RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette skjer kun fordi det er snakk om romfolk

(Privat)
Prester og foreninger gjør seg klar til soveaksjon i Sofienbergparken.

Prester og andre som vil aksjonere mot Oslos innstramning av vedtektene for overnatting utendørs, skal sove i Sofienbergparken i Oslo natt til tirsdag. Det er ventet at flere hundre vil delta.

- Jeg mener bystyrevedtaket er en del av en politisk tendens som legitimerer kriminalisering av fattigdom. Vi vil gjerne vise solidaritet med dem som bor på gata, sier pressekontakt og prest i Den norske kirke, Birte N. Sandum, til NTB.

Strammet inn politivedtekter
Vedtaket de aksjonerer mot ble gjort i forrige uke, og er en innstramning av gjeldende politivedtekter som sier det ikke er lov å sove ute i parker og på andre offentlige områder. Det har vært forbudt å overnatte i parker i Oslo i mange år, men det nye er at det presiseres at det heller ikke er lov å sove på veier eller plasser i tettbygde strøk.

- Selv om bystyrevedtaket først og fremst er en konkretisering, mener vi likevel det uttrykker en tendens som er skremmende, sier Sandum.

Det var bymisjonsprest i Bergen, Kari Veiteberg, som tok initiativ til aksjonen via Facebook. Det er først og fremst via sosiale medier aksjonen har spredd seg. Noen timer før oppmøtetidspunktet var i overkant av 250 personer påmeldt, og flere hundre sto oppført som «kanskje» på Facebook.

Forsterker problemene
Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk er en av mange støttespillere som skal tilbringe natten under åpen himmel i Sofienbergparken.

- Foreløpig er vi et sted mellom 80 - 100 mennesker, men det er en stadig tilstrømning. I tillegg står det en del naboer og ser på oss fra sidelinja, sier han til Nettavisen.

Knutsen demonstrerer mot det han mener er en ytterligere kriminalisering av vanskeligstilte mennesker som sover utendørs.

- Det er jo ingen tvil om at de gjør dette på grunn av romfolkutviklingen. En slik type innstramming har blitt forsøkt gjort overfor andre grupper før, men man innser til slutt at det er feil fremgangsmåte. Det hjelper ikke å forsterke problemene til folk som allerede har ramlet utenfor samfunnet ved å nekte dem å sove, sier han.

- Nektes å sove
Knutsen mener det nye ble vedtaket vedtatt på grunn av romfolkets inntreden i Oslo, men er overbevist om at soveforbudet også vil ramme stoffmisbrukere og personer med psykiske lidelser. Han beskriver vedtektene som en skam.

- Det er ikke vårt samfunn verdig og hadde ikke skjedd dersom det dreide seg om andre menneskegrupper enn romfolk. Det som kommer til å skje er at hjemløse blir stresset, plaget og jaget hver gang de vil ta seg en blund. Målet er jo åpenbart å gjøre det så vanskelig å overnatte utendørs at ingen orker å sove ute i byen lenger.

- Hva tenker du om tilbudet for boligløse i Oslo?

- Tilbudet er en stor skam. De har ikke toaletter, helsetilbud eller skikkelige matutdelingsstasjoner, sier Knutsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere