RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Én av fire nyfødte har en innvandrermor

(Thinkstock)
Sist oppdatert:
Stadig flere av barna som fødes i Norge har en mor som er innvandrer.

Stadig flere av barna som fødes i Norge, nesten én av fire i 2012, har en mor som er innvandrer, viser en oversikt fra Statistisk sentralbyrå.

I siste nummer av tidsskriftet Samfunnsspeilet skriver demograf og seniorrådgiver Marianne Tønnessen om fruktbarhet hos innvandrerkvinner og døtre av innvandrere.

Fruktbarhet på vei ned
Mens innvandrerkvinnene føder en stadig større andel av babyene her i landet, er fruktbarheten blant de de fleste grupper av innvandrerkvinner i Norge på vei ned. Nedgangen er kraftigst blant kvinner fra Asia, Afrika og Latin-Amerika.

Les hele rapporten her(PDF)

Døtre av innvandrere ser ut til å ha betydelig lavere fruktbarhet enn sine mødre, ifølge SSBs forskning.

Flere i fruktbar alder
At flere av de fødte i Norge har innvandrermødre skyldes ikke at hver innvandrerkvinne får flere barn i dag enn tidligere, ifølge SSB. Årsaken er at Norge har fått stadig flere innvandrerkvinner i fruktbar alder (15 til 49 år). Dette har økt fra 50.000 i 1990 til over 200.000 i 2013, altså en firedobling på vel 20 år.

Antallet kvinner i fruktbar alder som er norskfødte barn av to innvandrere har økt kraftig siden 1990. I denne gruppen er det mest unge kvinner med foreldre fra det vestlige Asia, ifølge Samfunnsspeilet.

Størst vekst fra nye EU-land
Alle de store landgruppene i SSBs studie har hatt en økning i antall innvandrerkvinner i fruktbar alder, og veksten har vært aller størst blant kvinner fra de nye EU-landene. Siden 2004, da EU ble utvidet østover, har det vært en seksdobling i tallet på kvinner i alderen 15-49 år fra EU øst bosatt i Norge.

I SSBs studie er verden utenfor Norge delt inn i åtte landgrupper, EU vest, EU øst, Europa ellers, Nord-Amerika og Oseania, Latin-Amerika, Afrika, Asia øst og Asia vest.

Til Asia vest regner SSB alle land vest for grensen mellom India og Myanmar, grovt sett Sør-Asia, Sentral-Asia og Midtøsten.

Til Asia øst regner SSB alle land øst for grensen mellom India og Myanmar, grovt sett Øst-Asia inkludert Kina og Sørøst-Asia.

EU vest inkluderer også de nordiske landene, mens EU øst omfatter Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Slovenia, Romania og Bulgaria. Hele Russland regnes som den del av «Europa ellers».

SSB definerer innvandrere som personer bosatt i Norge, men som er født i utlandet av to utenlandsfødte foreldre og fire utenlandsfødte besteforeldre.

Økt arbeidsinnvandring
På ti år fram til 2013 er antallet innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre mer enn fordoblet. Den nye sterke tilveksten skyldes økt arbeidsinnvandring fra EUs nye medlemsland i Øst-Europa, melder SSB.

2006 var vendepunkt
Forskerne i SSB har blinket ut 2006 som året da innvandringen til Norge merkbart endret omfang og karakter, først og fremst på grunn av økende arbeidsinnvandring fra nye EØS-land. Samtidig var barn av tidligere innvandrerne i ferd med å bli voksne.

Det etniske og kulturelle mangfoldet i Norge er blitt større enn tidligere. Befolkningen vokste med 1,3 prosent i fjor, og innvandringen sto for hele 72 prosent av denne veksten. Det vil si at landets befolkning, som har passert 5 millioner, er blitt mer sammensatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere