RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: NedShipgroup

De rikeste shopper som aldri før

Sist oppdatert:
Eurokrisen rammer ikke alle. Se hva London-milliardærene bruker penger på.

Har du lyst til å sitte på med en F16-fly noen få hundre meter over Cape Towns kystlinje, drikke champagne inni en Sveitsisk isbre eller arrangere dinn sønn sin bursdag med en fotballkamp på dekket til et hangarskip?

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Prisen kan virke avskrekkende for de aller fleste av oss. Top Gun-opplevelsen koster for eksempel 50 000 kroner per person. Ikke snaut for noen timers moro.

Like søkkrik som kundene
Å virkeliggjøre milliardærenes barndomsdrømmer har nemlig vist seg å være en lukrativ forretningsidé for den tidligere flyplassansatte Alan Rogers, som startet det i dag London-baserte eventfirmaet Red Carpet Enterprises med skreddersydde opplevelser og tjenester til Londons elite.

Han har blitt like søkkrik som kundene sine.

Privat rakettoppskyting
Tidligere var det ledelsen i de store bankene og investeringshusene som kjøpte drømmereiser til seg selv og kunder.

I dag er det annerledes, ifølge Rogers.

Etter den første store krisen i 2008 ble folk mer forsiktige med å dra firmaets kredittkort, men til gjengjeld så har de superrikes luksusforbruk økt betraktelig, ifølge The Guardian.

- Vi har latt folk skyte opp sin egen rakett i i Kiruna i nord-Sverige, og hatt champagnemottagelser på helikopterlandingsplassen til luksushotellet Peninsula i Bangkok. Hvis det ikke er fysisk umulig eller ulovlig, så ordner vi det, sier Rogers til The Guardian.

Uansett hvor ekstravagante forespørslene har vært, luksusformidleren forteller at han aldri har måttet si nei til en kunde. Alt er mulig.

Skreddersydd flyinteriør
I finansmetropolen London blomstrer luksusmarkedet som aldri før. Her har mange milliardærer forskanset seg på trygg avstand fra eurosonens tragedier.

I Londons mest eksklusive nabolag har det Italienske designermerket Bvlgari akkurat åpnet sitt nyeste hotell , hvor du fra 6000 kroner natten kan oppleve det de kaller "uncompromising sense of excellence".

Rett rundt hjørnet i samme bydel har The Jet Business nylig åpnet det de mener er verdens første showroom for businessjetter, hvor du kan skreddersy din egen private Airbus.

Pub-interiør i privatjetten
Grunnleggeren av The Jet Business, Steve Varsano kan melde om den samme pågangen fra rikinger fra alle verdens hjørner.

- Businessen i det aller øverste segmentet er veldig sterk. Russiske oligarker, Saudiarabiske prinser og amerikanske teknologientreprenører leder an i kampen om de mest spektakulære flyene. Heller ikke Varsano liker å si nei til kundene. Arabere ber ofte om stoler som kan snus, slik at de hele tiden kan vendes i retning Mekka, og en britisk flykunde fikk nylig spesialdesignet interiøret til flyet sitt til å bli en kopi av en engelsk pub.

- Det vi ser er at folk stadig kjøper større fly, men større rekkevidde, slik at en mann fra Mongolia enkelt og greit kan drive oljehandel i Nigeria uten for mye stress, sier Versano.

Ikke overraskende er etterspørselen etter privatjetter størst fra det kinesiske markedet. Pågangen fra Kina har økt med hele 800 prosent siden 2003.

Leilighet til miliarden
Noen steinkast unna luksusflyhangaren midt i London, er leilighetskomplekset One Hyde Park, som har blitt kalt Oligarksiloen.

Her kan en leilighet koste deg over en milliard kroner. Med på kjøpet får du riktignok en armé av livvakter, trent opp av de britiske spesialstyrkene - SAS.

Forrige uke kom den årlige World Wealth Report, utarbeidet av Cap Gemini og World Wealth Management som kunne fortelle at 11 millioner mennesker verden over har en formue på én million dollar eller mer.

Det innebærer en nedgang på 2 prosent, men dollarmillionærene eier fremdeles sin del av kaken. Dollarmillionærene kontrollerer 42 trillioner dollar. For første gang i historien er flesteparten av disse fra Asia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere