RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hun vil ha folkeavstemning om EØS

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Flere organisasjoner varsler EØS-debatt, og senterungdommens leder står fast ved at hun vil ha folkeavstemning.

- Ja, vi vil ha folkeavstemning og vil jobbe for å få moderpartiet inn på samme linje på landsmøtet, sier Senterungdommens leder Sandra Borch til Klassekampen.

Dermed står Borch fast ved at hun ønsker en folkeavstemning om EØS-avtalen, selv om Sp-leder Liv Signe Navarsete mandag kveld slo fast at de i regjering ikke skal røre EØS-avtalen i neste stortingsperiode.

Nettavisen meldte om Borchs folkeavstemingsforslag allerede i november i fjor.

- Tøv og vas at vi ikke har alternativer, sa hun den gangen.

Les egen sak: Krever folkeavstemning om EØS

Borch mener EØS-avtalen ikke har legitimitet i folket.

Men i en meningsmåling som Sentio gjennomførte for Nei til EU i november, kom det fram at et flertall i befolkningen vil beholde EØS-avtalen. 44 prosent svarte ja, mens 38 prosent sa de ville ha stemt nei i en folkeavstemning.

Hun og flere andre organisasjoner ønsker at EØS skal være en av sakene under valget.

I forrige uke tok Europabevegelsens leder Paal Frisvold til orde for folkeavstemning om EØS-avtalen. Det vil være en gyllen anledning for å få politikere og samfunnet til å engasjere seg i europapolitikk, mener han. Europabevegelsen skal på neste sentralstyremøte diskutere spørsmålet.

- Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti må ikke rydde EØS-saken av bordet før valget, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

- Nå ser vi at stadig flere i fagbevegelsen ønsker en reforhandling eller å si opp EØS-avtalen fordi den truer et skikkelig arbeidsliv, sier han.

Frp ønsker EØS-debatt
I helgen vedtok Østfold Frp på fylkespartimøtet å be Fremskrittspartiets stortingsgruppe og programkomité om å revurdere Norges forhold til EØS og Schengen.

- Vi håper jo denne debatten kommer nå og vil eventuelt fremme den på landsmøtet i mai, sier stortingsrepresentant Ulf Leirstein fra Østfold til Aftenposten.

Han er svært fornøyd med fylkespartiets uttalelse og mener folk er lei av EU-direktiver. Han mener også at grensekontrollen er manglende, at EØS-avtalen bidrar til at Norge eksporterer velferdsgoder ut av landet, mens lite kommer inn til landet.

Leirstein frykter ikke at Frp-utspillet kan skape uro rundt EØS-avtalen og dermed gjøre det vanskelig å få i stand et borgerlig regjeringssamarbeid.

Programkomiteens leder Per Sandberg opplyser at fristen for å sende inn forslag er 1. februar. Han vil oppsummere forslagene senere i februar.

LO vil ha EØS-avklaring
Landsorganisasjonens leder Roar Flåthen ber Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet klargjøre sitt syn på EØS-avtalen for å unngå tvil om grunnlaget for en eventuelt ny rødgrønn regjering fra høsten.

- Vi ønsker jo et politisk alternativ til en borgerlig regjering: En fortsatt rødgrønn regjering. Da er det viktig at den avklarer et så viktig spørsmål, sier Flåthen til Aftenposten.

Han viser til at LO er klart for EØS-avtalen, noe som ble bekreftet da LO-kongressen i sin tid sa ja til EØS, men nei til EU-medlemskap.

I mai skal LO-kongressen diskutere EØS, men da vil det handle om avtalens handlingsrom for å sikre arbeidslivsmodellen og selvråderetten over velferdsstaten, forklarer Flåthen.

- Mitt signal er at et borgerlig flertall er en mye større trussel mot utviklingen i norsk arbeidslivspolitikk enn EØS-avtalen. Det må vi ta på alvor, sier Flåthen.

Sp-avklaring mandag kveld
Mandag uttalte Aps parlamentariske nestleder Martin Kolberg til NTB at han ønsker klar tale fra Sp-leder Liv Signe Navarsete for å unngå usikkerhet rundt saken. Også Ap-nestleder Helga Pedersen ba om en avklaring.

Senere mandag kveld slo SP-ledelsen fast at de ikke vil vil røre EØS-avtalen.

- Vi har avklart at EØS i år, akkurat som i 2005 og 2009, ikke skal stå i veien for en fortsatt rødgrønn regjering. Den politiske situasjonen gjør at vi ikke vil kreve oppsigelse eller reforhandling for å gå i regjering, het det i uttalelsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere