RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er et frifinnende bevis for Klomsæt

Ronny Alte
Ronny Alte
Sist oppdatert:
Sigurd Klomsæt mener at denne e-posten beviser at han snakker sant.

Nettavisen presenterer i denne artikkelen en rekke e-poster mellom Ronny Alte og Sigurd Klomsæt som omhandler bilder av Anders Behring Breivik på Utøya som politiet mener at Klomsæt lekket til pressen.

Én av e-postene mener Klomsæts forsvarer er bevis for at politiet ikke har etterforsket saken godt nok.

- Dette er nok et frifinnende bevis for Sigurd Klomsæt. Vi har tiltro til at påtalemakten, domstolen og Tilsynsrådet for Advokatvirksomhet tar konsekvensen av dette, sier Klomsæts forsvarer Arvid Sjødin til Nettavisen.

Etter at Nettavisen skrev artikkelen «- Klomsæt sendte bildet til Alte» har Ronny Alte lett gjennom sine e-postkontoer på jakt etter gamle beskjeder som kan motbevise at han fikk Breivik-bilde av Sigurd Klomsæt 4. mai 2012 for deretter å returnere en forfalsket utgave, slik politiet hevder.

Påtalemyndigheten har ingen tro på at Ronny Alte fant Breivik-bildet på internett før bildet ble utlevert fra politiet til Sigurd Klomsæt 3. februar 2012.

Les egen sak: - Jeg hadde Breivik-bildet før Klomsæt fikk det

I artikkelen « - Klomsæt sendte bildet til Alte» poengterte politiadvokat Knut Skavang at Klomsæt hadde sendt det aktuelle Breivik-bildet til Alte 4. mai 2012, før Alte sendte bildet i retur. Skavang poengterte at dette var informasjon som Oslo tingrett hadde oversett da Sigurd Klomsæt ble frikjent i lekkasjesaken.

E-posten
Nå har Ronny Alte funnet en e-post skrevet til en Oslo-avis 29. februar 2012. «Jeg legger ved noen bilder du kan se på, bildet som var på nyhetssendingen er ifølge min pc lagret des 2011 ...» Med denne meldingen la Alte med to bilder av Anders Behring Breivik - blant annet bilde av Breivik på Utøya som Klomsæt er tiltalt for å ha lekket.

- Denne e-posten viser at det Sigurd Klomsæt har kommet med av informasjon i saken, nok en gang er sannferdig og riktig. Her har politiet tråkket skikkelig i baret. Sånn går det når politiet uttaler seg om forhold de ikke har etterforsket, sier Klomsæts advokat Arvid Sjødin.

- Jeg kan ikke forholde meg til alle e-poster Ronny Alte har sendt, men jeg registrerer at han ikke har funnet en e-post der han har sendt bilde som er datert før 3. februar, sier Knut Skavang og fortsetter.

- Skal ikke påstå at folk farer med løgn
- Poenget rent bevismessig er at det ikke er funnet noe tegn til bildet før det ble utlevert av politiet 3. februar 2012. Våre undersøkelser viser at bildet ikke var på noen nettsteder før denne datoen, sier Skavang.

Arvid Sjødin poengterer at politiet i denne saken uttaler seg om ting de ikke vet noe om, siden de aldri etterforsket om Ronny Alte virkelig lastet ned bildet 21. desember 2011. At Alte hadde Breivik-bildet før 4. mai mener han beviser at Skavang ikke har gjort leksa si.

- En offentlig tjenestemann skal ikke påstå at folk farer med løgn når de ikke kan dokumentere det. Politiadvokat Skavang kan umulig vite dette, for han har ikke etterforsket det som har kommet av informasjon fra Ronny Alte, sier Sjødin.

Funnet gamle e-poster
Ronny Alte har også funnet e-poster fra 21. desember 2011 – samme dag som han selv sier han fant bilde av Anders Behring Breivik på nett. I denne perioden var han svært aktiv med å lete etter informasjon om massemorderen, og fant blant annet informasjon som han videresendte til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på denne datoen.

- Jeg fant bildet på et sørafrikansk eller russisk nettsted som er lagt ned i dag. Heldigvis høyreklikket jeg på bildet og lastet det ned. Jeg er ganske sikker på at jeg så bildet også på andre nettsteder jeg var inne, sier Alte.

-Har du funnet e-poster du sendte med Breivik-bildet fra før 3. februar?

-Nei, men det er jo det jeg leter etter. Jeg prøver å finne det.

-Men hvorfor sendte du ikke bildet noen steder mellom 21. desember og 3. februar? Hvorfor ventet du til 29. februar med å sende det?

- Dette bildet var kjent internt i miljøet og jeg trodde derfor ikke det var et unikt bilde. Det var først etter at Klomsæt ble beskyldt for å ha lekket bildet at jeg fikk interesse for det. Jeg kunne ikke sitte å se på at han ble beskyldt for lekkasjer, sier Alte.

3601660

Bevisene
I dag sitter Alte igjen med e-poster på eksterne epostkontoer som bevis. Det virkelige beviset - nettsiden der bildet skal ha ligget - er lagt ned. Pc'en som Alte lastet bildet ned på ble ødelagt sommeren 2012. Politiet fikk krass kritikk av Oslo tingrett for ikke å ha etterforsket Alte-sporet før det var for sent. Klomsæt ble frikjent for anklagene, men påtalemyndigheten har nå anket straffesaken.

Lekkasje-anklagene førte også til at Klomsæt mistet advokatbevillingen. Advokatbevillingsnemnda gjør i disse dager nye undersøkelser for å vurdere om han skal få bevillingen tilbake.

Telefonbeskjedene
1. mars 2012 - dagen etter at Ronny Alte sendte e-posten til Oslo-avisen - la Alte la igjen to meldinger på Klomsæts telefonsvarer. Lydopptakene av disse innspillingene eksisterer og politiet har trafikkdata som viser at Alte faktisk ringte Klomsæt på disse tidspunktene. Her er utskrift av den første:

«God dag, er Ronny (uklart) Jeg har fulgt med litt på saken angående de lekkasjer, og jeg har kanskje noe interessant informasjon til deg. Fint om du ringte meg opp igjen, ehhh, fordi jeg sitter på bildene av terroristen arrestert på Utøya datert før 3. februar. Ha det».

Klomsæt tok kontakt med Alte og varslet sin forsvarer om det nye vitnet som sa han hadde funnet Breivik-bildet på internett 21. desember 2011 - flere måneder før Sigurd Klomsæt fikk det utlevert. Forsvaret ba politiet etterforske Alte-sporet, men det ble ikke gjort før i oktober 2012.

E-postene
I begynnelsen av mai finner en e-postutveksling sted der påtalemyndigheten mener at Klomsæt sendte Breivik-bildet til Alte for deretter å få en forfalsket versjon i retur.

4. mai 2012 klokken 21:01 mottar Sigurd Klomsæt en epost fra sin dataansvarlig. Mailen heter «Bilder» og har ingen skriftlig beskjed.

Klokken 22:34 sender Klomsæt en epost til Alte. Den heter «VS: Bilder – 3 februar 2012». I mailen står det: «Her er vedlagt bildene som jeg er klandret for – etter hva jeg forstår. Det er vår dataansvarlig som håndterer dette. Derfor kopi av denne mail til han. Jeg kan selv ikke».

Klokken 23:13 sender Alta e-posten «RE: Bilder – 3 februar 2012» til Klomsæt med teksten «Heisann! Da kommer «bomben». Jeg har det lagret slik på pcn min, håper det kan hjelpe deg!»

Denne e-post korrespondansen tar politiet til inntekt for at Klomsæt sendte et bilde til Alte og fikk et manipulert bilde i retur.

- Hvorfor sendte du bildet til Alte?

- Alte sa han hadde bilde eller bilder av Breivik på Utøya, men mente det var tatt fra en annen vinkel. For å se om det var det samme bildet eller bildene som han hadde fra 21. desember ble de angitte bildene sendt fra vår dataansvarlig til meg - som ekspederte videre, sier Sigurd Klomsæt til Nettavisen.

Alte-sporet ble ikke prioritert av politiet i etterforskningen av Klomsæt. Skavang forklarer at mye av tiden fra februar til august ble brukt til rettslige runder om bruk av beslaglagt trafikkdata som bevismateriale.

Først da dette spørsmålet ble avklart i august 2013 fortsatte Asker og Bærum politidistrikt med etterforskningen. Alte ble avhørt i oktober.

Perifer
- Alte har vi hele tiden sett på som perifer i saken. Han påstår at han har vært på et nettsted i Russland, men det er ingen andre enn Alte som har sagt noe om dette, sier Skavang. Han poengterer også at politiet ikke har funnet spor av Breivik-bildet på nett før 3. februar.

- Angrer dere i dag på at Alte ikke ble avhørt tidligere?

- Det er på det rene at vi også har andre politioppgaver, og vi må foreta prioriteringer, sier Skavang og legger til.

- Når vi snakker om viktigheten av Alte som vitne så registrerte jeg at Klomsæts forsvarer ikke påberopte Alte som vitne under hovedforhandlingen. Hvis man anser et vitne som viktig så gjør man jo det, sier Skavang.

- Det sentrale er at politiadvokat Skavang hevder at Klomsæt den 4. mai 2012 sendte bildet av terroristen til Ronny Alte, som forfalsket det og sendte det tilbake til Klomsæt. I hans uttalelser til Nettavisen forsøker han å skape et inntrykk av at dette ikke er noe som er hans mening, men at dette er et dokumentert faktum. Når vi nå vet at Ronny Alte sendte nøyaktig dette bildet til Oslo-avisen allerede 29. februar 2012, så ser en hvor grovt feilaktig denne påstanden er og på hvilket nivå etterforskningen har vært, sier Klomsæts forsvarer Arvid Sjødin.

Avgjør
Det er ikke avgjort om bøtesaken mot Sigurd Klomsæt vil bli behandlet i lagmannsretten, eller om tingrettens frikjennelse blir stående.

Søksmålet mot Advokatbevillingsnemnda venter også på en avgjørelse i lagmannsretten, men nemndas seniorrådgiver, Dag Eriksen, sier at nemnda kan komme til en avgjørelse hvis den nye informasjonen viser at tilbakekallingen av Klumsæts bevilling var feil.

Les utfyllende sak her: Advokatbevillingsnemnda vil vurdere nye Klomsæt-opplysninger

Neste ordinære møte i Advokatbevillingsnemnden er 7. mai. I mellomtiden vil nemndas sekretæriat gjøre undersøkelser i saken.

- Så skal vi fortsette å lese Nettavisen, sier Eriksen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere