RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
To barn ble onsdag 30. juni tatt opp av vannet etter en drukningsulykke ved Svarttjern på Romsås i Oslo. Guttene ble drukningsoffer nummer 36 og 37 i år.
To barn ble onsdag 30. juni tatt opp av vannet etter en drukningsulykke ved Svarttjern på Romsås i Oslo. Guttene ble drukningsoffer nummer 36 og 37 i år. Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

37 har druknet så langt i år

Sist oppdatert:
Røde Kors krever nå at noe må gjøres.

Oslo (ANB): Generalsekretæren i Røde Kors etterlyser en nasjonal dugnad for å få ned antall drukningsulykker.

- De siste ukene har man gang på gang sett ulykker der folk har druknet. Mange har involvert barn. Vi må ha en nasjonal dugnad rundt fokuset på drukning, sier Brende til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

37 personer har druknet hittil i år. I alt 69 barn under 15 år har mistet livet i drukningsulykker siden 1999, viser statistikk fra Norsk Folkehjelp.

Hittil i år har seks barn druknet.

Heftig debatt
Etter at et brødrepar på 9 og 12 år mistet livet i en drukningsulykke ved Svarttjern ved Romsås i Oslo onsdag i forrige uke, kritiserte president Per Rune Eknes i Norges Svømmeforbund kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) for mangelfull svømmeopplæring i skolen.

- Lærerplanen tilsier jo at alle skal ha tilbud om svømmeopplæring, men oppfølgingen er for dårlig. Kunnskapsministeren stiller ikke de kravene hun burde. Dette er et politisk ansvar, påpekte Eknes overfor NTB.

Ifølge en undersøkelse utført av Svømmeforbundet i 2009 kan kun halvparten av landets femteklassinger svømme, til tross for at læreplanen krever at elevene skal være svømmedyktig etter fullført fjerdeklasse. Brødrene som druknet på Romsås kunne ikke svømme.

Statssekretær Lisbet Rugtvedt (SV) i Kunnskaps- og utdanningsdepartementet mener det er kommunene som bør skjerpe innsatsen.

- Denne negative utviklingen har også vært med på å skape et klasseskille mellom hvem som kan svømme og hvem som ikke kan svømme. Vi har lenge fryktet konsekvensene, og ulykken på Romsås viser hva som skjer når de ansvarlige ikke tar ansvar, sier Eknes.

- Økt fokus i sommer
Generalsekretæren i Røde Kors mener debatten har sporet av.

- De siste dager har det vært mange teorier om hva som er galt, og hvem som ikke har gjort det de skulle. I stedet for å krangle om hvem som har ansvaret, må vi gå sammen og faktisk gjøre noe med problemet med drukninger, sier Børge Brende.

Han viser til at Røde Kors har etablert tre nasjonale ressurssentre som skal utdanne mannskaper til redningstjeneste, forebyggende arbeid og kompetansebygging.

- Vi har økt fokus på vannredning og beredskap i sommerhalvåret. I løpet av det siste året har vi utdannet 300 hjelpekorpsere på vannredning, og vil utdanne 600 til i løpet av sommeren og høsten. Disse mannskapene er ikke bare ved kysten, men også ved elver og vassdrag i innlandet, forteller Brende.

- Skal gjøre vårt
Børge Brende nevner også at Røde Kors tar med barnehager og skoleklasser på båtturer og andre sjøaktiviteter for å informere om sikkerhet ved sjøen samt at Røde Kors-frivillige med båt er til stede på relevante arrangementer og båtmesser for å informere om trygg ferdsel på sjøen.

- Vi vet at færre barn og unge lærer å svømme, og at det gjennomsnittlig drukner 110 mennesker årlig i Norge. Hvis Røde Kors sin innsats kan være med på å hindre én drukningsulykke, er den helt nødvendig. Vi skal i hvert fall gjøre vårt for å få ned antallet drukninger, sier Børge Brende som oppfordrer nordmenn til å lære seg livreddende førstehjelp.

- Det er i de første minuttene etter en alvorlig ulykke at vi kan redde liv. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere