RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erklærer våpenhvile fra fengselscellen

Foto: Ap (Ap)
Sist oppdatert:
Den fengslede PKK-lederen Abdullah Öcalan erklærer våpenhvile i kampen som kurdiske opprørere har ført mot den tyrkiske staten i 30 år.

Istanbul (NTB-Reuters/Nettavisen): Kunngjøringen ble torsdag lest opp av kurdiske politikere. Her ber Öcalan om at våpnene stilner og at konflikten i stedet får en politisk løsning.

Han sier også at militante grupper bør forlate Tyrkia for å bane veien for fred.

- Det var for så vidt varslet at han skulle komme med det han selv omtalte som en historisk erklæring. Det som kanskje er mest interessant i denne prosessen, er at for første gang er det politisk vilje på begge sider, sier forsker ved PRIO, Pinar Tank, til Nettavisen.

Etter at PKK-lederen Abdullah Öcalan ble tatt til fange i 1999, ble det innført en våpenhvile. PKK trakk seg fra våpenhvilen i juni 2004.

- Jeg tror man ønsker å starte en prosess som kan lede til en løsning, men fortsatt er det mange hindre på veien. Öcalan har sittet fengslet i 14 år, så vi vet ikke hvordan de ytterliggående militære soldatene ute i felten vil reagere på dette, sier Tank.

- Vi vet heller ikke hva usette episoder vil bety for prosessen. I alle prosesser er det ofte en økning i voldshandlinger i begynnelsen, og et spørsmål er hvordan man vil håndtere dette, sier hun.

Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) grep til våpen mot tyrkiske myndigheter i 1984. Siden er over 45.000 mennesker drept i konflikten.

Det er rundt 14 millioner kurdere i Tyrkia. Det bor også kurdere i de tilstøtende delene av Irak, Iran, Armenia og Syria.

PKK-geriljaen opererer nå fra baser i den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak. Den tyrkiske regjeringen er bekymret for at PKK er i ferd med å etablere seg nord i Syria.

PKK er av Tyrkia, USA og EU klassifisert som en terrororganisasjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere