RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
- FATTIGDOMSPROBLEMET LØSES IKKE HER: Byrådsleder Stian Berger Røsland (t.h.) var på befaring ved Sofienberg og er klar på at dette er ikke løsningen for romfolket.
- FATTIGDOMSPROBLEMET LØSES IKKE HER: Byrådsleder Stian Berger Røsland (t.h.) var på befaring ved Sofienberg og er klar på at dette er ikke løsningen for romfolket. Foto: Martin Jacob Kristoffersen

Privatpersoner åpner tomtene sine for romfolket

Sist oppdatert:
Nå kan de få NAV-støtte også.

På fredag ble det bestemt at ledelsen i Sofienberg kirke ønsket å få de rundt 200 romfolkene fjernet fra kirketomten i løpet av lørdag.

Nå har leirledelsen bestemt at de ønsker å flytte, skriver Aftenposten.

Får bo på privat tomt
Men nå har romfolket fått et nytt alternativt bosted på Årvoll.

En privatperson kom i går med et tilbud under et møte mellom leirledelsen og Bjønnulv Evenrud fra støtteorganisasjonen Folk er Folk.

- Vi er veldig glade. Folk har vært redde, men nå har vi funnet en løsning. Leiren kommer til å flytte i løpet av lørdagen, sier Evenrud.

Eieren av tomten på Årvoll, Vanessa Quintavalle, sier romfolket kan få være der i alle fall fram til slutten av august.

- Jeg har en 26,5 mål stor byggeklar tomt som bare står tom på Årvoll. Jeg har tenkt på det. Tomta bare står der. Det er privat grunn og den er gjerdet inn, sier Quintavalle til VG.

Omtrent halvparten har forlatt kirken
Lørdag morgen har en stor del av romfolket allerede forlatt plassen utenfor kirken.

- Ja, holder de på å flytte derfra. For en liten stund siden var cirka halvparten borte, sier Martin Todnen, operasjonsleder i Oslo politi, til Nettavisen.

Er det noe som tyder på at enkelte av dem må fjernes av politi?

- Nei. Vi ser an situasjonen og gjør ingen tiltak foreløpig, sier han.

Tilbyr ti mål ved innsjø i Eidsvoll
Roger Holth fra Eidsvoll har også lovet bort tomta si på ti mål til romfolket.

- Å tenke på at de sikkert kommer fra verre levevilkår enn hva de har her, det er uvirkelig for meg. I de siste dagene har de trukket opp klessnorene sine mellom gravstøtter. Nå har jeg en mulighet til å åpne hånda mi, jeg har ikke noe å tape på dette her, sier Holth til Nettavisen.

Tomten han kan tilby, er det han selv kaller en perle.

- Her er det utetomt med natur som ligger flott til vet et vann hvor man kan hygge seg. Det er en perle av en tomt.

- Vi må skjønne at vi må tilrettelegge for dem
Hvordan det skal fungere med toalettfasiliteter, har han ikke tenkt på helt enda, men regner med at de vil benytte seg av utleiefirmaer som kan stille med toaletter på tomten.

- Jeg har ikke tenkt i detaljer på sånne ting jeg. Det er småting som kan løses, vi må jo på do alle mann, og her er det snakk om 200 personer på bøtta i døgnet.

Han håper at de etter hvert vil komme seg i jobber og at Norge får tilrettelagt forholdene for romfolket.

- Vi må skjønne at vi må tilrettelegge for dem. Det er jo ikke mulig å holde her ute på tomta på vinterstid, så da må man finne en ny løsning og få integrert disse før det, sier Holth.

Kan få NAV-støtte
Redaktøren i gatemagasinet Folk er folk, Bjønnulv Evenrud, åpner nå også muligheten for at romfolket kan tjene penger på magasinsalg, skriver VG Nett.

Ved å selge gatemagasiner for 15 kroner stykket, får de rumenske hjemløse rett til penger fra den norske staten fra første arbeidsdag, og kan dermed få fødselspenger, barnetrygd, kontantstøtte og sosialstønad.

De har så langt ansatt 60 romfolk som selgere, og har planer om å rekruttere flere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere