Gå til sidens hovedinnhold

37 personer sendt til sykehus

Dramatisk togulykke i Hedmark fredag ettermiddag. Tretthetsbrudd i det ene hjulsettet kan være årsaken.

Et persontog på vei fra Oslo til Stockholm sporet av ved Skotterud stasjon i Hedmark cirka klokken 17.45 fredag.

To vogner veltet, og 37 personer er blitt skadet. 26 personer er fraktet til sykehus i Kongsvinger, sju personer er fraktet med luftambulanse til Oslo Universitetssykehus, og fire er fraktet til sykehus i Arvika i Sverige, opplyser politiet.

Ifølge politiet skal togvognene ha vært helt fulle med passasjerer.

Tretthetsbrudd

Natt til lørdag har både den norske og den svenske havarikommisjonen, samt kriminalteknikere fra Hedmark politidistrikt arbeidet på åstedet.

- Den siste tilbakemeldingen derfra er at de kan ha funnet årsaken til ulykken, og at årsaken kan være et tretthetsbrudd i det ene hjulsettet. Denne akslingen er tatt hånd om av havarikommisjonen, og vil bli undersøkt nærmere teknisk før en endelig konklusjon.

Det er ingenting på åstedet som tydet på feil på skinnegangene. Det sier politistasjonssjef ved Kongsvinger politistasjon, Bjørn Berntsen, like før klokken 9 lørdag.

Til Glomdalen.no opplyser han at det ganske raskt vil bli startet med oppryddingsarbeid utover lørdagen.

- Det vil også bli sett på som en del av granskningen. Blant annet vil man finne ut om sporet vil bli åpnet igjen for vanlig trafikk, sier Berntsen.

En statusrapport i forhold til de som har overnattet på sykehusene i Arvika, Kongsvinger og Oslo, vil komme senere på dagen.

- For dårlige linjer
En av togpassasjerene sier at hun er helt skjelven etter den dramatiske hendelsen.

Heldigvis er hun fysisk uskadd:

- Toget sporet av fordi linjene er for dårlige, dette er Norge i et nøtteskall, sier hun til Nettavisen.

- Full panikk
Rystet over hendelsen, forteller hun videre at:

- Det var helt utrolig forferdelig. Det var akkurat som å kjøre på stein - vi ble kastet fram og tilbake, og så kom det røyk opp. Det brøt ut full panikk, sier hun til Nettavisen.

Både luftambulansen, brannvesenet og politiet er på plass.

- Mange er skadd, forteller togpassasjeren til Nettavisen, som sier det var de to fremste vognene som veltet.

- Mye blod
Selv satt hun i den tredje vognen, som ikke vippet over ende.

- De største skadene fikk passasjerene i den første vognen, derfra så vi mye blod og folk som kom ut i bare sokkelesten.

Klokken 18.30 får alle de friske passasjerene beskjed om å forlate stasjonsområdet: «Kun de skadde skal bli igjen», sies det over høyttaleranlegget.

- Toget var smekkfullt
To personer er fraktet bort i ambulanse. Deres tilstand er ennå ikke kjent.

- Vi jobber nå med å få oversikt. Heldigvis er det ikke mange skadde. Men det er mange folk som er i sjokk, og rådhuset i Eidskog kommune er nå åpnet, sier operasjonsleder ved Hedmark politidistrikt, Trond Langeland Sulen, til Nettavisen.

Ifølge politiet er det blitt rekvirert busser som skal frakte passasjerene fra ulykkesstedet.

- Toget var smekkfullt. Det er snakk om fem vogner, og to har veltet.

- NSB har et eget team som rykket raskt ut til stedet. Det er NSB som har ansvaret for de uskadde passasjerene, opplyser pressekontakt i NSB, Bjørn Stuedal, til Nettavisen.

- Passasjerene har blitt fraktet til det lokale rådhuset, og der har vi gjennomført en debrief for å høre om noen har behov for ytterligere oppfølging. Deretter blir passasjerene fraktet i buss og eventuelt taxi til sine respektive destinasjoner, sier Stuedal.

Planområdet rasert
Et vitne forteller til Glomdalen.no at hele planområdet ble rasert etter avsporingen.

- Jeg var på vei hjem fra jobb på riksvei 2 da jeg så en veldig stor støvsky ved planovergangen. Da jeg kom nærmere så jeg at hele området var rasert. Asfalten er revet opp, og strømledninger ligger på bakken.

Nettavisen følger saken.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg