*Nettavisen* Nyheter.

35 sjøørret på en dag - eller?

Det er toppforhold for fiske etter sjøørret i sjøen for tiden. Her kan du lese om da TV 2 Nettavisen testet forholdene sist helg.

15.04.05 12:58

Det skal innrømmes én ting med det samme: Det var ikke TV 2 Nettavisensom fikk 35 sjøørret på en dag. Og det skjedde ikke sist helg. Men historien er følgende:

I barndommen fisket jeg ganske mye i Østfolds skjærgård. Etter å ha tilbrakt 13 år som fluefisker i Hemsedal, er jeg tilbake i Østfold igjen. Og spørsmålet var om fisket var like bra som det var da jeg forlot barndomstraktene.

Jeg har jo fisket litt her nede i mellomtiden, men denne helgen ble på en måte den første turen som en utlært fluefisker. Derfor var det med spenning jeg tok turen til Kirkøy i Hvaler kommune.

Bra vær
Med stor iver gikk reisen til en plass jeg vet er bra tidlig i sesongen. Jeg var heldig med været: Sol, liten bris og snart flo.

På vei til fiskeplassen kommer jeg i prat med to andre fiskere. Etter en kjapp prat får jeg bekreftet mine håp og ønsker: Det er fremdeles sjøørret på Hvaler.

I bøttevis!

- Det er ikke bare like bra som før, men om mulig og enda bedre, hevder de.

Fiskeskrøne?
Jeg tror ikke helt på det de sier, med fisk hver dag, i størrelsesorden 500 gram til 2,5. Det var til og med en 10-åring som her om dagen tok en på 3,2 kilo.

Høres nesten for godt ut til å være sant. Alle vet jo sannhetsgehalten i disse fiskehistoriene.

- Hva er rekorden på en dag da?

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjørn Tore Bekkeli

- 35 stykker, sier Svein.

- 35?

- Ja, rett etter isen er gått, er det ille bra. Det blir som regel en del fisk. Ved flo kommer føden inn. Ørreten følger etter silda, noen ganger i store stimer, sier Svein.

Fakta!
Vi tar noen kast. Svein med spinner, jeg med flue. Etter ti minutter uten tegn til napp, sier Svein at det er litt tidlig og vi bør nok vente en time eller to til vannet når sitt høyeste.

- Du kan jo bli med opp på hytta. Jeg har noen bilder fra tidligere fangster her i vika.

Jeg er ikke vond å be. Jeg vil gjerne se om det virkelig er sant - 35 sjøørret på en dag?

I gryta
Svein kommer ut med albumet - og som han sa: 35 stykker De fleste var mellom en halvkilo og 800 gram. Men også en og annen over kiloen. 1,3 kilo veide den største.

- Tar du opp alt fisk du får?

- Ikke de under minstemål, men resten havner i gryta.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjørn Tore Bekkeli

Svein velger å la stanga ligge for dagen, men jeg takker pent for meg jeg vil fiske!

Nede ved viken er det nå høyvann og det tar ikke mange sekundene før jeg ser det første vaket. Ikke etter insekt som brunørreten, men sild som svømmer i overflaten.

Jeg tar plass ved en flytebrygge, og plasserer fluen der fisken var. Det er fremdeles ganske kaldt i vannet 5-6 grader, så jeg striper fluen i moderat tempo.

Flott fisk
På det tredje kastet smeller det! Etter et par små utras kan jeg konstatere sesongens første sjøørett for mitt vedkommende. En fin fisk på rundt halvkiloen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjørn Tore Bekkeli

Det blir sju stykker denne kvelden. To av dem ble middag, resten fikk friheten - og muligheten til å vokse litt til.

Jeg fikk definitivt svar på spørsmålet mitt: Det er sjøørret i Østfold. Og ikke minst: Det er et mye bedre fiske nå enn for 14-15 år siden!

Hvor er denne fantastiske plassen?

Sorry, men jeg lovet Svein å holde munn. Og det vil jeg gjøre. Inntil videre.

Følg med i TV 2 Nettavisen. Det kan jo hende jeg ombestemmer meg!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag