RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Schrøder, Tor Erik (SCANPIX)

Sykehus åpner for å la pasienter dø etter Jehovas vitne-tabbe

Sist oppdatert:
Sørlandet sykehus med nye retningslinjer.

Sørlandet sykehus HF innfører fra torsdag en ny retningslinje for situasjoner der pasienter nekter blodoverføring.

- Dette er veldig viktig fordi det har vært så mange tolkninger – så den vil gi ryggdekning for helsepersonall, sier fagdirektør Per Engstrand til Nettavisen.

Jehovas vitne
Bakgrunnen for de nye retningslinjene er at en lege ved Sørlandet sykehus Arendal tildigere i år fikk sterk kritikk fordi han foretok en blodoverføring på en kvinne som fikk problemer under en fødsel.

Blodoverføringen skjedde i august 2010 i forbindelse med komplikasjoner da kvinnen i 30-årene skulle føde sitt andre barn.

Da morkaken skulle frigjøres, oppstod det blødninger - og kvinnen fikk da tilført blod.

Dette skjedde til tross for at kvinnen, som er medlem av Jehovas vitner, på forhånd hadde sagt både skriftlig og muntlig at hun ikke ville tillate blodoverføring.

- Denne saken er ikke avsluttet. Nå skal Statens helsetilsyn ser på den, så jeg kan ikke kommentere, sier Engstrand.

Ny retningslinje
Men nå har sykehuset kommet med nye retningslinjer.

LES RETNINGSLINJENE HER

Det var kvalitetsrådet i kirurgisk klinikk ved Sørlandet sykehus HF som tok initiativet til denne.

Bakgrunnen var blant annet utfordringer i lovverket, med spenningen mellom pasientens selvbestemmelse og helsepersonells hjelpeplikt.

- Dette er en sak som skaper masse følelser, selv om den i volum ikke er stor. Derfor tror vi en slik retningslinje vil tjene alle parter, mener Engstrand.

Klinisk etikk-komité ved Sørlandet sykehus HF har gjort en grundig gjennomgang av teksten.

Det har vært avholdt informasjonsmøte med representanter for Jehovas vitner. Professor Aslak Syse og Helse- og omsorgsdepartementet har gitt viktige innspill i tolkningen av lovtekstene.

- Veldig ubehagelig
Retningslinjen ivaretar at pasienter har rett til å nekte blodoverføring, selv om dette kan medføre døden for vedkommende. Dette stiller krav til planlegging av operasjoner, og krav til nektelsen.

Flere sykehus har fulgt arbeidet med retningslinjen ved Sørlandet sykehus HF med interesse. Den vil kunne danne grunnlag for innarbeiding av lignende retningslinjer andre steder i landet.

- Det er ikke noen grunn til at det skal være ulike retningslinjer for ulike sykehus, legger Engstrand til - og oppfordrer ande foretak til å følge etter.

Engstrand understreker alvoret ved å måtte la en pasient dø i verste fall:

- Det veldig ubehagelig å la en pasient dø. Men her er loven klinkende klar så lenge pasienten har tydeliggjort dette på forhånd. Vi gjør det vi kan for å hindre i en slik situasjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere