RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Slutt å behandle Frp som spedalske!

(Gorm Kallestad / Scanpix)
Sist oppdatert:
Tidligere Ap-topp Karita Bekkemellem gir Frp gode råd - med rak rygg.

På tirsdag, 363 dager før stortingsvalget i 2013, deltok tidligere Ap-statsråd Karita Bekkemellem på Frps strategiseminar på Sundvollen.

Det har ikke gått upåaktet hen.

Professor Anders Todal Jenssen ved NTNU sier til Nettavisen at dette er en «merkelig» avgjørelse av en tidligere partitopp i et konkurrerende parti.

- Er dette hevn fra en tidligere statsråd som ble vraket fra regjeringen til Jens og som ikke har lagt skjul på at det har vært bittert?

- Dette vil bli tolket av noen som «takk for sist», ja. Som mennesker vet vi ikke alltid hvilke motiver som er mest avgjørende for vår atferd. Men kombinasjonen penger, begjær og søt hevn ligger i oss alle. Det er helt sikkert noe i Ap som tenker det om hennes motiv, mener Todal Jenssen.

- Jeg er ikke Ap-politiker
Det er ikke hovedpersonen selv enig i:

- Dette er helt usaklig. Her trengs en realitetsorientering, sier Karita Bekkemellem til Nettavisen – og poengterer:

- Jeg er ikke lenger Ap-politiker og hadde stilt opp for både Høyre, Venstre og KrF hvis de hadde spurt om det samme, sier hun engasjert.

Karita Bekkemellem leder en bransjeorganisasjon med 4000 ansatte og 54 medlemsbedrifter, som har en omsetning til Helse-Norge på cirka 18 milliarder.

- Slutt å behandle Frp som spedalske
Og – hun har et klart budskap:

- Nå må det bli slutt på at Frp behandles som spedalske! Jeg har samarbeidet med mange Frp-politikere i 20 år og ser det som helt naturlig å dele erfaringer om overgangen fra Stortinget til Regjering og hva som er suksessfaktorer i praktisk politikk, sier hun.

Bekkemellem var forberedt på at det kunne bli «bråk» da hun takket ja til å stille opp hos Frp:

- Men det tar jeg med knusende ro. Jeg står oppreist – og står for både det jeg skrev i min bok og vil bruke min nye rolle til å fremme helsefaglige saker som er viktige for oss. Det betyr å samarbeide med alle partier, presiserer hun – og tilføyer:

- Det er det som gir resultater!

«Utrolig hyggelig»
Slik oppsummerte hun selv deltakelsen på sin egen Facebook-side:

«Utrolig hyggelig å bli invitert av tidligere kollega Siv Jensen til å snakke til deres strategiseminar på Sundvollen i dag.

Delte noen av mine erfaringer som statsråd, og litt om hvordan verden kan se ut med «nye» briller... det fantastiske mulighetsperspektivet som Norge faktisk har hvis vi satser riktig (legemiddelindustri, infrastruktur med mer..) gøy var det»

I sin selvbiografi «Mitt røde hjerte» fra 2009 fortalte Bekkemellem om Arbeiderpartiets indre liv og la ikke skjul på at hun er svært kritisk til statsministerens lederstil og det hun oppfattet som hans manglende evne til å takle vanskelige personalsaker.

Les også: - Jens er feig og fraværende

- Gjør hun dette for å erte Jens, Anders Todal Jenssen?

- Det vet kun hun selv. Som mennesker vet vi ikke alltid hvilke motiver som er mest avgjørende for vår atferd. Men kombinasjonen penger, begjær og søt hevn ligger i oss alle. Det er helt sikkert noen i Ap som tenker det om hennes motiv, mener Todal Jenssen.

Karita-fakta:
*Satt 20 år på Stortinget for Møre og Romsdal og var statsråd i to regjeringer.
*Hun er i dag administrerende direktør i Legemiddelindustriforeningen.

- Merkelig opptreden av Karita
- Det er en litt merkelig opptreden. Det forventes ikke at tidligere statsråder gjør dette, fortsetter Todal Jenssen.

-Men hva med tidligere statsråder som er forsmådd?

- Jeg vet ikke hva slags motiv hun har hatt, det var kanskje ikke så gjennomtenkt, kanskje hun fikk et stort honorar... Så det er vanskelig å uttale seg med sikkerhet om dette, sier Todal Jenssen.

Frps Per Willy Amundsen var veldig fornøyd med input fra venstresiden og bemerket i en Facebook-kommentar at: «Høydepunktet så langt har vært Karita Bekkemellem. Imponerende og engasjerende foredrag fra en dyktig dame.»

- Blir sure
Og - én ting er soleklart:

- Jeg ser for meg at en del i Ap både reagerer og irriterer seg kraftig over dette. Slik jeg ser det har saken to sider; et mulig hevnmotiv og en betimelig diskusjon om hvorvidt dette er bra for de demokratiske impulser i Norge.

Selv mener Bekkemellem dette er uproblematisk:

«Jeg hadde stilt opp på en slik invitasjon for alle demokratiske valgte representer (...). Å dele erfaring å gjøre refleksjoner skremmer ikke meg.»

- Ikke noe å vinne på det
Todal Jenssen reflekterer videre:

- Kan det være nødvendig for politiske partier å dele mer informasjon for å stå sterkere i forhold til byråkratiet? Er det blitt slik at embetsverket er blitt så tungt at de politiske partiene kan hjelpe hverandre og bør det? Byråkratiet vil ofte mene at de vet best, det kan også stemme, og er noe de politiske partiene får bryne seg på.

- Hva har Bekkemellem å vinne på dette?

- Personlig har hun ikke noe å vinne på dette. Men igjen - det kan argumenteres for at de demokratiske impulsene i systemet skal styrkes, sier professoren.

Bekkemellem er fortsatt medlem av Ap:

«Jeg har samarbeidet godt med mange i FrP i 20 år. En kan behandle hverandre på en skikkelig måte og med respekt om en ikke er enig i alt. I dag er jeg leder i næringslivet og har kontakt med alle politiske parti. Jeg slutta med partipolitikk for 3 år siden, men er fortsatt medlem i Ap,» skriver hun på sin Facebook-side.

- Mange i Ap vil bli sure
Så påpeker Todal Jenssen at dette kan gi Frp et verdifullt trumfkort i valgkampen:

- Til nå har Ap hatt så mye «styringskompetanse» og har spilt på det. Karita kan komme i en situasjon, hvis hun sprer av sine erfaringer i tilstrekkelig grad, hvor hun nærmest «godkjenner» at nå er Frp like sterke som Ap. Mange i Ap vil bli sure av den grunnen. Hun fratar dem et argument i en valgkamp der de politiske forskjellene kommer til å være små, mener han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere