*Nettavisen* Nyheter.

38 gårder kan bli berørt for å skaffe drikkevann

Stavanger (NTB): Byvekst rundt Stavanger øker behovet for drikkevann, og 38 gårdsbruk i Bjerkreim kan bli ilagt restriksjoner for å sikre rent vann til befolkningen. Saken kan havne i retten.

Bykommunene på Nord-Jæren har gjennom det felleseide foretaket IVAR IKS pekt ut Birkelandsvatnet/Storavatnet i Bjerkreim kommune som ny drikkevannkilde. Det er 38 gårdsbruk med til sammen over 4.000 mål dyrket jord i nedslagsfeltet, og nesten like mye kulturbeite.

Bøndene frykter at de blir ilagt nye restriksjoner og får støtte fra ordfører Marthon Skårland (H) i Bjerkreim. Han utelukker ikke at kommunen kan bringe saken til retten, skriver Nationen.

- Vi vil ha en skriftlig garanti på at vannuttaket ikke fører til problemer for bøndene. Jordbruket er svært viktig for Bjerkreim. Det har vi ikke råd til å miste, og vi har ikke tenkt å gi oss, sier Skårland.

Administrerende direktør Kjell Øyvind Pedersen i IVAR IKS kan ikke garantere noe.

- Vi ser ikke at jordbruket er til hinder for å bruke vannet som drikkevann. Uttaket av drikkevann vil ikke føre til nye ulemper for jordbruket utover det som måtte komme som følge av EUs vanndirektiv. At det ikke vil komme nye forskrifter eller direktiv, kan ingen garantere, sier Pedersen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.