RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

350.000 i bot for 0,5 i promille

Meglertoppen fikk bot i stil med lønna etter promillekjøring.
Meglertoppen fikk bot i stil med lønna etter promillekjøring. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO
Sist oppdatert:
Meglertoppen ble tatt for promillekjøring og fikk bot i stil med kjempelønna.

En av Norges absolutte meglertopper har nå fått en svært streng promilledom. Han har ledet flere selskaper innen kapitalmarkedsområdet i flere år. Nå er han sjef for et av Norges mest ambisiøse meglerhus. Suksess som sjef i finansbransjen har også gitt den profilerte meglertoppen en solid formue.

Meglertoppen i 50-årene ble stoppet av politiet en mai-natt i 2010 på Mosseveien i Oslo. Promillekontrollen viste at han hadde en alkoholkonsentrasjon på 0,56 i blodet. Altså 0,06 over den gamle promillegrensen, men 0,36 over promillegrensen som ble innført fra 2001.

Tilsto
I Follo tingrett ga mannen en uforbeholden tilståelse og slapp dermed en full rettssak. Mannen er tidligere ikke straffet. Likevel fikk han 360.000 kroner i bot og 14 dager betinget fengsel. I tillegg mistet han førerkortet i 1 år og må kjøre opp på nytt den dagen han vil ha det tilbake.

Påtalemyndigheten ønsket i utgangspunktet en bot på 500.000 kroner for mannen. Årsaken er hans skyhøye lønn og formue: I følge dommen har mannen en årslønn på 2,5 millioner og en formue på 36 millioner.

Bot som skal svi
«Til straffutmålingen vil retten innledningsvis bemerke at allmennpreventive hensyn må tillegges betydelig vekt ved promillekjøring.» skriver retten. Follo tingrett viser til at bot og betinget fengsel er vanlig straff for en promille mellom 0,5 og 1,0. Videre skriver retten om fastsettelse av boten:

«Det er uttalt at bøtenivået som utgangspunkt bør tilsvare en og en halv brutto månedslønn, men at dette skal betraktes som en veiledende og ikke noen bindende norm. Det er videre uttalt at bøtenivået må tilpasses lovovertrederens samlede økonomiske forhold, både mht inntekt og formue» og at en slik bot skal bli gitt uavhengig av påvirkningsgraden over 0,5 og uavenhengig om sjåføren utgjorde en fare for trafikken.

Forsvarer Oscar Ihlebæk ønsket ikke å kommentere saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere