RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Getty Images

- Dette er USAs farligste by

Sist oppdatert:
- Politiet kommer bare for å plukke opp lik, sier en innbygger.

Camden i delstaten New Jersey anses for å være en av de farligste byene i USA. Spesielt etter at den økonomiske nedgangen førte til betydelig kutt i politiet og høy arbeidsledighet blant unge mennesker i byen.

I fjor ble Camden for andre år på rad rangert som den nest farligste byen av CQ Press’ årlige rangering. Men den dystre utviklingen kan føre til at byen topper listen neste år.

Hittil i år har det vært 39 drap i byen som har 77.000 innbyggere, noe som gjør Camden til USAs farligste by, ifølge Daily Mail.

- Dette er et veldig høyt tall, sier voldsforsker ved Politihøyskolen, Ragnhild Bjørnebekk, til Nettavisen.

I 2011 var drapsraten ti ganger høyere i Camden enn i New York City, og 30 prosent høyere enn i New Orléans i Louisiana - som anses for å være en av de farligste storbyene i USA.

Lagt i ruiner
Camden var en gang i tiden en livlig industriby. Store selskaper som General Electric og RCA hadde fabrikker i byen, men nedleggelse av fabrikkene førte til at byen havnet i ruiner. Nå er det narkotika- og alkoholmisbruk som preger byen.

HØY LEDIGHET: Camden har lenge vært den fattigste delstaten i New Jersey. Men nedgangen i USA har altså ført til en forverring. I 2009 var arbeidsledigheten på ni prosent. I mai i år var den på 18 prosent.
HØY LEDIGHET: Camden har lenge vært den fattigste delstaten i New Jersey. Men nedgangen i USA har altså ført til en forverring. I 2009 var arbeidsledigheten på ni prosent. I mai i år var den på 18 prosent.

Gjengkriminaliteten har også vokst fram som en følge av den høye arbeidsledigheten. I sommermåneden juli, var det registrert hele 13 drap i den relativt lille byen.

Drapstallet for juli er den høyeste i Camden siden massemorderen Howard Unruh drepte samme antall mennesker i en massakre i byen i september, 1949.

I fjor var det 50 drap i Camden. De aller fleste drapsofrene var unge menn. Den yngste var en 16 år gammel gutt og den eldste en 42 år gammel kvinne.

- Drapsraten har gått ned
Til tross for at Camden har opplevd en oppgang i kriminaliteten og drap etter finanskrisen, sier Bjørnebekk at dette strider mot den generelle trenden i USA.

- Drapsraten i USA har gått kraftig ned, men det har blomstret opp enkelte steder. Jeg var på en kriminologikonferanse i USA i fjor, og hypotesen var at med nedgangen så førte det til en økning i drapsraten, men de har ikke sett den forventede økningen. Men det kan hende at den kommer, sier Bjørnebekk til Nettavisen.

- Kriminologer har en hypotese om at fattigdom og (økonomisk) nedgang er kriminalitetsgenererende, men det har på en måte ikke slått til, sier hun.

CAMDEN: Camden ligger på USAs østkyst i delstaten New Jersey, bare et steinkast unna Philadelphia.
CAMDEN: Camden ligger på USAs østkyst i delstaten New Jersey, bare et steinkast unna Philadelphia.

Budsjettkutt rammer Camden
Men mye tyder likevel på at finanskrisen i USA har ført til verre tilstander i fattige byer som Camden. Delstatens massive budsjettkutt rammer dårligstilte byer som Camden, Newark og Trenton. Politiet i Camden ble nødt til å avskjedige 168 politimenn i 2011, noe som utgjorde mer enn en tredel av hele byens politistyrke.

Resultatet var færre politifolk i gatene og en halvering av antall arrestasjoner fra 2009.

- Vi har ikke noe ordentlig politivirksomhet i Camden. De er bare her ute for å plukke opp lik, skriver en innbygger på en blogg på Yahoo.

FORSKER: Ragnhild Bjørnebekk er forsker ved Politihøyskolen. Hun har blant annet forsket på gjengkriminaliteten i USA.
FORSKER: Ragnhild Bjørnebekk er forsker ved Politihøyskolen. Hun har blant annet forsket på gjengkriminaliteten i USA.

Av de 39 drapene i år er det bare tatt ut 17 drapstiltaler. Fra januar til juli er det registrert hele 103 skyteepisoder.

De aller fleste drapsofrene er knyttet til narkotikagjenger, men også mange sivile ofre har blitt drept i narkooppgjør.

Camden har lenge vært den fattigste delstaten i New Jersey. Men nedgangen i USA har altså ført til en forverring. I 2009 var arbeidsledigheten på ni prosent. I mai i år var den på 18 prosent.

- Mer vold i storbyene
Bjørnebekk har liten kjennskap til forholdene i Camden, men hun har vært i Philadelphia som ligger et steinkast unna.

- Philadelphia er et område med store gjengproblemer med kamper om territorier og interne kamper mellom gjengene. Som regel er det ikke et problem for den vanlige lokalbefolkningen, men de kan komme i mellom skuddvekslinger og bli drept, sier hun.

- Det er sånn at de store byene har mye større kriminalitet enn de andre byene. Philadelphia og New Orléans har vært sånne områder med mye kriminalitet. Chicago er også et område med veldig mye kriminalitet. Og i sørstatene har det tradisjonelt vært mye vold. Mens noen områder som Utah, er det veldig lav kriminalitet, sier Bjørnbekk.

Storbyer som Boston og New York har imidlertid klart å snu trenden i en positiv retning.

MASSEMORDER: Massemorderen Howard Unruh drepte 13 mennesker, inkludert tre barn, i en massakre i Camden i september, 1949. I juli ble et like høyt antall mennesker drept i den nedlagte industribyen Camden.
MASSEMORDER: Massemorderen Howard Unruh drepte 13 mennesker, inkludert tre barn, i en massakre i Camden i september, 1949. I juli ble et like høyt antall mennesker drept i den nedlagte industribyen Camden.

Tiltak mot kriminalitet
Bjørnebekk forteller at en rekke nye politimetoder, bekjempelse av politikorrupsjon og andre tiltak mot gjengmiljøer og narkotikamiljøer på 1990-tallet, har ført til en nedgang i kriminaliteten og drap i USA.

- I Boston ble antall drap halvert på en 15-årsperiode, sier hun.

Noen av tiltakene mot kriminalitet i USA har vært nulltoleranse og lange fengselsstraffer. Noen frykter at disse tiltakene kan virke mot sin hensikt.

- Det har vært kritikk på at de ikke har rehabilitering i fengsel, som kan føre til en kriminalitetsgenerering på grunn av kontaktene som knyttes i fengsel. En hypotese er at når de som har sittet 15 år i fengsel kommer ut igjen, så vil kriminaliteten øke igjen, sier Bjørnebekk.

Kilder: Philly.com, Daily Mail, Courier-Post.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere