RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De har erklært krig mot mosjonsløpene

Tomas Pinås
Tomas Pinås (Privat)
Sist oppdatert:
Norges friidrettsforbund nekter Tomas Pinås å arrangere Holmestrand Maraton.

- Jeg er bare den første de tar. Forbundet skal ta kål på mosjonsbølgen, raser han og fortseter:

- At jeg som privatperson ikke skal få arrangere et non-profit arrangement der alle inntektene går til en ideel stiftelse (Aktiv mot kreft), er helt på trynet. Poenget er at Norges friidrettsforbund ikke går i balanse, og har bestemt seg for å skattlegge alle arrangementer i Norge, sier Tomas Pinås til Nettavisen.

Har du tips i denne saken? Kontakt Nettavisens journalist på kjetil.maland@nettavisen.no!

Tidligere denne måneden, den 11. april, arrangerte han Holmestrand Maraton - hvor over 1400 løpere deltok. Nå krever Norges friidrettsforbund at forbundet skal ta over som arrangør.

- Ikke i tråd med lovverket
- Jeg er bare den første de tar. De kommer til å gå på hver eneste arrangør, og har erklært krig mot mosjonsløpene, sier Pinås.

Få dager etter at årets løp gikk av stabelen mottok Pinås en epost fra kretsleder i Vestfold Friidrettskrets som gratulerte med suksessen. I den samme e-post ble det poengtert at arrangementet ikke er i tråd med lovverket til Norges Idrettsforbund:

«Imidlertid vil jeg rette oppmerksomheten mot at arrangementet ikke helt er i tråd med NIF`s lovverk. Det vises her til § 14-2 "Rettigheter til og samarbeid om idrettsarrangement" Det nevnes videre at at NIF har utgitt en veileder, "Samarbeide om idrettsarrangement" Denne veilederen kan fås ved henvendelse til Vestfold Idrettskrets. MARATON er en friidrettsøvelse. I praksis betyr dette at et idrettslag som er medlem som av Vestfold Friidrettskrets må stå som arrangør av tiltaket og arrangementet skal være registrert i Norsk friidretts terminliste og følge de adm. bestemmelser som er besluttet av Norges Friidrettsforbund. Ber om en tilbakemelding med bekreftelse på at fremtidige arrangementer vil bli arrangert iht. NIF`s lovverk.»

Full støtte
President Svein Arne Hansen i Norges Friidrettsforbund støtter uttalelsen fullt ut.

- Vi mener at som idrettsforbund så har vi eierskap til det som foregår av idrett i Norge, sier Hansen til Nettavisen.

- Vi ønsker ikke at private skal arrangere slike mosjonsløp. Vi vil at idrettslagene skal ha eierskap til idretten som foregår, sier Hansen.

- Er dette noe dere vil prøve rettslig?

- Nei, det har vi ikke tatt stilling til, sier han.

- Skatt
Pinås har ikke tenkt å la friidrettsforbundet overta arrangementet. Han mener at forbundet nå forsøker å få kontroll med arrangementet slik at de kan skattlegge alle løperne med 20 prosent av startgebyeret.

Denne lisensen vil innføres på alle mosjonsløp fra 2014.

- Lisensen var noe vi vedtok på tinget i Tjøme i mars, sier Hansen.

Samtidig men avviser han at forbundet ønsker kontroll med alle friidrettsarrangementer for å kunne skattlegge mosjonistene.

Lisensen ble vedtatt i mars i år, med 43 mot 19 stemmer på friidrettstinget. Du kan lese artikkel om debatten her på friidrett.no. Av debatten gikk det fram at inføring av lisenspenger på de 1400 mosjonsløpene i Norge «vil gi forbundet solid fortjeneste», og at friidrett i dag er den eneste idretten du kan bedrive uten bindinger.

Mosjonsskatt
Under debatten i mars ble lisensen omtalt som en mosjonsskatt av kritikerne. Daglig leder Tony Isaksen i SK Vidar - som arrangerer Oslo Maraton - er ikke i tvil om at dette er en mosjonsskatt.

- Vi har brukt mange år på å utvikle Oslo maraton. Nå går vi i overskudd, et overskudd som går til både topp og bredde, og så ønsker Norges friidrettsforbund å sko seg på klubber og andre arrangører av mosjonsløp, sier Isaksen.

Isaksen poengterer at i motsetning til ski og sykling, så krever ikke jogging noen stor investering i utstyr. Derfor appellerer sporten også til personer som ikke har så sterk økonomi. Han frykter derfor at en økning av startgebyret vil gjøre at færre starter.

- Vi mener at løping skal være en lavterskelidrett hvor det ikke er lommeboka som styrer hvem som skal delta. Alt du skal trenge er et par joggesko, en indre driv til å løpe og et ønske om å selv ta vare på din helse. Det er vårt mål, som en del av den forebyggende helsepolitikken, at alle mennesker med alle typer bakgrunn og forutsetninger skal ha mulighet til å delta. Det tar vi på alvor. Vi vet at vi kan legge på startgebyret litt i Oslo Maraton, men at vi da vil miste en del deltakere. Det vil ødelegge for å få folk opp av sofaen, sier han.

Hva mener du? Bør mosjonistene støtte opp om idretten gjennom å betale lisens, eller bør Norges friidrettsforbund finne andre inntekter?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere