*Nettavisen* Nyheter.

3500 unge avhengige av dataspill

Foto: (Infinity Ward)

Trøbbel hjemme synes å være hovedårsaken bak problematisk bruk av data- og pengespill.

04.10.10 11:17

3450 ungdommer er avhengige av dataspill og 3800 ungdommer er pengespilleavhengige, ifølge forskning utført av Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

Resultatene er publisert i rapporten «Uskyldig moro? Pengespill og dataspill blant norske ungdommer». I alt har over 8300 elever ved 89 skoler over hele landet deltatt i en undersøkelse om ungdoms bruk av dataspill og pengespill.

- 5,2 prosent av ungdommene spiller dataspill fire timer eller mer daglig eller nesten daglig, og storspillerne er nesten utelukkende gutter, sier forskningsleder Tilmann von Soest i en kommentar.

Rollespill og skytespill

Ifølge NOVA har også svært mange unge gutter og jenter spillkonsoller og PC-er på rommet sitt. Hele 81 prosent av de spurte oppgir at de har en PC på rommet.

- 63 prosent av jentene og 96 prosent av guttene oppgir at de spiller dataspill minst én gang i måneden. Gutter er imidlertid klart overrepresentert blant de som spiller daglig - 41 prosent av guttene mot 6 prosent av jentene. 15-årige gutter er gruppen i utvalget som spiller aller mest, heter det i sammendraget til rapporten.

NOVA skriver at i underkant av 1 prosent av ungdommene viser tegn på avhengighet til dataspill. Guttene utgjør igjen hovedandelen, men 1,5 prosent. Jentene utgjør 0,3 prosent. Dette tilsvarer 3450 ungdommer i alderen 12-17 år på landsbasis. To spilltyper spilles mest blant de med mange avhengighetssymptomer: Førsteperson skytespill og rollespill via internett med mange deltakere.

Nedgang i pengespill

NOVA ser samtidig en nedgang i problematisk pengespilleatferd blant norske ungdommer siden 2002. Forskerne tror årsaken trolig er at spilleautomatene ble borte. Tall fra 2002 viste at drøye tre prosent av avhengige av pengespill, mens tallet i 2010 er rundt én prosent.

- Selv om antallet har gått ned, er det fremdeles én prosent av ungdommene som fyller kriteriene for pengespillavhengighet. Det dreier seg om ca. 3800 ungdommer på landsbasis. I tillegg er ytterligere 3,5 prosent i risikosonen for å utvikle spilleproblemer, understreker von Soest.

- Vi ser også at pengespill er skjevfordelt. Det er en liten gruppe som står for mesteparten av spillingen, og denne gruppen har også i større grad spilleproblemer.

Problemer hjemme

Analysene til NOVA viser at storforbruk og problematisk bruk av både pengespill og dataspill har sammenheng med en rekke negative faktorer i ungdommenes liv.

Det gjelder blant annet dårlig råd i familien, liten grad av foreldrekontroll og innsyn i ungdommenes liv og mye krangel mellom barn og foreldre.

Skulking og konsentrasjonsvansker i skolen skal være mer utbredt blant unge med spilleproblemer, de rapporterer også oftere om mobbing enn annen ungdom. Spilleproblemer er i tillegg ofte relatert til risikoatferd når det gjelder rusmiddelbruk og annen normbrytende adferd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.