RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Har feilet i 50 år med et spinnvilt eksperiment

(Nettavisen)
Sist oppdatert:
Arild Knutsen mener dette er Støres store mulighet til å vise at han kan drive god innenrikspolitikk.

SLOTTSPLASSEN (Nettavisen): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) presenterte tidligere i dag sine nye statsråder på Slottsplassen.

Mest overraskende var nok at Hadia Tajik (29) ble utnevnt til ny kulturminister. Jonas Gahr Støre ble derimot flyttet fra posten som utenriksminister til helseminister, en meget krevende jobb, spesielt med tanke på ryddejobben han må fullføre i den mye omtalte Ahus-skandalen.

Blant de mange hundre fremmøtte var Arild Knutsen, leder i foreningen for human narkopolitikk (FHI). Han håper Støre vil gjøre en bedre jobb innenfor ruspolitikken enn sin forgjenger Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Den nye «rusministeren»
Knutsen klarte akkurat å huke tak i den nybakte helseministeren, gi ham en blomsterkvast og si sin mening om den norske rusomsorgen. Støre nikket, bukket og takket, før han raskt satte seg inn i en svart BMW og forsvant.

Til Nettavisen sier Knutsen at han forventer handling av det han omtaler som «den nye rusministeren».

- I den nye stortingsmeldingen om rus vedkjenner og erkjenner regjeringen at Norge trenger en ny narkotikapolitikk, men ingen gjør ikke noe med det. Derfor håper jeg den trekkes tilbake og at det blir foreslått noe nytt, nemlig avkriminalisering av brukerne, sier han.

- Og dette er Støres ansvar?

- Ja, han er den nye rusministeren og derfor ansvarlig for ruspolitikken i Norge. Rus er et helse- og omsorgstema som ligger innenfor helsepolitikk, ikke juspolitikk.

- Et spinnvilt eksperiment
Knutsen håper Støre som en dyktig politiker med diplomatiske evner, kan klare å videreføre arven etter sin tidligere kollega Bjarne Håkon Hanssen, som i sin tid åpnet for å diskutere utdeling av heroin.

- Støre har ikke markert seg narkotikapolitisk, men som en dyktig politiker med diplomatisk evner. Han forsvarte også Bjarne Håkon Hanssen da han i sin tid var helseminister og gikk ut og ville åpne for å diskutere utdeling av heroin.

- Hva er det største problemet med norsk ruspolitikk?

- Vi feirer snart 50-årsmarkering i verden med et spinnvilt eksperiment der staten kriminaliserer mennesker med rusproblemer. Alle tall viser at dette virker mot sin hensikt. 3000 mennesker står i kø for å komme på institusjonsbehandling. Likevel legges det ned behandlingsinstitusjoner. Støre kan gjøre noe med dette ved å bevilge penger. I tillegg bør han åpne opp for å diskutere utdeling av heroin, sier Knutsen og legger til:

- Dette er Støres store mulighet til å vise at han kan drive god innenrikspolitikk.

- Støre kan bli historisk
=Oslo er Norges største gatemagasin og et talerør for de rusavhengige. Med ny helseminister ser også de nytt håp.

Redaktør Anlov P. Mathiesen mener Støre må ta tak i ruspolitikken.

- Den nye helseministeren er nødt til å ta de tusenvis av syke narkomane på alvor, noe hans forgjenger aldri var interessert i å gjøre. Som et velstående samfunn har vi en historisk mulighet til å faktisk gjøre store ting på dette feltet, men det avhenger av at statsråder tar initiativ. Støre har en gyllen mulighet til å bli historisk på dette feltet, mener Mathiesen.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere