RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et helt lokalsamfunn holder pusten

Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Høyesterett behandler denne uken skjebnen til to barn. Støtten fra lokalsamfunnet er sterk.

HØYESTERETT, OSLO (Nettavisen): Under tunge lysekroner innledet 19 kappekledte dommerne i Norges høyeste domstol mandag behandlingen av to saker som bestemmer framtida til to barn som har vokst opp i Norge, men som har foreldre som myndighetene har kastet ut eller vil kaste ut av landet. Avgjørelsene i Høyesterett kan få vidtrekkende følger, ikke bare for de to barna, men for mange barn i samme situasjon.

På samme skole
Barna det gjelder er Verona Delic og Mahdi Shabazi. Jenta og gutten er begge ni år gamle. De har vokst opp på Rjukan i Tinn kommune i Telemark. De snakker flytende norsk og er godt integrert. Verona er født i Norge. De gikk i parallelle klasser på den samme skolen fram til Verona og familien i mars i år ble hentet av politiet og satt på flyet til Bosnia-Hercegovina.

Tvangsreturnert til Sarajevo - etter ni år i Norge

- Frykter forfølgelse som konvertitt
Mahdi bor fortsatt på Rjukan og går på skole der, men familien har trusselen om utkastelse hengende over seg. Moren i familien er kristen og faren har konvertert fra islam. De frykter forfølgelse og straff dersom de blir sendt til Iran, som har strenge straffer for konvertitter.

- Vi kan ikke reise til Iran, sier faren Hossein Shabazi til Nettavisen. Vi møter ham i en pause i Høyesterett. Han har tatt turen fra Rjukan for å følge oppstarten av saken.

- Mahdi er ni år gammel nå, og han forstår og får med seg alt. Han leser aviser og ser på TV, sier Shabazi til Nettavisen på spørsmål om hva sønnen får med seg av det som skjer.

- Sterkt engasjement
Anniken Bakke er støttespiller for familien og har også tatt turen til Oslo. Hun kjenner både Verona og Mahdi og deres familier. Hun har barn på samme alder.

- Det er et sterkt engasjement i lokalsamfunnet rundt disse sakene. Rjukan er ikke stort, og alle kjenner alle, sier hun.

Nå venter et helt lokalsamfunn i spenning på avgjørelsen.

Mahdis sak gjelder hvorvidt familien har beskyttelsesbehov, noe Utlendingsnemnda (UNE) mener de ikke har. Veronas sak gjelder vurderingen av et barns beste i henhold til barnekonvensjonen, som Norge er forpliktet på. UNE har i sin behandling og sitt avslag konkludert med at innvandringspolitiske hensyn må være vel så viktig.

Det er familiene sammen med Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) som har anlagt sak mot staten og UNE.

- Vi skal holde en støttemarkering på Rjukan i kveld, og i morgen blir det også en stor markering, sier Sanja Pasovic, talskvinne for Delic-familien, på telefon til Nettavisen.

- Har forandret seg
Hun forteller at hun i høstferien besøkte familien i Bosnia-Hercegovina.

- Verona har forandret seg. Hun var en glad og livlig jente da hun bodde på Rjukan. Nå var hun veldig stille. Hun har fått hele sitt liv satt på vent av denne saken, sier Pasovic.

«Høyst ærverdige rett, riktets øverste dommere». Slik innledet advokat Håkon Bodahl-Johansen sin prosedyre for Høyesterett da saken åpnet mandag. Det er satt av i alt fem dager til saken. Bodahl-Johansen er saksøkers advokat og brukte det meste av dagen til å presentere de faktiske forhold i Verona-saken og hvordan hans side ser på rettsanvendelsen.

Han avsluttet med midlertidig påstand i Verona-saken: Beslutningen fra 2010 om ikke å omgjøre vedtak om oppholdstillatelse kjennes ugyldig. Subsidiært ber saksøker om at utkastelsen av Verona og familien blir erklært ugyldig. I så fall håper familien å få vende tilbake til Norge og Rjukan med de to barna, Verona og lillesøsteren hennes, Aurora.

Tirsdag blir det fokus på Mahdi-saken.

Verona hadde åtte og et halvt års botid i Norge da familien ble kastet ut. I Norge bor det 544 barn med endelig avslag med mer enn tre års opphold i Norge, mens 90 barn har mer enn fem års botid.

Viktig prøvestein
Advokat Arild Humlen, som har ledet Advokatforeningens gjennomgang av en rekke lignende asylsaker, sier til Nettavisen at Høyesteretts behandling av Verona og Mahdi-saken blir svært avgjørende og kan få konsekvenser for en rekke andre saker.

Det er første gang siden 2010 at Høyesterett behandler en sak i plenum.

Se Nettavisens direktereferat fra Høyesterett under:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere