RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Soe Than WIN (Afp)

Her har de ikke solgt Cola på 60 år

Sist oppdatert:
Selger 1,8 milliarder colaenheter i verden hver dag. Her har det blitt solgt null.

Denne uken var det en hær med utenlandske delegater, forretningskvinner og forretningsmenn som inntok Burmas nye hovedstad Naypyidaw.

Burma, som offisielt heter Myanmar, har nå blitt et mulighetens land for utenlandske investorer etter at EU og flere andre land i Vesten opphevet de økonomiske sanksjonene. I tillegg har USA opphevet deler av handelsforbudet.

Myndighetene i Burma har også vedtatt nye lover som gjør det mer lukrativt, og ikke minst lovlig, for utlendinger å investere i det tidligere militærdiktaturet. Delegasjoner fra 34 land har valfartet til Burma den siste uken for å utforsøke investeringsmulighetene.

Første leveranse på 60 år
Giganten Coca-Cola var kjapt ute med å kaste seg inn på det nye markedet.

Denne uken kom den første vareleveringen med Coca-Cola til Burma på 60 år. Rivalen Pepsi har kunngjort at de vil følge etter.

Coca-Cola selger 1,8 milliarder enheter på verdensbasis hver dag, og nå vil de starte egen produksjon i det tidligere militærdiktaturet.

- I det øyeblikket Coca-Cola starter med varelevering, er det øyeblikket man kan si at det kan være ekte endring på gang. Coca-Cola er det nærmeste du kommer kapitalisme på flaske, sier Tom Standage.

Standage er forfatter av Coca-Cola-boken «A History of the World in Six Glasses».

Les også disse sakene i Nettavisen:

Selges i 200 land
Dermed er det kun to land i verden som fortsatt ikke selger Coca-Cola offisielt, og det er Cuba og Nord-Korea. Begge landene er underlagt strenge amerikanske handelsblokader.

- Coca-Cola er verdens ledende leverandør av alkoholfrie drikker, og til stede i mer enn 200 land over hele verden. Selskapet er ikke til stede i Cuba og har heller aldri vært til stede i Nord-Korea. Alle produkter som eventuelt er solgt i disse landene, er solgt av uautoriserte forhandlere. Det er over 60 år siden Coca-Cola sist var til stede i Myanmar, sier Vibeke Hansen ved kommunikasjonsavdelingen til Coca-Cola Norge til Nettavisen.

Stort potensial
Kvadratmeterprisen på kontorlokaler i den kommersielle hovedstaden Rangoon har det siste året steget fra 110 til 370 kroner i årsleie.

Burma har et godt potensial til å bli en økonomisk suksess med naboland som Kina og India. Landet har olje, gass, edelsteiner, mineraler, store skogsressurser og rikelig med vannressurser.

I tillegg har landet langt billigere arbeidskraft enn i andre sørøstasiatiske land.

Dermed ligger mye til rette for Burma, som har blitt styrt med jernhånd av en militærjunta siden 1962.

Mer åpenhet
Men i fjor ble det mer åpenhet i landet etter at juntaen gikk fra makten og det ble innsatt en ny sivil regjering.

Politiske fanger ble løslatt, pressesensuren har blitt delvis fjernet og regimekritikere som Aung San Suu Kyi har blitt valgt inn i parlamentet, som fortsatt er dominert av tidligere juntamedlemmer.

- Vi står midt i en makeløs forvandling, fra væpnet konflikt til fred, fra sentralstyrt økonomi til markedsøkonomi og fra isolasjon til å bli en del av det internasjonale samfunnet, sier regjeringsminister Soe Thane, som også har ansvar for landets investeringskommisjon.

Mange hindringer på veien
Selv om landet nå ligger åpent for utenlandske investorer, så er det likevel mange hindringer på veien til suksess.

Byene rammes av regelmessige strømbrudd, og har ustabile telefon- og internettforbindelser. Landets veier er i dårlig forfatning, noe som gjør distribusjon av varer vanskelig og dyrt.

Banksystemet er elendig. Det finnes omtrent ingen minibanker eller nasjonale kredittkort. Og internasjonale kredittkort blir sjelden akseptert. Bankene gir sjelden lån, og ingen har huslån. Økonomien er rett og slett basert på cash.

Parlamentet har nylig vedtatt en ny lov for utenlandske investeringer, så mange utenlandske investorer sitter nå på gjerdet og venter til loven trer i kraft. Det skjer først når president Thein Sein velger å signere loven.

Tollfri eksport fra Burma
Norge har iverksatt tiltak for at burmeserne også skal kunne tjene på eksport til utlandet.

Norge er dermed blant de første landene som gjenåpner for tollfri eksport fra Burma. En delegasjon fra Toll- og avgiftsdirektoratet besøkt landet for å informere myndigheter og eksportbedrifter om mulighetene dette åpner.

- Norge var tidlig ute med en slik beslutning, ikke minst for å anerkjenne de politiske reformene Myanmar har igangsatt. For Norge er det samtidig viktig å kunne bidra til arbeidsplasser og økonomisk vekst. For eksempel gir tekstil- og matvaresektoren arbeid til mange fattige og til et stort antall kvinner. Tollfrihet gir muligheter til økt eksport og kan bidra til økt velferd, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Torgeir Larsen, i en uttalelse.

Kilder: BBC, The Times, Utenriksdepartementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere