RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

3500 unge avhengige av dataspill

(Infinity Ward)
Sist oppdatert:
Trøbbel hjemme synes å være hovedårsaken bak problematisk bruk av data- og pengespill.

3450 ungdommer er avhengige av dataspill og 3800 ungdommer er pengespilleavhengige, ifølge forskning utført av Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

Resultatene er publisert i rapporten «Uskyldig moro? Pengespill og dataspill blant norske ungdommer». I alt har over 8300 elever ved 89 skoler over hele landet deltatt i en undersøkelse om ungdoms bruk av dataspill og pengespill.

- 5,2 prosent av ungdommene spiller dataspill fire timer eller mer daglig eller nesten daglig, og storspillerne er nesten utelukkende gutter, sier forskningsleder Tilmann von Soest i en kommentar.

Rollespill og skytespill

Ifølge NOVA har også svært mange unge gutter og jenter spillkonsoller og PC-er på rommet sitt. Hele 81 prosent av de spurte oppgir at de har en PC på rommet.

- 63 prosent av jentene og 96 prosent av guttene oppgir at de spiller dataspill minst én gang i måneden. Gutter er imidlertid klart overrepresentert blant de som spiller daglig - 41 prosent av guttene mot 6 prosent av jentene. 15-årige gutter er gruppen i utvalget som spiller aller mest, heter det i sammendraget til rapporten.

NOVA skriver at i underkant av 1 prosent av ungdommene viser tegn på avhengighet til dataspill. Guttene utgjør igjen hovedandelen, men 1,5 prosent. Jentene utgjør 0,3 prosent. Dette tilsvarer 3450 ungdommer i alderen 12-17 år på landsbasis. To spilltyper spilles mest blant de med mange avhengighetssymptomer: Førsteperson skytespill og rollespill via internett med mange deltakere.

Nedgang i pengespill

NOVA ser samtidig en nedgang i problematisk pengespilleatferd blant norske ungdommer siden 2002. Forskerne tror årsaken trolig er at spilleautomatene ble borte. Tall fra 2002 viste at drøye tre prosent av avhengige av pengespill, mens tallet i 2010 er rundt én prosent.

- Selv om antallet har gått ned, er det fremdeles én prosent av ungdommene som fyller kriteriene for pengespillavhengighet. Det dreier seg om ca. 3800 ungdommer på landsbasis. I tillegg er ytterligere 3,5 prosent i risikosonen for å utvikle spilleproblemer, understreker von Soest.

- Vi ser også at pengespill er skjevfordelt. Det er en liten gruppe som står for mesteparten av spillingen, og denne gruppen har også i større grad spilleproblemer.

Problemer hjemme

Analysene til NOVA viser at storforbruk og problematisk bruk av både pengespill og dataspill har sammenheng med en rekke negative faktorer i ungdommenes liv.

Det gjelder blant annet dårlig råd i familien, liten grad av foreldrekontroll og innsyn i ungdommenes liv og mye krangel mellom barn og foreldre.

Skulking og konsentrasjonsvansker i skolen skal være mer utbredt blant unge med spilleproblemer, de rapporterer også oftere om mobbing enn annen ungdom. Spilleproblemer er i tillegg ofte relatert til risikoatferd når det gjelder rusmiddelbruk og annen normbrytende adferd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere