RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ikke legge seg opp i DNBs milliardutbytte til staten

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (Scanpix)
Sist oppdatert:
- Vi kan ikke drive rente- eller utbyttepolitikk overfor enkeltbanker fra Stortinget

Lederen av finanskomiteen på Stortinget, Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen, vil ikke legge seg opp i hvordan Trond Giske håndterer utbytteforslaget fra DnB.

- Vil du råde Næringsdepartementet om å stemme mot utbytteforslaget på 2,10 kroner per aksje, slik at DnB raskere kan få bygd opp kjernekapitalen?

- Jeg vil ikke legge meg opp i dette. Vi kan ikke drive rente- eller utbyttepolitikk overfor enkeltbanker fra Stortinget. Men dette er uansett en konstruert problemstilling, sier Micaelsen til Nettavisen.

- Med dagens marginer og en fortsatt moderat utbyttepolitikk i DNB og andre banker vil bankene kunne oppfylle de økte kravene fra myndighetene uten økte renter for bankkundene, fortsetter han.

Mandag mente medlem av finanskomiteen, Frps Christian Tybring-Gjedde, at statens utbyttekrav i DnB, sørger for at renten blir høyere.

- Det er staten som eier 34 prosent av DNB, og det er Arbeiderpartiet som tar milliarder av kroner fra DnB i utbytte. Jo høyere rentemargin, jo mer penger får Martin Kolberg og Jens Stoltenberg, sa Tybring-Gjedde.

LES OGSÅ(artikkelen fortsetter under):

- Staten er ikke børsspekulant

Dette mente Micaelsen var direkte feil.

- Det er ikke staten som er driverne i utbyttepolitikken, men investorene i Houston, New York og London. Staten er ikke børsspekulant, men langsiktig eier, sa han.

- Det blir for lett å skylde på de utenlandske investorene. Staten eier 34 prosent og kan si nei til utbytte i noen år til soliditeten i DnB er bygd opp?

- Vi er aksjonær i DnB, ikke aksjonist. Men jeg forventer at DnB fortsetter den moderate utbyttepolitikken de har kjørt de siste årene, sa Micaelsen.

I slutten av april er det generalforsamling i DnB. Da skal aksjonærene vedta å gi 2,10 per aksje i utbytte, tilsvarende 3,4 milliarder kroner.

Staten eier rundt 34 prosent av Norges største bank, men på fjorårets generalforsamling hadde de flertall, da veldig få aksjonærer møtte opp.

- Moralsk forkastelig

Fredag langet investor Jan Petter Sissener ut mot DnB og renteøkningen på 0,3 prosentpoeng som alle bankens boligkunder har fått.

- Det virker som at grådigheten hos bankene har nådd nye høyder. Som aktør i finansmarkedet gleder det meg selvfølgelig, men sett fra sidelinjen er det moralsk forkastelig overfor den oppvoksende generasjon som prøver å etablere seg i boligmarkedet, sa Jan Petter Sissener til Nettavisen NA24.

I realiteten kan DnB droppe utbytte på 3,4 milliarder kroner og heller sette ned renten med 0,6 prosentpoeng og fortsatte dekke egenkapitalkravene fra myndighetene.

- Marginene til bankene overfor boligkunder er vanvittige og har aldri vært høyere. Å tilpasse seg ett nytt regulatorisk regime er et eierproblem og man burde ikke dytte byrden over på kundene med noen ukers varsel lenge før reglene er trådd i kraft, sa Sissener.

LES OGSÅ:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere