RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Velferdskutt med Høyre og Frp i regjering

Sist oppdatert:
- Vi skal vinne valget, sa statsminister Jens Stoltenberg, til stor applaus fra sine egne.

Tirsdag ettermiddag talte Stoltenberg til Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo.

- Det er spesielt godt å se dere nå, fordi nå er det ett år igjen til neste stortingsvalg. Og det er et valg vi skal vinne sammen, sa Stoltenberg, til stor applaus fra salen.

Han sa at de styrer Norge i riktig retning, og at regjeringen siden de overtok har tatt Norge i retning av mer fellesskap og mer rettferdighet.

- Men så vet jeg veldig godt at vi vinner ikke valg på det vi har gjort. Men det hjelper å kunne vise til at man kan regjere, når man ber om fire nye år for å regjere, sa statsministeren.

Hva synes du om Stoltenbergs tale? Si din mening i kommentarfeltet!

- Ingen selvfølge at det går bra
Stoltenberg påpekte i talen at det ikke er noen selvfølge at det går bra med norsk økonomi.

- Det er ingen selvfølge at det går bra. Det å ha oljepenger er en fordel, men det er ingen garanti for vekst, sa han.

- Det er mulig å styre feil, det er mulig å gjøre feil slik at vi ikke får vekst, selv med oljepenger, sa Stoltenberg, og la til:

- Vi har tatt ansvar for norsk økonomi, og vi har trygget veksten i norsk næringsliv. Noe som har gjort at vi har en sterkere vekst enn på veldig mange år. Aldri før har flere vært i arbeid her i landet, sa han i talen.

Han skrøt av at det er blitt skapt 300.000 nye arbeidsplasser i Norge siden de overtok for sju år siden, men også 27 nye barnehageplasser hver dag i den samme perioden.

- Ny rekord i norske arbeidsplasser, men også ny rekord i antall barn i norske barnehager. Vi er den regjeringen som tok ansvaret, og nådde målet om at alle norske barn fikk plass i en barnehage. Det er bra for likestillingen, og det er bra for barna, sa Stoltenberg.

Han vekta at de også er i ferd med å heve respekten for læreryrket, og at søkningen til lærerutdanningene har økt med 50 prosent.

- Det skal lukte asfalt
Statsministeren trakk også fram regjeringens samferdselssatsing.

- Er det noe vi har vist, så er det at vi legger lista høyt når det gjelder samferdsel - og det gir resultater, sa Stoltenberg.

- Vi har overoppfylt Nasjonal Transportplan, og har lagt inn 100 milliarder kroner de neste ti årene, sa han, og viste til en rekke veiprosjekter og jernbaneprosjekter som nå er under bygging.

- Dermed har ikke jeg sagt at det er bra overalt, men reiser du rundt i landet så ser du at det er mange prosjekter. Det hjelper, og du får en del for 100 milliarder kroner, og det er godt å vite, sa Stoltenberg, og la til:

- Det skal lukte asfalt i landet vårt.

- Bedre kvalitet i helsevesenet
Stoltenberg gikk så over på utfordringene i helsevesenet.

- Vi behandler flere, og ventetiden går ned. Men viktigere enn at vi behandler flere og ventetiden går ned, er det at kvaliteten på behandlingen går opp, sa han.

Han viste blant annet til at stadig flere nordmenn overlever kreft.

- Dermed har jeg ikke sagt at det ikke er feil ved norske sykehus, påpekte Stoltenberg samtidig.

- På noen områder er vi best i verden, men selv det er vi ikke fornøyd med. Vi skal bli enda bedre i norsk helsevesen, sa han, til stor applaus igjen.

- Vi har gjort feil
Han dro også fram homofiles rett til å gifte seg.

- Vi har stått for en politikk som handler om mer mangfold og toleranse. Vi er den regjeringen som sa at homofile skal få gifte seg med hvem de vil. Det er det vi som innførte, vår regjering, sa Stoltenberg.

- Vi har tatt Norge i en riktig retning, sa han.

- Vi må stoppe opp og spørre, hvordan har vi forvaltet den tilliten velgerne ga oss? Har vi styrt Norge i riktig retning? Jeg spør ikke om vi ikke har gjort feil, for det har vi. Jeg spør heller ikke om alt er perfekt i Norge, for det er det ikke. Men det jeg kan spørre om, er om vi har tatt Norge i riktig retning, og det kan vi se velgerne i øynene å si at vi har gjort, sa Stoltenberg, og la til:

- Vi skal ta Norge videre i riktig retning, sa han.

- Viktigst å trygge økonomien
Stoltenberg viste til tre ting som han mener er viktig for for å trygge norsk arbeidsliv.

- Punkt nummer en er å trygge norsk økonomi, sa han, og gjentok sin advarsel mot å lene seg tilbake fordi vi har oljeinntekter.

- Det er helt riktig at oljen gir oss muligheter, men det handler om å forvalte det riktig, sa han, og fortsatte ivrig:

- Så oppdrag nummer en er å forvalte oljepengene forsvarlig, og sørge for at de kommer alle til gode, sa Stoltenberg.

Han sa at det andre som er viktig, er å styrke privat sektor.

- Det tredje oppdraget vi har når det gjelder å styrke arbeidslivet, er å bygge broer. Vi må ha et abeidsliv der færre støtes ut, der flere inkluderes, sa Stoltenberg.

- Velferdskutt med Høyre/Frp
Etter å ha snakket mesteparten av talen om Ap og regjerings politikk, gikk statsministeren til angrep på regjeringens hovedfiende.

- Det nye er ikke at det er et alternativ til høyre for Arbeiderpartiet, men det nye er at det alternativetnå er et kompromiss mellom Høyre og Fremskrittspartiet. Og det er en ny retning, det er et nytt konservativt alternativ som gjør at vi har fått klare fronter i norsk politikk, sa Stoltenberg.

Han sa at det var en nyttig avklaring at Venstre og KrF nå har konkludert med at de kan støtte en regjering som Frp er med i.

Stoltenberg advarte mot en ny borgerlig regjering, der Høyre og Frp blir de to dominerende partiene.

- Selv om det er mange ting de ikke har avklart, så vet vi at når løsningene skal finnes i kompromiss mellom Høyre og Fremskrittspartiet, så vet vi at de to partiene sammen begge går inn for omfattende skattekutt. Vi vet at omfattende skattekutt fører til velferdskutt, sa han, og fortsatte:

- Vi vet ikke hvor store kutt de vil gå inn for, men det kommer til å være et sted mellom det Fremskrittspartiet lover og det Høyre lover - og det er kutt som innebærer at vi kommer til å svekke vår evne til å finansiere de store og de viktige oppgavene, sa Stoltenberg.

Han ramset så opp flere ting han mente en Høyre/Frp-regjering vil gå inn for:

- Vi vet at de går inn for en privatisering av skolen, og vi vet at de går inn for å svekke arbeidstakernes rettigheter. Vi vet også at de er enige om å kutte i bistand, hevdet Stoltenberg, og konkluderte til slutt i sin tale:

- Det er ikke noen tvil om at valget neste høst blir et retningsvalg.

Snakker om valget
Landsstyremøte i Oslo ble åpnet med et kulturelt innslag, før Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen ønsket velkommen.

Etter Stoltenbergs tale snakket Aps partisekretær Raymond Johansen om stortingsvalget 2013.

- Våre seire har vi kjempet mot politiske krefter som vil at Norge skal gå i en annen retning, sa Johansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere