RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Findus-lasagne solgt med 99 prosent hestekjøtt

Foto: Erik Pettersen (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Ny avsløring sjokkerer britene, mens Findus Norge sliter med fullstendig dokumentasjon fra en av sine underleverandører.

Findus i Storbritannia innrømmer torsdag kveld at de har solgt Lasagne bolognese, som har inneholdt 99 prosent hestekjøtt, på det britiske markedet, melder Daily Mail.

Den populære italienske retten lages vanligvis med oksekjøtt, men denne gang har det tydeligvis gått helt feil.

Findus har trukket tilbake alle partier av produktet fra frysediskene i Storbritannia, og ber samtidig folk som allerede har kjøpt produktet om å ikke spise det, da de frykter kjøttet kan inneholde smertestillende medisin for hester, stoffet fenylbutazon.

Leverer til Norge
Lasagnen lages av det franske selskapet Comigel, og produktet selges under merkenavnet Findus i en rekke europeiske land.

Den samme Findus-lasagnen selges også i Norge. Det bekrefter QA-direktør i Findus Nordic, Inge Næsset, til Nettavisen.

Ufullstendig sporingsdokumentasjon
- Kan du forsikre norske kunder at Findus-lasagnen som selges her i landet er fri for hestekjøtt?

- Vi har hatt en dialog med denne leverandøren, Comigel, og 4. februar fikk vi et brev fra selskapet, der de sier at de fra en av sine underleverandører ikke kan dokumentere fullstedning sporingsdokumentasjon, sier Inge Næsset til Nettavisen.

- De har gitt oss en tilbakemelding på hvilke produkter i Findusgruppen som har usikker dokumentasjon, og vi har aggert ut ifra det. Vi har gjennomført grundige leveranseundersøkelser og har kommet fram til at varene i norske frysedisker er produsert på et mye tidligere tidspunkt enn de som nå nevnes.

- Kan du forsikre, ja eller nei?

- Vi i Findus satte i gang en oppfølging etter oppslag om tilsvarende saker, og etter de undersøkelsene vi satte i gang, så framkom det en usikkerhet. Men vi i Norge har ingen informasjon som tyder på at våre produkter er berørt.

Dermed vil Findus-lasagnen forbli liggende i norske frysedisker.

- Skulle det på noe senere tidspunkt framkomme ny informasjon, vi vil aggere i forhold til det.

- Vurderer Comigel-samarbeid
Næsset forteller at den siste tids dialog med leverandøren Comigel er en direkte konsekvens av tidligere saker av lignende karakter som har vært omtalt i mediene.

Comigel

Stiftet i Luxenburg i 1972, men flyttet til Frankrike i 1976. Selskapet er nå basert i Metz, nordøst i Frankrike.

Produserer og markedsfører mat for en rekke hurtigmatdistributører i Europa, deriblant Findus Norge.

Presidenten i selskapet er 53 år gamle Erick Leharge. Han var ikke tilgjengelig for kommentar da The Daily Mail forsøkte å komme i kontakt med ham i ettermiddag.

Den britiske avisen siterer miljøvernminister Owen Paterson på at selskapet nå står overfor en kriminaletterforskning etter funnet av hestekjøtt i Findus´ lasagne, et produkt som også selges i norske frysedisker.

Selv om Findus Norge stoler på at norske produkter ikke er berørt, ser de alvorlig på at deres leverandør Comigel er involvert i saken i Storbritannia.

- Det er klart at det er en vanskelig og ugrei sak. Vi har ikke tatt endelig stilling til vårt samarbeid med Comigel, men vi er opptatt å håndtere saken slik som den er nå, og så skal vi vurdere fortsettelsen. Fortsatt er det mange ting som skal utredes.

- Vi følger med på saken, så gjør vi de grepene vi mener er nødvendig i forholdt til våre leveranser. Vi stiller strenge krav i forhold til våre underleverandører. Det er klart at vi lærer av disse sakene - dette har blitt et brennhett tema - og det påvirker hvordan vi jobber med leverandørsikringen framover.

Comigel har så langt ikke ville kommentere hestekjøtt-avsløringen i Storbritannia.

Kan inneholde hestemedisin
Mattilsynet i Storbrittannia (FSA), sier at mengden hestekjøtt som er funnet i Findus-produktene inneholder mellom 60 og 99 prosent hestekjøtt. Det gjøres videre analyser for å finne ut om kjøttet også inneholder fenylbutazon, et betennelsesdempende og smertestillende middel til bruk for hester.

Dette stoffet er skadelig for mennesker og det er derfor forbudt å selge mat som inneholder det. Inntak av dette stoffet kan føre til anemi.

Hestekjøttet som er funnet i engelske matvaredisker er foreløpig ikke videre testet for dette stoffet, men det britiske mattilsynet har bedt Findus om å starte testing.

Kastet ti millioner burgere
Dette er ikke årets første hestekjøtt-skandale. I januar måtte Burger King-restauranter i Storbritannia, Irland og Danmark kaste rundt ti millioner hamburgere etter at det ble påvist DNA fra hestekjøtt.

Burgerne ble hovedsakelig produsert ved den irske Silvercrest-fabrikken.

Det er ikke bare Burger King som har gjort seg skyldig i å selge hestekjøtt til uvitende forbrukere. En hamburgertype som var for salg i dagligvarekjeden Tesco viste seg å inneholde så mye som 29 prosent hestekjøtt. Ifølge irske myndigheter var dette kjøttet ufarlig, men man valgte likevel å trekke hestekjøttet fra markedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere