RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her sjekker du om naboen jukser

Penger sedler kroner krone seddel
Penger sedler kroner krone seddel (DNB)
Sist oppdatert:
Skattetallene er kommet - sjekk om kolleger, venner og naboer snakker sant om lønnen sin.

Skattetallene er kommet og natt til fredag gjorde Skatteetaten alle tallene tilgjengelig for søk. Det betyr at du kan sjekke lønna og formuen til alle norske skattebetalere.

Og det er noe du bør gjøre - for en ny undersøkelse viser at det å sjekke lønna til naboen og andre er svært smart samfunnsøkonomisk.

Her sjekker du

Forskerne Thor Olav Thoresen (Statistisk sentralbyrå), Joel Slemrod (Universitetet i Michigan, USA) og Erlend Eide Bø (SSB/Universitetet i Oslo) konkluderer med at åpne skattelister gir minst en halv milliard kroner mer i inntekter til staten. Det skriver aftenposten.no.

Forhindrer folk fra å jukse
Resultatene viser at personene som bodde i kommuner hvor skattelistene før 2001 var utilgjengelige, hadde en betydelig høyere inntektsøkning i årene etter 2001 enn gruppen hvor skattelistene var tilgjengelige også før dette.

Sjekk lønna til hvem du vil her

- Vissheten om at naboen din kan se hva du tjener, forhindrer noen i å jukse. Dersom det er et stort sprik mellom inntekt og observert levestandard, kan en risikere å bli mistenkt for å unndra inntekt fra beskatning, skriver Thor Olav Thoresen i en kronikk i fredagens Aftenposten.

Slik søker du
Fritt søk i skattelistene kan du gjøre bare på skatteetaten.no.

Du må logge inn med elektronisk innlogging fra MinID/IDporten, BankID, Buypass og Comfides. Da kan du fritt søke etter navn, adresse etc.

Medier har utvidet tilgang til skattelistene, noe som gjør at nettavisene kan lage lister og rangeringer over næringslivsledere, kjendiser, og andre.

Mange søker
Ifølge Skatteetaten søker cirka én av fem skattebetalere søk i skattelistene.

- Rundt 897 000 har i løpet av året vært inne og sett på skattelistene for 2011. Det er gjort nærmere 16,4 millioner søk, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Antall søkere har gått opp med nesten 200.000 fra 2010-skattelistene da 709.000 søkte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere