RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Nettavisen/Arbeiderpartiet

- Alt trenger ikke være drevet som en pølsefabrikk

Sist oppdatert:
Ap-politiker misliker sterkt at private aktører tjener millioner av kroner på asylmottak.

Tidligere torsdag skrev Nettavisen at et privat selskap tjener millioner på å drifte norske asylmottak.

Firmaet Link AS, som drifter totalt sju asylmottak, har tatt ut mer enn 35 millioner kroner i utbytte siden 2007. I fjor tok selskapet i overkant av 9,5 millioner ut i utbytte.

Dette får stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) til å reagere.

- Jeg synes det er unødvendig at noen tjener penger på folks nød, sier de Ruiter til Nettavisen.

- Forskjell på børs og katedral
Ap-politikeren mener at saken tydelig viser at vi skyver på grensene her i landet, noe han mener er helt feil.

- Jeg ønsker ikke et USA i miniatyr, eller et Storbritannia i miniatyr, hvor velferden vår sakte, men sikkert blir privatisert og hvor det sitter noen i den andre enden og tar ut utbytte. Jeg tror ikke vi er tjent med det som samfunn, sier han, og legger til:

- Jeg synes ikke alt trenger å være drevet som en pølsefabrikk. Det er forskjell på børs og katedral, alt skal ikke gå i hverandre, sier de Ruiter.

- Er du overrasket over at private selskap tjener penger på asylmottak?

- Jeg er dessverre ikke overrasket, men det bør absolutt gjøres noe. Jeg vil ta dette opp med mine folk, det vil jeg absolutt gjøre, sier han.

- Bør ikke kunne ta ut utbytte
Han mener regjeringen må se på regelverket.

- Jeg mener regjeringen, som jeg selv er en del av som stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, bør ta en ny gjennomgang av reglene. Jeg mener vi er nødt til å ha en mye grundigere gjennomgang av hva man kan tjene penger på her i landet. Det bør ikke være anledning til å ta ut utbytte fra asylmottak, eller for eksempel i barnevernstjenesten, sier de Ruiter.

Han mener asylmottak heller bør drives av kommuner, som i dag allerede har ansvar for mange av støttefunksjonene i forhold til asylsøkere og innvandrere. Eller av ideelle organisasjoner som driver med nonprofit.

- Jeg har drøftet dette tidligere, og det er ting som har vært diskutert i Ap, men det er gjort for lite. Vi må ikke være redde for å ta de diskusjonene opp i dagen. Det er en viktig og interessant diskusjon, sier han.

- Selvfølgelig er det god butikk
Morten Jørgensen, som er styreleder i Link AS, er ikke enig i at drift av asylmottak er god butikk. Han mener derimot at tallene viser at selskapet har drevet forsvarlig de siste årene.

- Generelt er det viktig å se arbeidet i forhold til asylsøkere i et noe lengre tidsperspektiv. Omfanget av arbeidet med asylmottak styres i hovedsak av ankomstene av asylsøkere, og disse svinger mye. Historisk har dette siden slutten av 1980-tallet svingt i perioder på 6 år. Det betyr høye topper og dype daler, sier Jørgensen til Nettavisen.

De Ruiter bare fnyser at kommentaren.

- Jeg smiler hver gang jeg ser slike uttalelser. Selvfølgelig er det god butikk, ellers hadde de selvfølgelig ikke holdt på med det. Jeg synes det er fornøyelig å lese at folk som driver asylmottak eller noe innen barnevernet, mener det ikke er god butikk, men likevel melker de systemet for millioner av kroner, sier han.

- Flinkere til å rydde hos oss selv
- Hva tenker du om at det kan gå mot en borgerlig regjering som ønsker enda mer privatisering?


- Det er er en desto større grunn til at vi i Arbeiderpartiet må bli enda flinkere til å rydde hos oss selv, og ta disse samfunnsdebattene. Er det et slikt samfunn vi vil ha? Jeg tror ikke folk vil ha en privatdrevet velferd. Da vokser det fram et forskjellssamfunn der ikke alle har det samme sikkerhetsnettet, sier de Ruiter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere