RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Assange får asyl i Ecuador

Foto: PAUL HACKETT (Reuters)
Sist oppdatert:
Myndighetene i Ecuador har innvilget politisk asyl til Julian Assange.

Australske Julian Assange (41) har siden 19. juni søkt tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London, etter at britisk høyesterett besluttet at han skulle utleveres til Sverige, der han er anklaget for seksuelle overgrep mot to kvinner.

Torsdag ettermiddag ble det imidlertid kjent at Ecuador har innvilget politisk asyl til Wikileaks-grunnleggeren.

- Risikerer politisk forfølgelse
- Vi mener at Julian Assanges frykt er legitim. Han kan risikere politisk forfølgelse, sier Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño i en uttalelse, melder BBC.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt var raskt ute med en motreaksjon.

- Vårt solide juridiske og konstitusjonelle system garanterer rettighetene til alle og enhver. Jeg tar kraftig avstand fra anklager om det motsatte, tvitret Bildt.

Patiño sier at Ecuador har bedt Sverige om garantier for at Assange ikke blir sendt til USA dersom han blir utlevert fra Storbritannia til Sverige. Men Sverige ville ikke gi slike garantier, ifølge utenriksministeren.

Britiske myndigheter understreker at vendepunktet i saken ikke endrer på noe, og at de vil pågripe Assange straks han setter sin fot utenfor ambassaden.

Videre anklage Patiño Storbritannia for å ha truet med å storme den ecuadorianske ambassaden i London.

Kan oppheve ambassade-statusen
Tidligere uttalte Det britiske utenriksdepartementet at de kunne oppheve ambassadens diplomatiske status for å kunne gjennomføre sine «rettslige forpliktelser» med å utlevere Assange til Sverige.

Loven «Diplomatic and Consular Premises Act 1987» gir britiske myndigheter muligheten til å tilbakekalle den diplomatiske statusen til en ambassade på britisk jord, som i prinsippet gjør det mulig for britisk politi å entre ambassaden og pågripe Assange.

Assange frykter at dersom han blir utlevert til Sverige, så vil svenske myndigheter utlevere ham videre til USA. I USA kan Assange risikere å bli tiltalt for spionvirksomhet, ettersom han lekket en betydelig mengde med hemmelig informasjon fra det amerikanske utenriksdepartementet. De såkalte ambassadenotatene ble lagt ut på nettstedet Wikileaks.

Politiske analytikere har tidligere uttalt at WikiLeaks-grunnleggeren kan bli et trumfkort for Rafael Correa. Den venstreorienterte ecuadorianske presidenten kan blant annet bruke Assange til å irritere USA og styrke sin innenrikspolitiske stilling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere