RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Roar Grønstad (RB) og Vegard Grøtt (NTB Scanpix)

- 90 prosent sikker på at retten følger aktoratet

Sist oppdatert:
Bistandsadvokat Niels-Christian Petersen overbevist om at tingretten vil ende med å dømme Anders Behring Breivik til tvungent psykisk helsevern.

Det slo bistandsadvokaten fast etter å ha hørt aktoratets prosedyre fra rettssalen torsdag.

– Det tror jeg er høyst sannsynlig. Samtidig er det forferdelig for mine klienter. De føler nå at han slipper unna med behandling i stedet for straff, sier han til RB.no.

Sikker på at retten følger aktoratet
Petersen sier han har forberedt sine klienter på at nettopp denne straffepåstanden ville bli foreslått.

– Samtidig har de hele tida hatt et håp om at saken vil ende med straff. Jeg har snakket med alle mine klienter i dag, og de er alle sammen skuffet. Det er noe med skuffelsene som oppstår når man først opplever noe slikt som i dag.

Petersen er likevel ikke overrasket over at påstanden ble slik den ble.

– Nei, det er jeg ikke. På forhånd var det dette scenarioet jeg hadde sett for meg. Det er så objektive aktoratet må være i en straffesak. Påtalemyndigheten sier det er god grunn til å tro at breivik var tilregnelig, men at de ikke kan se bort fra den første psykiatrirapporten som skaper tvil om dette.

Les: - Problematisk hvis norsk lov er i utakt med folkets ønsker

– Hvor avgjørende er påstanden for retten som nå skal dømme terroristen?

– Det er klart at retten kan vurdere faktum annerledes eller at de vektlegger den første rapporten så lavt at de helt ser bort fra den. Samtidig er det klart at retten nesten alltid følger påstanden til påtalemyndigheten. Slik er det i 90 prosent i norske straffesaker, og jeg tror det blir tilfelle her også. Retten vil falle ned på samme vurdering som aktoratet, spår Petersen.

– Grundig
Petersen mener dessuten – slik som aktor Holden sa i sin prosedyre – at dette ikke er en sak der man bør teste grensene.

– Det er en grundig prosedyre, selv om den på enkelte områder er litt overfladisk. Aktoratet konsentrerer seg kun om å gå i dybden på tilregnelighetsspørsmålet, men det synes jeg er like greit.

Han synes statsadvokat Svein Holdens argumenter for og mot utilregnelighet var en god oppsummering.

– Men til sist klarte man ikke å komme seg vekk fra den første psykiatrirapporten. Den skapte så mye tvil at det aktoratet måtte legge ned påstand om tvungent psykisk helsevern.

Les: - Breivik har oppnådd det motsatte av det han ville

Motstridende
Mens de første rettspsykiatrisk sakkyndige, Torgeir Husby og Synne Sørheim, ga Breivik diagnosen paranoid schizofreni og fastslo at han var psykotisk 22. juli, konkluderte de sist oppnevnte sakkyndige motstridende.

Terje Tørrissen og Agnar Aspaas finner at Breivik har en narsissistisk personlighetsforstyrrelse med dyssosiale trekk, og at han ikke var psykotisk 22. juli.

Holden viste til den ikke ubetydelige tvilen den første sakkyndigrapporten utgjør i vurderingen av hvorvidt Anders Behring Breivik var psykotisk 22. juli og dermed utilregnelig.

Når påtalemyndigheten nå åpenbart mener at tvilen er for stor til å avfeies, vil retten også tillegge en slik vurdering vekt.

Håpet på motsatt
Psykiater, Ap-politiker og far til en som overlevde Utøya-massakren, Hans Arvid Øberg fra Eidsvoll, ønsket at påtalemyndigheten skulle komme med påstand om tilregnelighet.

– Jeg hadde håpet på en annen konklusjon fra påtalemyndigheten enn den som kom, men det er greit å se norsk rettsvesen fungere, sier Øberg til RB.no.

Han mener begge aktorene har gjort en god jobb i å beskrive gjeldende jus for tilregnelighetsspørsmålet.

– Men jeg konstaterer aktoratet mener han er tilregnelig men at han skal dømmes som utilregnelig fordi Husby og Sørheims rapport skaper en viss tvil, sier psykiateren.

Les: Tre av fire nordmenn vil han skal straffes

Positiv til subsidiær påstand
At aktoratet nå har kommet med en subsidiær påstand om forvaringsstraff, ser Øberg positivt på:

– Det tolker jeg dit hen at påtalemyndigheten ikke vil anke saken dersom retten kommer fram til en motsatt konklusjon rundt tilregneligheten og dømmer ham til forvaring. Og det er bra, så vi kan få en rettskraftig dom og legge saken bak oss. Den er i ferd med å bli en verkebyll for det norske samfunnet, mener Øberg.

Sønnen Lars Henrik er på sin side også glad for at rettssaken er over fredag.

– Det skal bli deilig at saken nå er over, slik at jeg kan besøke nettaviser uten å måtte se fullt av saker som handler om rettssaken. Nå er skolen og russetiden over, og det er sommer, sier han.

Stian Løken fra Lørenskog overlevde også terrorangrepet på Utøya 22. juli i fjor. Han er ikke overrasket over påtalemyndighetens konklusjon.

– Juridisk skal jo en tvil komme tiltalte til gode, og det har vel vært tydelig lenge i denne saken at det er tvil rundt tilregnelighetsspørsmålet, sier Løken til RB.no.

– Dersom han blir dømt utilregnelig, vil det påvirke hverdagen min framover i lang tid fordi saken da vil komme opp igjen flere ganger. Resultatet blir uansett at han skal sperres inne i uoverskuelig framtid, men personlig så mener jeg nok at det var en tilregnelig mann som gikk rundt og drepte på Utøya, legger han til.

Les flere saker fra Romerikes Blad her.

Nettavisens live-dekning av rettssaken:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest