RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klomsæt dømt for lekkasjer

Foto: Schrøder, Tor Erik (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Lagmannsretten omgjør Klomsæt-dom.

Oslo (NTB): Borgarting lagmannsrett har omgjort Oslo tingretts frifinnelse av Sigurd Klomsæt for å ha lekket dokumenter fra 22. juli-rettssaken.

- Dette er nedslående og meget overraskende, sier Sigurd Klomsæt i en kommentar til NTB.

Sigurd Klomsæt ble 15. august 2012 fratatt advokatbevillingen fordi han var anklaget for å ha lekket bilder av Anders Behring Breivik til pressen 3. februar 2012. Klomsæt var bistandsadvokat i 22. juli-saken. Politiets bilder dukket opp i flere medier få timer etter politiet hadde gitt dem til bistandsadvokatene. Politiet hadde merket bildene med unike koder, og to av de lekkede bildene hadde Klomsæts kode.

Fratatt bevillingen
Klomsæt ble kort tid etter fratatt oppnevningen som bistandsadvokat i terrorsaken.

Klomsæt har hele tiden benektet å ha noe med lekkasjen å gjøre, og nektet å vedta forelegget på 20.000 kroner som han ble ilagt av Asker og Bærum politidistrikt. Dermed ble saken brakt inn for retten. Oslo tingrett frikjente ham 7. mars i år, fordi de mener det ikke er godt nok bevist at han sto bak lekkasjene. Nå har lagmannsretten snudd, og dømt Klomsæt for å ha lekket bildene.

- I en sak hvor politiets hovedvitne er tatt i uriktig forklaring på vesentlige punkter, hvor sikkerhetsopplegget er beskrevet som katastrofalt og hvor flere vitner hevder at det umulig kan være jeg som har gjort dette, har retten ikke engang funnet at det er «rimelig tvil», mener han.

- Opp til pressen
Klomsæt mener det nå er opp til pressen og til redaktørene i de seks mediene som publiserte bildene, å se hva dette betyr for kildevernet.

- Det er åpenbart at pressen her har blitt lurt og latt seg misbruke. En verner nå en uredelig kilde, samtidig som en ser på at et justismord finner sted. Jeg vil innstendig oppfordre mediene til å gjøre en ny vurdering av hvilken informasjon de kan gi retten. De kan fortsatt avkrefte meg som mulig kilde, uten å peke på deres egentlige kilde, sier Sigurd Klomsæt.

Klomsæt hadde håpet å bruke en frifinnelse i Borgarting lagmannsrett til å få tilbake advokatbevillingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere