RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Facebook)

Her er naboens bønn til ordføreren

Sist oppdatert:
En kvinnes bønn til ordfører Fabian Stang (H) har fått støtte fra tusener på Facebook.

Siw Jønsberg Winther, som beskriver seg selv om «en fortvilet Gründerløkka-beboer» sendte i går formiddag en Facebook-melding til ordfører Fabian Stang.

«Vi som bor i området rundt Sofienberg parken, er så fortvilet. Områder som vi alle er så stolt av er nå forsøplet av Romenere. Er det virkelig slik at folk bare kan ta seg slik til rette i byen vår?», spør hun.

- Skjønner godt frustrasjonen
Ordføreren selv har følgende kommentar til Jønsberg Winthers Facebook-melding:

- Ikke noe gleder meg mer enn å få direkte tilbakemeldinger fra Oslos innbyggere om hva som skjer i byen vår, sier Fabian Stang til Nettavisen. Han legger til:

- Jeg skjønner veldig godt frustrasjonen til Oslos innbyggere. Men vi må også huske på at det er menneskeskjebner det er snakk om. Det som skjer med romfolket er en tragedie.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Ikke Rom for dem?

- Kan ta saken i egne hender
Samtidig er hun sterkt kritisk til forslagene om og kravene fra romfolket til å tilrettelegge oppholdet deres bedre med offentlige toaletter.

«De forlanger at Oslo kommune skal sette opp toaletter, dusjer og plukke opp søppel etter dem. Vi har oppserver tyverier fra bakgårdene våre, ringt politiet som ikke gjør noen ting! Vi ser de tar med seg møbler, materialer og alt annet av løsøret som ikke er låst fast. Dette finner vi oss ikke i!!!», skriver Grünerløkka-kvinnen.

Hun er bekymret for at folk begynner å ta saken i sine egne hender.

«Hilsen en fortvilet jente, som ikke lenger liker å ferdes ute på kvelden i sitt eget nabolag.»

Vil ikke tilrettelegge
Winther er ikke alene om bekymringene og så langt har hun fått over 3.200 likes på Facebook, en fanskare som vokste med rundt 100 i timen siden i morges.

«Blir bare enda mer forferdet da jeg leser at SV ønsker å innkvartere de i noen slags boliger. Hva med alle de andre gruppene i samfunnet vårt som blir forbigått? Skal det være slik at alle kan bygge leire rundt på kirke grunnen, for så å få boliger? Alle de som bor i leide leiligheter oppfordres herved å bygge en leir et eller annet sted i kommunen de bor i, så får de sikkert en bolig av kommunen etter hvert», skriver hun.

Fabian Stang har også vært innom i tråden og kommentert innlegget:

- Kjære alle sammen. Takk til alle som engasjerer seg. Nei vi kan ikke ha noe av at hvem som helst camper hvor som helst i byen vår, men akkurat nå er det opp til kirken å avgjøre hvor lenge de ønsker å ha besøk, skriver Stang.

Torsdag morgen gjør han det klart hvor han står i saken om tigging.

- Som medmenneske skulle jeg ønske at jeg kunne hjulpet hver og en av dem, men jeg ser at hvis vi legger til rette for tigging vil vi lure tusenvis til å komme hit for å fornedre seg, sier Stang til NRK i dag morges.

HER ER BILLEDKARUSELL AV ROMFOLKETS LEIR VED KIRKEN:

5209

Avventer situasjonen
Politiet i Oslo bekrefter at de har fått mange fortvilte henvendelser fra publikum i løpet av de siste ukene.

- Gjennom våren har vi sett en økende tilstrømning av tiggere fra Sørøst-Europa, noe som har skapt økende utfordringer enkelte steder i Oslo. Ulovlig overnatting i det offentlige rom, tilgrising og forsøpling er ting som går igjen, sier visepolitimester Roger Andresen til Nettavisen.

De om lag 200 rumenere som har søkt tilflukt i gården rundt Sofienberg kirke har politiet imidlertid ingen intensjon om å flytte med tvang.

- Aller helst ønsker vi at de forlater området på eget initiativ, vi foretar oss uansett ikke noe før det kommer en forespørsel om det fra Kirkelig fellesråd, sier Andresen.

- Må fjernes innen få dager
I en pressekonferanse kl. 11. sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) at han har bedt om at leiren skal fjernes «innen noen dager».

- Vi har sendt et brev til Kirkelig fellesråd, hvor vi gjør det klart at camping i det offentlige er forbudt og at leiren skal fjernes. Vi ber om at dette skjer i løpet av noen dager, sier Røsland.

Sofienberg park er en av de få parkene i Oslo som ikke eies av Oslo kommune, derfor er det tvil om Oslo kommune kan ta affære direkte.

- I andre tilfeller er vi helt konsekvente på å fjerne slike leire umiddelbart. Likevel, vårt syn er at Sofienberg er en offentlig park og skal behandles deretter, sier han.

Han tror at diskusjonen om innføring av et tiggerforbud kommer til å tilta i styrke fremover.

Kan utvises om de fortsetter
Til spørsmålet om hvor de skal gjøre av seg etter leiren blir avviklet, mener Røsland at hvis man ikke kan eller vil prioritere å forsørge for sitt livsopphold, så må man reise hjem.

- Hvis ikke de gjør det og fortsetter som før, kan Norge sende dem hjem. Det er ikke noe prinsipielt i veien for at staten kan utvise EØS-borgere som ikke kan ivareta sitt livsopphold mens de er her.

Han er klar på at dette ikke kan ta mer enn noen dager.

- Ryddingen av leiren må skje i løpet av dager, ikke uker. Hvis ikke må vi må be om assistanse fra politiet, men det er det i så fall kirken som må gjøre.

Det er utplassert toaletter i leiren, og Røsland sier at helsemyndighetene har opplyst om at sanitærforholdene ikke er problematisk.

Kirken planlegger å ha en samtale med representanter fra romfolket fredag morgen.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Ikke Rom for dem?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere