RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Når man er desperat nok tar man alt, uansett

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Brukerforening frykter at miltbranninfisert «dødsdop» vil ta livet av norske heroinbrukere.

STORGATA (Nettavisen): Nettavisen skrev som første avis i sommer om norske leger som advarte mot at en dødelig miltbrannbakterie (anthrax) kunne spre seg og ramme norske injiserende heroinbrukere.

De siste månedene har den livsfarlige bakterien spredd seg i Europa og i midten av juli ble den påvist i Danmark. Hittil har tre danske narkomane mistet livet som følge av å ha injisert miltbranninfisert heroin. Det siste tilfellet

- Vi er livredde, men samtidig avhengige av heroin. Vi har ikke noe annet valg enn å krysse fingrene for at stoffet ikke dukker opp i Oslo, sier flere rusavhengige Nettavisen har snakket med.

Kan være i Norge
Folkehelseinstituttet kan ikke utelukke at forurenset heroin allerede kan ha blitt distribuert i Norge. Leger har tidligere gått ut i Nettavisen og understreket viktigheten av å informere brukerne om hvordan de kan oppdage miltbrann.

- Personer med omsorgsfunksjoner for injiserende misbrukere i Norge bør være oppmerksomme på muligheten for miltbrann, uttalte Karin Rønning, lege og direktør for Folkehelseinstittutets infeksjonsovervåkingsavdeling.

Tips eller innspill til saker fra Oslos rusmiljø? Tips Nettavisens journalist Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Sprøyterommet: Vi informerer
Fungerende institusjonssjef ved Prindsen mottakssenter som har ansvar for sprøyterommet i Oslo, Mari Kjølberg, forteller at de har fått flere miltbrannrelaterte fra spørsmål fra sine brukere i sommer.

- Vi har hengt opp infoskriv på veggene og informerer alle brukerne. Vi opplever at vi har fått en del spørsmål i forbindelse med anthrax og føler brukerne hos oss er rimelig godt informert. De som oppsøker sprøyterommet vil jo ha rent utstyr, sier hun til Nettavisen.

- Livredde, men uinformert
Heroinavhengige Nettavisen har snakket med er av en annen oppfatning. De forteller at de er livredde for den dødelige bakterien, men føler de har fått lite informasjon om hvordan de kan se om man er smittet. Selv har de ingen anelse om hvordan hva slags symptomer som oppstår ved miltbrannsmitte.

- Vi har lest i aviser at mennesker har dødd av bakterien i Danmark og store deler av Europa. Selvfølgelig er vi livredde. Danmark er jo ikke langt unna. Det jeg frykter mest er selvfølgelig at jeg eller vennene mine skal dø en smertefull død. Dessverre er jeg hekta og har ikke noe valg, sier «Martin».

Avhengigheten styrer
Verken han eller vennene hans har tilgang til sprøyterommet fordi de blander ut heroinen de injiserer med andre stoffer. Det betyr at han heller ikke får tilgang til nødvendig informasjon.

- Vi vet ikke hvordan vi kan oppdage miltbrannsmitte, hvor man skal be om hjelp og har ikke fått noe informajon. Selv om vi er livredde for å smittes er problemet er at avhengigheten tar overhånd. Når det går lang nå tid og du desperat nok, ja da gir du faen og tar alt, sier han oppgitt.

4000 heroinbrukere i Oslo
Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) mener det er stor sjanse for at den miltbranninfiserte heroinen havner i årene på norske rusavhengige.

- Mye av heroinen som havner i Oslo smugles fra Danmark eller Tyskland. Blandingsbrukere er utsatt for ekstra stor risiko siden de ikke får benytte sprøyterommet. Det er 3000 - 4000 personer som injiserer heroin i Oslo og de færreste av dem benytter sprøyterommet. Dersom den miltbranninfiserte heroinen kommer til hovedstaden vil vi oppdage det raskt. I verste fall vil mange brukere få alvorlig sykdommer eller dø, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere