RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Skremselsbilde uten rot i virkeligheten

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Mener «Profetens Ummah» må finne seg i å bli kalt ekstreme islamister når de leker med ekstrem symbolikk.

ANKER HOTEL (Nettavisen): Gruppen som kaller seg Profetens Ummah, innkalte tirsdag til pressekonferanse klokken 13 på Anker Hotel i Storgata 55 i Oslo.

Et lite rom på Anker hotell var fylt til randen av pressefolk, som ble ønsket velkommen med pepperkaker og religiøse arabiske toner.

- Det er cirka 50 personer her, det meste pressefolk, i et trangt konferanserom. Al jazeera og den kinesiske ambassaden er også invitert. Det først vi fikk høre, var en lang tale på arabisk for internasjonal presse, opplyste Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum, som var til stede på pressekonferansen.

- Vi er ingen sekt
På pressekonferansen ble det varslet at de skulle ta opp temaer som hvem gruppen er, hva den står for, og hva som har funnet sted de siste ukene.

- Vi skal oppklare mye feilinformasjon, innledet deres talsmannen, Egzon Avdyli.

- Vi kjemper for muslimer, og vi er ingen sekt. Nå vil vi oppklare en del misforståelser. Vi har ikke jobbet i skjul. Vi vil det gode, ikke det onde. Heksejakten de siste ukene, ble startet av PST og fulgt opp av presse og politikere, ble det sagt på pressekonferansen.

Gruppen ville ikke svare på noen kritiske spørsmål fra pressen, men brukte store deler av tiden til å kjefte på norske medier, PST og myndighetene, som de mener har mistenkeliggjort og svertet organisasjonen.

Se video fra pressekonferansen her:

Antirasistisk senter: - Det er bare tull
I tillegg til oppmøtt presse, hadde også flere organisasjoner tatt turen for å høre hva slags budskap gruppen ønsket å formidle. En av dem var Helene Partapuoli, som er leder ved Antirasistisk senter.

Etter pressekonferansen oppsummerte hun følgende til Nettavisen:

- De sier de representerer de fleste muslimer i Norge. Det er bare tull. Etter denne pressekonferansen har de egentlig bare forsterket inntrykket av at de er en smal, liten og udemokratisk organisasjon. Jeg synes det er synd at de leker med alvorlig ekstremisme, men når man leker med ekstrem symbolikk må man tåle å kalles ekstremist, sier hun.

Nina Johnsrud
Dagsavisens krimjournalist Nina Johnsrud, som har blitt truet på livet flere ganger, sa etter pressekonferansen at hun opplevde hele seansen som totalt forvirrende.

- De har ikke tilbakevist noe som helst. Hver gang de fikk kritiske spørsmål, var svaret at det ikke var tema for pressekonferansen, sier Johnsrud til Nettavisen.

Etter pressekonferansen gikk hun selv bort til gruppens talsperson på pressekonferansen, Egzon Avdyli, (24) og konfonterte han med trusselen en av gruppens medlemmer har rettet mot henne.

- Jeg fikk beskjed om at e-posten ikke var ment som noen trussel, og at jeg ikke trenger å ta det alvorlig. Det gjør i det minste ham ansvarlig for at det ikke skjer noe, sa Johnsrud til media etterpå.

Politiet følger med
- Vi er klar over pressekonferansen, og følger med. Vi vil naturligvis gjøre de tiltak som er nødvendig for å opprettholde ro og orden, sa kommunikasjonsrådgiver Roar Hansen ved Oslo politidistrikt til Nettavisen før pressekonferansen startet.

En av lederskikkelsene, Ubaydullah Hussain, ble arrestert i slutten av oktober, siktet for trusler mot to journalister og det retten oppfattet som trusler mot Det mosaiske trossamfunn. Meldingene ble lagt ut på Facebook. Den ene journalisten, Dagsavisens Nina Johnsrud, var til stede på pressenkonferansen.

Politiadvokat Kathrine Kristoff opplyser til NRK tirsdag at siktelsen mot Hussain utvidet til å også gjelde andre forhold. Selv sier Hussain at han står for det han har skrevet, men at det ikke dreier seg om trusler.

Artikkelen fortsetter under bildet

Samarbeider med PST
Fra tidligere er det kjent at også Arfan Qadeer Bhatti og Mohyeldeen Mohammad har tilknytninger til denne gruppen. Arfan Bhatti er mannen som var siktet for å ha skutt mot huset til Nina Johnsrud i 2006, og som i 2009 ble dømt for medvirkning til skyting mot den jødiske synagogen i Oslo og for å ha skutt på en privatbolig.

I oktober varslet Seksjon for organisert kriminalitet at de i tiden fremover vil gi det ekstreme islamist-miljøet større oppmerksomhet og samarbeide med Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).

Politiet ser likevel ingen grunn til å stoppe pressekonferansen.

- De skal få lov til å gjennomføre sitt arrangement i den grad de forholder seg til de lover og regler vi har. Men dette er i utgangspunktet ingen stor sak for oss, sier Hansen.

- Skremselsbilde
Avdyli mente det var et «skremselsbilde» av gruppen som ikke har rot i virkeligheten.

- PST har sunket til «barnenivå». Hvorfor har de ikke ringt oss hvis vi er så farlige? Politikere og pressen er ikke noe bedre. Hvilke verdier har vi krenket? Vi er ikke kriminelle. Hvis dere mener det, arrester oss nå, sa han.

Gruppen mener at de ikke driver med radikalisering.

- Hykleriet er åpenbart. Se på fredsprisen, gitt til USA, sa de.

- Jens bruker vold for å spre sitt budskap i Afghanistan, la de til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere