RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

388 barn forsvunnet fra asylmottak på 2000-tallet

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): De siste ti årene har nærmere fire hundre mindreårige forsvunnet fra norske asylmottak. Bare en tredel av dem dukker opp igjen.

Det viser tall fra 2000 og fram til mai i år, som Dagsavisen har hentet inn fra Utlendingsdirektoratet (UDI). Leder Tirill Sjøvoll i Redd Barnas ungdomsorganisasjon PRESS mener både at tallet på forsvinninger er for høye og at for få kommer til rette.

- For to år siden kontaktet vi politidistriktene i nærheten av mottak, og flere uttalte at de jobber mindre med forsvinninger av asylbarn enn norske barn. Jeg synes ikke det er greit at man bare legger sakene om asylbarn i en bunke, sier hun.

388 personer som har oppgitt at de er under 18 år, har på 2000-tallet forsvunnet fra norske asylmottak. Hittil i år har 48 personer forsvunnet, på tross av stor nedgang i tilstrømningen av mindreårige asylsøkere.

Bare 63 av de 194 mindreårige som er meldt forsvunnet fra 2005 og til i dag, har vendt tilbake.

Mottakene har faste rutiner for varsling av politiet, UDI og barnevernet. UDI mener de har grunn til å tro at de fleste forlater mottaket etter eget ønske, men kan ikke utelukke at de for eksempel står i gjeld til menneskesmuglere.

- Barn under 18 år bør kunne bli tvangsplassert av barnevernet ved fare for menneskehandel, sier Tone Salthe i menneskehandelteamet ved Hvalstad transittmottak, hvor ti barn har forsvunnet i år, til Dagsavisen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere