RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jens benyttet privatfly og helikopter for 35 millioner

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Stoltenberg dyreste flytur kostet mer enn 4,2 millioner kroner.

Nettavisen har de siste ukene innhentet tall fra alle departementene som viser bruken av privatfly og helikopter i perioden fra 2005 og fram til februar 2013.

Vi kommer i tiden fremover til å presentere detaljerte oversikter som viser departementenes og enkelte ministere sin bruk av denne type transport.

Se hele oversikten nederst i saken!

Oversikten fra Statsministerens kontor (SMK) viser at Stoltenberg, siden den første rødgrønne flertallsregjeringen ble innsatt i oktober 2005, har leid privat flytransport for 35,5 millioner.

Les også: Stoltenberg leide helikopter for 140.000 kroner - dro på Øygard-besøk

Dyre enkeltreiser
I 2005 gjennomførte statsministeren kun én tur, men utgiftene knyttet til den aktuelle flyreisen var på mer enn 1,3 millioner kroner.

I 2006 var Stoltenbergs reiseregning på litt over 3,5 millioner. Den dyreste turen gikk fra Beirut - Larnaca og Tel Aviv, og kostet om lag 870.000 kroner.

Året etter, i 2007, reiste statsministeren blant annet til Beijing - Banda Aceh og Jakarta. En tur som beløp seg til 1,3 millioner kroner. Totalt ble det leid fly eller helikopter for 4,1 millioner kroner dette året.

TIPS TIL SAKEN? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Rekordåret: 11 millioner
I 2008 skjøt statsministerens bruk av privat flytransport til himmels. Utgiftene er nesten tre ganger så høye som de andre årene. Totalt ble SMK fakturert 11,7 millioner.

En tur til Sør-Afrika - Mauritius og Tanzania dro opp snittet betydelig. Flyturen alene kostet mer enn 4,2 millioner og er den dyreste Jens Stoltenberg har gjennomført. Statsministeren reiste også på en fem dagers tur til Antarktis dette året, prislapp: 1 million kroner.

Året etter hadde statsministeren utelukkende privatflyreiser innenlands og i Europa. Totalutgiftene knyttet til leiefly beløp seg likevel til i overkant av 3,6 millioner kroner.

Med unntak av en Afghanistan-tur, som kostet over 1 million kroner, reiste heller ikke statsministeren mye med leiefly utenfor Europa i 2010. Totalutgiftene dette året endte på 4 millioner kroner.

SMK opplyser i en epost til Nettavisen 2008 var et reiseintensivt år med mange større internasjonale reiser.

Les også: Betalte over 400.000 for privatfly som aldri ble brukt

Flere innenlandsflyginger
I 2011 og 2012 er den samlede bruken av privatfly og helikopter i overkant av 6,7 millioner. Ut i fra oversikten Nettavisen har fått tilgang til, har SMK de to siste årene i større grad benyttet privatfly på innenlandsflyginger.

13 av de 37 turene disse to årene var i Norge. Samlet sett ble det brukt litt over 1,5 millioner kroner på reising med privatfly innenlands i denne perioden.

Den dyreste av privatflyturen som ble gjennomført i 2011 og 2012 var Trondheim - Bardufoss, som kostet 252.000 kroner.

Den dyreste av Stoltenbergs reiser innenlands er hittil en Svalbard-tur 18. juni 2006. Denne reisen kostet totalt 258.000 kroner.

Totalt har statsministeren benyttet privatfly og helikopter på 38 turer. Norgesreisene har tilsammen kostet 5,3 millioner kroner.

SMK: Tid og kostnader
Seniorrådgiver Tor Borgersen ved Statsministerens kontor sier til Nettavisen at leiefly til statsministeren brukes der hvor dette er hensiktsmessig vurdert opp mot tid og kostnader.

- Det legges til grunn at statsministeren alltid kan benytte leiefly fremfor rutefly i Europa når det ut fra en slik vurdering er mest hensiktsmessig. Til reisemål utenfor Europa bør en som hovedregel benytte rutefly, med mindre leiefly vurderes som det klart mest hensiktsmessige alternativet, skriver Borgersen i en e-post til Nettavisen.

På spørsmål om bruk av leiefly og helikopter på innlandsreiser, og om rutenettet på passasjerfly i Norge er godt utbygd, svarer Borgersen at statsministeren ut fra en samlet vurdering kan benytte leiefly i Norge der det er mest hensiktsmessig.

- Til reisemål utenfor Europa bør en som hovedregel benytte rutefly, med mindre leiefly vurderes som det klart mest hensiktsmessige alternativet, skriver han.

Les også: Eide og Støre fløy privatfly for over fire millioner i 2012

Stasjonert i Danmark
Borgersen opplyser at Statsministerens kontor har en avtale om leiefly med Air Alsie. Selskapet har sin base i Sønderborg, Danmark.

Direktør Henrik Terkelsen i det danske selskapet sier til Nettavisen at prisen på flyvningene varierer ut fra reisens lengde.

Ifølge Terkelsen inneholder flyet ulike fasiliteter, som internettilgang og mulighet for å komme i kontakt med omverdenen.

- Vi har 20 fly i vår flåte, og alle leies ut privat. De kan stilles til disposisjon etter behov, og har plass til fire til 14 passasjerer, sier han.

De fleste flyene er stasjonert i Danmark, mens andre følger kundene dit de benytter flyet.

Se full oversikt over reisene under:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere