RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Klomsæt sendte bildet til Alte

Sist oppdatert:
Påtalemyndigheten mener at Ronny Alte ikke fant Breivik-bilde på internett i desember 2011, men at han fikk det på mail fra Sigurd Klomsæt.

Det er politiadvokat Knut Skavang i Asker og Bærum politidistrikt som sier dette til Nettavisen. Skavang var aktor i straffesaken mot Sigurd Klomsæt i Oslo tingrett.

Onsdag skrev Nettavisen om Ronny Alte som sier at han fikk bilde av Anders Behring Breivik på Utøya lenge før den 3. februar 2012 da politiet leverte ut bildene av massemorderen til bistandsadvokatene. Det var disse bildene som ble lekket til pressen og som ble publisert samme dag. Klomsæt ble senere tiltalt for å ha lekket bildene til pressen, og Advokatbevillingsnemnda trakk tilbake advokatbevillingen hans.

- Sigurd Klomsæt kan umulig ha lekket bildene. Jeg lastet det ned på nett lenge før han fikk det fra politiet, sa Ronny Alte til Nettavisen og viste fram et bilde der det kommer fram at bildet ble opprettet 21. desember 2011 klokken 18.05.23 og lastet på samme tidspunkt.

Alte sier at han fikk tilgang til bildet gjennom et russisk eller sørafrikansk nettsted.

E-posten
I Oslo tingretts dom står det at Alte sendte det aktuelle bildet til Sigurd Klomsæt 4. mai 2012 med følgende tekst: «Heisann! Da kommer "bomben". Jeg har lagret det på pcn min, håper det kan hjelpe deg!!! Ronny».

- Det er dokumentert at samme kveld som Alte sendte denne e-posten så gikk det en e-post fra Sigurd Klomsæt til Alte med et vedlegg der det står «bilde», sier Skavang til Nettavisen.

3601660

Han poengterer at det er enkelt å endre tidspunktet for når et bilde blir opprettet og lastet. Dette har Nettavisen også fått bekreftet fra flere hold etter at vi onsdag publiserte artikkelen « - Jeg hadde Breivik-bildet før Klomsæt fikk det».

- Så politiet mener at Klomsæt sendte bilde til Alte?

- Vi mener ikke det. Det er dokumentert i saken at det er sendt en e-post fra Klomsæt til Alte, og at den kommer tilbake, sier Skavang.

- Men i tingrettens dom er det bare e-posten fra Alte til Klomsæt som er gjengitt.

- Ja, og da kan jeg bare si som tidligere: Vi kjenner oss ikke igjen i dommen. Vi mener Oslo tingrett har vurdert bevisene feil. Derfor er dommen anket til lagmannsretten, sier Skavang.

- Ikke russisk nettsted
Politiadvokaten sier også at politiets etterforskning viser at bildene av Anders Behring Breivik på Utøya ikke eksisterte på nett før 3. februar 2012 - den dagen etterforskningsmaterialet ble levert fra politiet til blant andre Sigurd Klomsæts kontor.

- Det er bare Ronny Alte som sier at disse bildene var på nett før 3. februar. Vi har gjort en rekke undersøkelser og ikke funnet et fnugg av bildene før 3. februar. Påstandene om at dette skulle ha ligget ute på et russisk nettsted finnes det ikke holdepunkter for. Det er bare Ronny Alte som har sagt dette, sier Skavang.

Han poengterer også at politiet la inn et vannmerke i bildene som ble sendt til Sigurd Klomsæts kontor, og at det samme vannmerket ble funnet igjen i bildene som blant annet ble publisert av NRK i denne artikkelen.

Politi-kilde?
Tirsdag sa Google-leder Jan Grønbech at NRK fortalte Google at politiet, og ikke Klomsæt, hadde lekket bildene. Google har sendt denne informasjonen til politiet. Torsdag avviste direktør Per Arne Kalbakk i NRKs Nyhets- og programdivisjonen at NRK avslørte kilden overfor Google. Politiet har nå fått navnet på den NRK-ansatte som snakket med Google, og vil avhøre ham snart.

- Vi har en plan for gjennomføring av avhør om disse opplysningene, sier Skavang. Han avviser at politiet i denne saken har vært for snevre i etterforskningen og bare hatt øyne for at Klomsæt lekket Breivik-bildene.

- Jeg har aldri etterforsket så bredt i en forelegg-sak, sier Skavang.

- Grove beskyldninger
- Dette er grove beskyldninger fra politiet. Dette er skandale. Jeg kan ikke forstå dette, sier Ronny Alte til Nettavisen etter å ha blitt konfrontert med påstandene om at Klomsæt sendte ham e-post med bilde før han returnerte dette til Klomsæt.

- Dette kan tilbakevises på alle punkter, sier han.

Også Sigurd Klomsæts advokat, Arvid Sjødin, sier at påstandene ikke medfører riktighet.

Sjødin påpeker at bildene som ble sendt fra Klomsæt til Alte denne kvelden var ulike - både i størrelse og utsnitt - de bildene som ble sendt fra Alte til Klomsæt.

- Dette indikerer at Alte hadde et annet bilde en den kopi, hentet fra nett, som Klomsæts dataansvarlig sendte over. Men Skavang vet ikke dette for han har ikke løftet en finger for å etterforske opplysningene i saken, sier Klomsæts forsvarer.

Han sier at Ronny Alte la igjen beskjed på Klomsæts mobilsvar 1. mars 2012, og at han i en samtale med Klomsæt 5. mars fortalte at han satt på Breivik-bildet før 3. februar 2012.

- Grunnen til at det i dag er umulig å ta stilling til verdien av opplysningene fra Ronny Alte, er at dette ikke har blitt etterforsket, sier Sjødin.

- Ronny Alte var i kontakt med oss og politiet lenge før den kvelden Skavang sikter til, og ba selv om å bli avhørt. Ville han gjort det hvis han risikerte å bli avslørt som en forfalsker? At Skavang nå insinuerer at Ronny Alte er en løgner og at Klomsæt skal ha sendt bilder til Alte, er noe han i ettertid kan gjøre fordi han ikke gjorde jobben sin opprinnelig, sier Sjødin.

- Når politiadvokat Skavang nå sier at Alte lyver, må han være klar over at sånne ting medfører straffeansvar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere