RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er den største terrorfaren i Norge

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nina Johnsrud ble truet av ekstreme muslimer. Nå håper hun at flere blir med å belyse den lille gruppen ytterliggående i Norge.

Nina Johnsrud ble truet etter en artikkel i Dagsavisen, der hun avdekket at muslimske ekstremister tar jegerprøven og på den måten får lovlig tilgang til å ha våpen. Johnsrud knyttet dem til den ytterliggående gruppen Profetens Ummah som Ubaydullah Hussain leder.

Fra tidligere er det kjent at også Arfan Qadeer Bhatti og Mohyeldeen Mohammad har tilknytninger til denne gruppen. Alle tre har den kjente advokaten John Christian Elden som forsvarer.

Arfan Bhatti er mannen som var siktet for å ha skutt mot huset til Nina Johnsrud i 2006, og som i 2009 ble dømt for medvirkning til skyting mot den jødiske synagogen i Oslo og for å ha skutt på en privatbolig. Mohyeldeen har vært i offentlighetens søkelys flere ganger - blant annet etter å ha drapstruet en Dagbladet-journalist.

Også en journalist i en av landets største aviser skal ha mottatt en alvorlig trussel fra Hussain. Årsaken var en artikkel om Profeten Ummah som aktivt oppfordret folk til å reise til Syria for å kjempe mot regimet i landet. Nettavisen har også omtalt norske muslimer som reiser til Syria. Mens avisen har valgt anonymitet, velger Johnsrud offentligheten.

- Den eneste måten å håndtere dette på er å stå fram offentlig, fortsette å sette søkelyset på miljøet og å oppfordre kolleger til å være med. Man kan jo ikke true hele pressenorge, sier Nina Johnsrud som håper at flere kolleger setter fokus på dette.

SIKTET FOR TRUSLER: Ubaydullah Hussain er siktet for å ha truet Nina Johnsrud og en annen journalist på livet.
SIKTET FOR TRUSLER: Ubaydullah Hussain er siktet for å ha truet Nina Johnsrud og en annen journalist på livet.

Den største faren
Johnsrud viser til PSTs trusselvurdering for 2012 om at det ytterliggående muslimer representerer den største terrorfaren i Norge i dag. Gruppen har sendt personer til Syria, som kommer tilbake med krigserfaring. Johnsrud selv skrev hvordan de tar jegerprøven for å få våpenlisens. I denne gruppen er altså, blant andre, Arfan Qader Bhatti - en mann som tidligere har bevist at han er kapabel til å utføre vold. Han er blant annet dømt for å ha skutt mot den jødiske synagogen i Oslo, og mot private boliger.

- PST har definert dette som den største terrorfaren i Norge. Dette er en bitte liten, ekstrem gruppe muslimer som ikke har noen med vanlige muslimer å gjøre. Jeg mener likevel at muslimske ledere i Norge tydeligere burde ta avstand fra det Profeten Ummah står for, sier Johnsrud og legger til at heller ikke norske politikere er flinke nok til å snakke ut mot denne gruppen.

Fra PSTs trusselvurdering 2012

Ekstrem islamisme vil fortsatt utgjøre den største terrortrusselen for Norge i 2012. Selv om det er få personer i Norge som støtter ekstrem islamisme, er rekrutteringen til enkelte miljøer økende. Lederskikkelser i miljøene kan utnytte dette til å etablere celler eller grupper i Norge som har til hensikt å planlegge voldelige aksjoner. Norge fremstår som sentralt i fiendebildet til enkelte av disse lederne.

Personene i de ekstreme islamistiske nettverkene er involvert i aktiviteter av mer operativ karakter enn tidligere. Flere av disse personene reiser til konfliktområder for å få trening, kamperfaring og møte internasjonale kontakter. Slike opphold kan påvirke den enkeltes ønske og evne til å planlegge terrorhandlinger her i landet. Samtidig kan trusselaktører gjennomføre voldelige handlinger uavhengig av slike reiser.

Les mer her: Ekstern lenke i PST

Nå har også Oslo politidistrikt involvert seg i bekjempelsen av denne gruppen.

- Seksjon for organisert kriminalitet vil i tiden fremover gi det ekstreme islamistmiljøet større oppmerksomhet, og vi samarbeider tett med Politiets sikkerhetstjeneste (PST), sier politiinspektør Einar fredag. Du kan lese egen sak om det her.

I et møte i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget 1. oktober ble norske toppolitikere orientert om potensielle navngitte islamistiske terrorister i Norge. Ifølge PST og Forsvarets Etterretningstjeneste (E-tjenesten) har frykten for et terrorangrep i Norge aldri vært større enn i dag. Du kan lese egen sak om dette her.

PST ADVART: Politiets sikkerhetstjeneste har tidligere advart om at norske ekstreme muslimer for krigstrening i Syria. En av de som har reist, er Mohyeldeen Mohammad.
PST ADVART: Politiets sikkerhetstjeneste har tidligere advart om at norske ekstreme muslimer for krigstrening i Syria. En av de som har reist, er Mohyeldeen Mohammad.

- Politikere på banen
- Når stortingspolitikerne har blitt orientert av PST om dette så synes jeg det er rart at de ikke tar opp problemet, men overlater den jobben til Fremskrittspartiet, sier Johnsrud.

«Det er helt forferdelig og skremmende å være vitne til hvordan islamistiske ekstremister vokser fram i Norge, og hva slags trussel de utgjør mot vårt samfunn. Men det er dessverre ikke overraskende» skriver Carl I. Hagen her på sin Facebook-side, til fordømmelse fra blant andre AUFs Eskil Pedersen, som du kan lese her.

Johnsrud mener at budskapet fra politikerne ville blitt mye sterkere hvis det også hadde kommet fra annet hold enn partiet som tradisjonelt har vært imot innvandring.

Ubaydullah Hussain sier gjennom sin advokat at han står for e-postene til de to journalistene men avviser at det er snakk om trusler (Les egen sak her: Politiet: - De har bedt om oppmerksomhet, det skal de få ).

Johnsrud er ikke overrasket.

- Bruker ytringsfriheten
- De sender trusler og kaller det for advarsler. De bruker vårt demokrati og vår ytringsfrihet til å kjempe mot de samme verdiene, sier Johnsrud.

Hun viser til Hussains intervju i Morgenbladet etter demonstrasjonen utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo, der de hyllet Osama bin Laden. På direktespørsmål om han ville legitimere et terrorangrep på Norge sier han:

– Jeg kunne hatt forståelse for det, ja. Norge har vært i Irak og Afghanistan i ti-tolv år. For ikke å snakke om den økonomiske støtte, samt salg av våpen, ammunisjon og bombeutstyr, til land som USA og Israel.

DØMT VOLDSMANN: Arfan Bhatti er dømt for vold tidligere. Nå har han blitt sterkt religiøs og er tilknyttet Profeten Ummah.
DØMT VOLDSMANN: Arfan Bhatti er dømt for vold tidligere. Nå har han blitt sterkt religiøs og er tilknyttet Profeten Ummah.

På spørsmål om han selv kunne vært med i et slikt angrep sier Hussain:

– Det har jeg heller ingen kommentar til. Men bare alt går bra i Norge, så bryr man seg ikke om all den urett Norge selv begår. Profeten sa for fjorten hundre år siden, at det vil komme en tid der mitt folk går bort fra religionen, og én gruppe vil kjempe for Guds verk.

– Og der er du? spør Morgenbladets journalist.

– Jeg håper det, insh’Allah, hvis Gud vil, svarer Hussain (les hele intervjuet her).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere