager Rinehart for å forsøke å gjøre Fairfax om til en «gruveavis».

Også opposisjonen sier de er bekymret.

Redaksjonell uavhengighet
Den redaksjonelle uavhengigheten i Fairfax-avisene er beskyttet av en 20 år gammel konsesjon, noe Rinehart nekter å forholde seg til.

- Hun har selvfølgelig en kommersiell rett til å gjøre det hun har gjort, men det ser ut til at hun vil gå et steg lenger ved ikke å respektere uavhengighetskonsesjonen, og dermed forbeholde seg retten til å styre journalister med instruksjoner som følger hennes kommersielle interesser, sier finansminister Swan.

Samtidig har Fairfax varslet store endringer og kutt i selskapet. 1900 jobber vil forsvinne i løpet av de tre neste årene, og to trykkerier blir lagt ned. Dette skyldes dårlige annonseinntekter.

Tredoblet formuen på ett år
Ifølge magasinet BRW (som også eies av Fairfax), som offentliggjør en årlig liste over Australias rikeste personer, har formuen til Rinehart tredoblet seg det siste året.

Samme tid i fjor ble formuen hennes estimert til 10,3 milliarder dollar. Nå har hun en formue på svimlende 28,5 milliarder dollar. Det tilsvarer en dagslønn på 300 millioner kroner det siste året, eller 12,5 millioner kroner i timelønn.

Talent og pågangsmot
Det var faren til Rinehart, Lang Hancock, som bygget grunnlaget for 58-åringens rikdom. Hancock var den første som begynte å utvinne jernmalm fra de enorme reservene i Vest-Australia på 1950-tallet.

Men det sto dårlig til med selskapet Hancock Prospecting da faren døde i 1992. Takket være pågangsmot, forretningstalent, økte priser på jernmalm og stor etterspørsel fra kineserne har Rinehart klart å bygge en enorm formue.

Rinehart, som var eneste arving, er verdt 386 ganger mer i dag enn det hun arvet av faren i 1992.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere