Se tirsdagens demonstrasjon i videoen under:

SLOTTSPLASSEN (Nettavisen): Totalt 35 aksjonister fra Extinction Rebellion er pågrepet etter at de sperret trafikken i Frederiks gate foran Slottet tirsdag.

Miljøaktivistene i Extinction Rebellion var tirsdag ved 11-tiden på plass i Karl Johans gate. Der stanset de trafikken ved å legge seg ned foran Slottsplassen, i krysset Frederiks gate/Karl Johans gate. Demonstrantene lå på bakken og var kjedet sammen i plastrør.

Les også: 35 aksjonister pågrepet - derfor ventet politiet i tre timer

Fikk pålegg om å fjerne seg

Ifølge politiet var det rundt 100 demonstranter til stede da Extinction Rebellion aksjonerte foran Slottet. Ved 12.30-tiden fikk aksjonistene pålegg om å fjerne seg. Oslo-politiet opplyser at de så langt har utferdiget 33 forelegg i forbindelse med aksjonene i Oslo.

Rett før klokka 14 opplyste politiet at de er i gang med å pågripe aksjonistene i Frederiks gate.

- Politiet er i gang med pågripelse av demonstranter som ikke etterkom pålegget. Per nå er 25 pågrepet og kjørt arrest, skriver politiet på Twitter.

Kort tid etter er antall pågrepet oppe i 35.

Protesterer mot norsk oljepolitikk

Helen Wahlgren fra Extinction Rebellion Sverige er en av dem som demonstrerer mot den norske regjeringens oljepolitikk denne uken.

- Vi protesterer mot den norske oljeutvinningen. Norge har et enormt ansvar for klimaet som stor oljenasjon. Vi må stanse å bore etter olje, sier hun demonstrantenes krav.

Wahlgren sier dette om hvorfor de velger sivil ulydighet som aksjonsform:

- Vi har prøvd lovlige demonstrasjoner. Det skjer ingen ting. Det påvirker ingen politikere. Historien har vist at fredelig sivil ulydighet har den største muligheten til å tvinge gjennom endringer, sier hun og viser til IPCC-rapporten som varsler at den globale oppvarmingen trolig blir høyere enn 1,5 grader og at klimamålet kan ryke - selv om utslippene kuttes drastisk.

- Rapporten sier at det er i dag vi må slutte med fossile utslipp. Ellers er vi oppe på 2-3 grader, sier hun.

Mandag uttalte Norges olje- og energiminister, Tina Bru fra Høyre, at det var «synd at demonstrantene tyr til sivil ulydighet». Wahlgren svarer slik på kritikken:

- Det er dypt beklagelig at politikere uttrykker seg på den måten. Vi er en fredelig og demokratisk bevegelse. Grunnprinsippene handler om demokratiet og å slippe til folkets røst.

Wahlgren sier de svenske statsborgerne som ble arrest mandag ble holdt i 10-11 timer og truet med utvisning av politiet.

Forelegg for over 400.000 kroner

Foreleggene som ble skrevet ut til aksjonister som nektet å flytte seg var hver på 13.000 kroner. Totalt er det dermed skrevet ut forelegg for til sammen 429.000 kroner til aksjonister fra Extinction Rebellion etter aksjonene i Oslo mandag og tirsdag, ifølge NTB.

Talsperson Christian Hansson i Extinction Rebellion sier at aksjonistene er ansvarlige for sine egne forelegg, og at de selv velger om de vil vedta dem eller ikke.

- Extinction Rebellion i Norge, Sverige og Danmark har likevel drevet innsamling via sosiale medier og nettsidene våre til en solidaritetskasse, og vi skal ta fra den så langt kassen rekker. Aksjonistene kan likevel ikke vente å få dekket hele forelegget, sier Hansson.

Politiet: - God dialog

Innsatsleder i Oslo-politiet, Lars Kostveit, uttalte til Nettavisen mens aksjonen pågikk foran Slottet at de gjør løpende vurderinger og har god dialog med demonstrantene.

- Som du ser er det ganske god stemning her. Vi var forberedt på at de skulle komme og aksjonerte raskt og fikk ordnet omkjøringene, sier han.

Mandag aksjonerte Exctinction Rebellion på andre steder enn de hadde varslet, noe som skapte utfordringer for politiet.

- Noen mener politiet burde gripe raskere inn og avslutte aksjoner som dette. Hva sier du til det?

- Det er en helhetsvurdering. Ytringsfriheten står sterkt i Norge, og retten til å ytre seg blir sett opp mot konsekvensene det har for samfunnet. Hvis det ikke er for inngripende, velger politiet å la ytringene få gå, men vi gjør fortløpende vurderinger, uttalte Kostveit til Nettavisen litt før klokka 12, to timer før politiet begynte med pågripelser.

Ved 12-tiden begynte en gruppe demonstranter å bevege seg i retning Stortinget. De bar på en kiste og gikk i det som skulle minne om et begravelsesfølge. Demonstrantene beveget seg til Kongens gate, der Klima- og miljødepartementet holder til.

10 demonstranter tok seg også inn i resepsjonsområdet.

Politiet meldte om dette klokka 12.27 og opplyste at de hadde god dialog med demonstrantene.

Extinction Rebellion postet dette bildet av demonstranter inne i foajéen i Klima- og miljødepartementet:

Utenfor departementet i Kongens gate holdt aktivistene en «begravelse» for Repparfjorden, mens vinduene på utsiden av bygget ble tilgriset med sort maling.

Mandag aksjonerte de departementsbygget i Akersgata 59 og i Majorstukrysset. Flere personer ble pågrepet av politiet under aksjonene mandag.

- Demonstranter har nektet å forlate området ved Akersgata 59, Olje- og energidepartementet. Politiet bistår departementet, og har nå begynt å transportere demonstrantene inn til arresten, meldte Oslo-politiet mandag ettermiddag.

Ved 14-tiden mandag var demonstrantene i Majorstukrysset og sperret trafikken Kirkeveien til Suhms gate.

Nærmere klokka 15 meldte politiet at totalt 29 personer var pågrepet i Majorstukrysset. Da var trafikken i gang igjen på ring 2.

Les også: Miljøaktivister inntok departementsbygg og sperret trafikken i Majorstukrysset

Les også: Listhaug til miljøaktivister: – Klipp deg og få deg en jobb

Les også: Rasmus Hansson (MDG) roser klimaaktivistene: – Viktig markering