*Nettavisen* Nyheter.

3.578 asylsøkere har kommet fra Russland til Norge – bare fem er uttransportert

Bildet viser en gruppe asylsøkere som har kommet over Storskog grensekontrollsted utenfor Kirkenes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Retur av grunnløse asylsøkere er høyest på regjeringens dagsorden, men hittil har bare fem personer blitt uttransportert.

07.11.15 19:29

Ifølge tall fra UDI har 3.578 asylsøkere kommet over grensen til Russland ved Storskog i Finnmark hittil i år, skriver TV 2.

Så langt har fire syrere blitt uttransportert til Russland, og en afghaner har returnert frivillig. Dette står i sterk kontrast til justisministerens ambisjoner, som har sagt at rask retur står øverst på dagsorden.

– Vi kan ikke ha en situasjon som vi har nå hvor det er en rekke personer som kommer til Norge og som aldri vil få oppholdstillatelse her, sa justisministeren til TV 2 fredag.

Les også: Carl I. Hagen: – Steng russergrensa øyeblikkelig

UDI forklarer at det er byråkratiske årsaker til det lave tallet.

– Det handler om at de har rett til å klage og da tar det litt tid på grunn av klagefrister, sier Grimsmo, som tror at tallet på uttransporteringer kommer til å bli høyere.

Leder i Stortingets justiskomité, Hadia Tajik, mener fem returer er for lavt.

– Dette fremstår ikke som rask retur. De tallene som man nå har tilgjengelige viser at regjeringen ikke har klart å returnere dem som har kommet til Norge og ikke har grunnlag for opphold, sier Tajik.

Les også: Justisdepartementet bruker sosiale medier for å skremme folk fra å søke asyl i Norge

Og denne: Erna Solberg vil sende asylsøkere rett til Kabul

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.