RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sjokkerende og umenneskelig

Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Overlevende fra Utøya AUF-medlem Bjørn Ihler følger med i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011
Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Overlevende fra Utøya AUF-medlem Bjørn Ihler følger med i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011 Foto: Håkon Mosvold Larsen (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Overlevende Bjørn Ihler raser mot AUFs planer for gjennoppbyggingen av Utøya.

YOUNGSTORGET (Nettavisen): Fredag presenterte AUF planene for nye Utøya. Det førte til sterke reaksjoner fra en av de overlevende fra Utøya.

- Sjokkert over AUF
- Orker ikke ta telefonen, sjokkert over hvor raskt AUF ønsker å starte byggearbeid på åstedet for massedrap, slik politikk er umenneskelig, skriver Bjørn Ihler på Twitter.

Ihler har også tidligere uttalt seg svært kritisk til planene om å gjenreise Utøya.

- La Utøya få ha den verdien den nå har som symbol. Ikke tramp på de dødes grav. Ikke åpne arrene etter det nasjonale traumet

Det har vært stor uenighet om hvorvidt Utøya burde gjenreises. I tillegg til Ihler har også andre overlevende, etterlatte og pårørende gitt uttrykk for at de finner det vanskelig at det skal gjenopptas sommerleir og politisk aktivitet på åstedet for den verste terrorhandlingen på norsk jord i nyere tid.

- Solid støtte
Leder i AUF, Eskil Pedersen, legger heller ikke skjul på at ikke alle har vært enige i at Utøya burde gjenoppstå.

- Det er klart at ikke alle etterlatte, pårørende og overlevende ønsker at Utøya skal rustes opp og tas i bruk igjen. Det har vi forståelse for, sier Pedersen til Nettavisen.

- Samtidig opplever vi totalt sett at vi har solid støtte for dette prosjektet. Vi møtte med den nasjonale støttegruppen før prosjektet ble offentliggjort, og fikk mye positiv respons.

- Har dere ført en løpende dialog med pårørende for å ivareta deres ønsker og behov ved en gjenreising av Utøya?

- Styret i den nasjonale støttegruppen mente det var naturlig at AUF måtte ha fullt ansvar for utformingen. Når det er sagt, har vi vært gjennom en svært grundig prosess, fra idéstadiet til den planen som ble lagt frem i dag.

- Kafébygget rives
I utformingen er det blant annet lagt inn riving av kafébygget, samt at det skal opprettes en ny badeplass i ”Grisebukta”.

- Vi vil rive kafébygget og sette opp et nytt bygg i nærheten, men ikke på samme sted. I tillegg vil vi lage en ny badeplass. Likevel vil Bolsjevika og Nakenodden fremdeles være åpne plasser.

Når øya står ferdig håper Pedersen at også de som er kritiske til å ta i bruk Utøya vil se verdien av å gjenskape en boltreplass for politisk engasjert ungdom.

- Det var Utøya som formet engasjementet mitt og den politiske interessen. Jeg håper andre ungdommer vil få oppleve det samme i fremtiden.

Pedersen og AUFs planer går sterkt inn på Trine E. Aamodt, moren til Diderik Aamodt Olsen (19), som mistet livet på øya.

- Min beskjed til Eskil Pedersen er at han kan glemme gjenreising av Utøya. Den øya bør fredes. Man kan ikke trampe på 69 menneskers grav. Det går ikke, sier Aamodt til Dagbladet.

Det som er klart er at inntil Utøya er gjenreist, vil det ikke bli holdt sommerleir der.

- I år ble det arrangert lokale sommerleirer rundt om i landet. Hvorvidt vi vil velge den samme løsningen neste år og frem til Utøya står ferdig, er ikke avgjort enda, sier Pedersen.

- Spesielt og unikt prosjekt
Basert på AUFs ønsker har arkitektfirmaet Fantastic Norway utformet forslaget som ble lagt frem fredag. De legger ikke skjul på at det var en krevende oppgave.

- Det er et helt spesielt og unikt prosjekt, sier arkitekt Erlend Haffner til Nettavisen.

- Det er en oppgave vi har gått til med ærefrykt og ydmykhet. Vi har hatt en svært nær dialog med AUF, med ukentlige møter. Det vi har kommet frem til er klart forankret i deres ønsker, sier Haffner.

Utfordringen med å ivareta de pårørendes interesser har de overlatt til AUF.

- Vi har utelukkende fokusert på hvordan vilskal få gjenreist Utøya, og vi føler at vi har funnet en god løsning, sier arkitekt Håkon Aasarød.

Nye Utøya vil tidligst stå ferdig i 2014.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere