RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

35.000 for politisk TV-reklamebrudd

Sist oppdatert:
TV Vest og sjefredaktør Per Fjeld må betale et gebyr på 35.000 kroner for overtredelsen av Kringkastingslovens forbud mot politisk TV-reklame.

TV Vest innkasserte 30.132 kroner fra Pensjonistpartiet for visning av tre 15 sekunders reklamefilmer i tidsrommet 14. august til 12. september. Filmene vist ble vist syv dager i august med syv visninger per dag.

Nå er lokal-TV-kanalen ilagt et gebyr på 35.000 kroner. Statens medieforvaltning sier imidlertid at beløpet er skjønnsmessig estimert og at de kun har tatt hensyn til to av filmene som de så da de kontrollerte kanalen den 14. august.

Disse to skal ha gitt TV Vest en inntekt på 20.000 kroner, og gebyret er satt 15.000 kroner høyere.

"Ved vurderingen av overtredelsesgebyrets størrelse er det tatt utgangspunkt i det beløp TV Vest AS har tjent på å sende de ulovlige innslagene, jf kringkastingsforskriften § 10-2 første ledd. Vi legger til grunn at gebyret skal settes noe høyere enn dette. I skjerpende retning er det vektlagt at TV Vest AS har valgt å sende innslaget også etter at Statens medieforvaltning varslet sanksjon og at det dreier seg om forholdsvis mange visninger.", skriver Medieforvaltningen i vedtaket.

Som forventet og tidligere varslet kjøpte ikke byråkratene TV Vests argumentasjon om brudd på Grunnloven § 100 eller Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), artikkel 10 som TV Vest fremførte gjennom sin advokat.

Aksepterer ikke vedtaket

- Vi synes ikke at dette er spesielt oppsiktsvekkende i forhold til argumentasjonen som er gått foran. Vi kommer ikke vedta gebyret, men anke til klagesinstansen som i dette tilfellet er Markedsrådet, sier Fjeld til Propaganda. Han sier de kommer til å forfølge denne saken hele veien.

Advokaten som TV Vest har engasjert, Kyrre Eggen, sa for en liten tid tilbake til Propaganda at det er størrelsen som kanskje er det beste argumentet til TV Vest og Pensjonistpartiet.

- Vi mener hensynet til demokratisk likhet er relevant her. Skal man forby politiske budskap fordi man er engstelig for at de pengesterke vil dominere med sine investeringer, er den politiske reklamen som sendes på TV Vest et godt motargument. Dermed har vi tatt bort det eneste virkelige argumentet som finnes mot politisk reklame, nemlig at det fremmer de rikeste og mest velstående partiene, sa Eggen.

Ifølge Per Fjeld har det derfor ingen hensikt for TV Vest å slå seg sammen med TV 2 som har valgt seg et av de største partiene (Frp) som alliansepartner,

- Jeg ser ikke for meg at vi kunne slå oss sammen med TV 2 i kampen mot forbudet. Selv om vi har sammenfallende mål, har vi en særskilt god begrunnelse siden vi er en lokal-TV-stasjon og får reklamemidler fra et lite parti, mener han.

Overtredelsesgebyret på 35.000 kroner forfaller til betaling om tre uker, mens vedtaket kan påklages innen tre uker til Markedsrådet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere