*Nettavisen* Nyheter.

388 barn har forsvunnet fra asylmottak

De siste ti årene har nærmere fire hundre mindreårige forsvunnet fra norske asylmottak. Bare en tredel av dem dukker opp igjen. Les dagens notiser her.

28.07.10 08:37

HTML EMBED

SISTE NYHETER

SISTE SPORT


Det viser tall fra 2000 og fram til mai i år, som Dagsavisen har hentet inn fra Utlendingsdirektoratet (UDI). Leder Tirill Sjøvoll i Redd Barnas ungdomsorganisasjon PRESS mener både at tallet på forsvinninger er for høye og at for få kommer til rette.

- For to år siden kontaktet vi politidistriktene i nærheten av mottak, og flere uttalte at de jobber mindre med forsvinninger av asylbarn enn norske barn. Jeg synes ikke det er greit at man bare legger sakene om asylbarn i en bunke, sier hun.

388 personer som har oppgitt at de er under 18 år, har på 2000-tallet forsvunnet fra norske asylmottak. Hittil i år har 48 personer forsvunnet, på tross av stor nedgang i tilstrømningen av mindreårige asylsøkere.

Bare 63 av de 194 mindreårige som er meldt forsvunnet fra 2005 og til i dag, har vendt tilbake.

Mottakene har faste rutiner for varsling av politiet, UDI og barnevernet. UDI mener de har grunn til å tro at de fleste forlater mottaket etter eget ønske, men kan ikke utelukke at de for eksempel står i gjeld til menneskesmuglere.

- Barn under 18 år bør kunne bli tvangsplassert av barnevernet ved fare for menneskehandel, sier Tone Salthe i menneskehandelteamet ved Hvalstad transittmottak, hvor ti barn har forsvunnet i år, til Dagsavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Svenske tatt med 1,4 tonn kokain i Karibiske hav

Stockholm (NTB-TT): En 54 år gammel svensk mann sitter fengslet på den karibiske øya Martinique etter at franske tollere fant 1,4 tonn kokain i seilbåten hans.

Kokainbeslaget er det største noensinne på fransk territorium. Det antas å ha en verdi på 1 milliard kroner og var beregnet på det europeiske markedet, ifølge Dagens Nyheter.

Båten ble oppbrakt av franske tollere 40 sjømil fra Martinique, og mannen har sittet arrestert siden 6. juni. Tollerne mener at både svensker og spanjoler er involvert i smuglingsforsøket.

- Jeg har forsøkt å besøke mannen, men har hittil ikke fått tillatelse fra myndighetene, sier den svenske honorære konsulen i Fort-de-France, Philippe Huyghues-Despointes.

Klikk på bildet for å forstørre.

Seks av ti unge sparer i BSU

Oslo (NTB): I en ny undersøkelse svarer seks av ti under 34 år at de sparer og får skattefradrag med BSU-ordningen, én mer enn i fjor.

Boligsparing for ungdom (BSU) gir høy rente og et netto skattefradrag på inntil 4.000 kroner i året, hvis man setter inn maksbeløpet.

En undersøkelse TNS Gallup har gjort i samarbeid med Finansnæringens Fellesorganisasjon, viser at antallet BSU-sparere har gått opp med 10 prosentpoeng fra i fjor. Seks av ti under aldersgrensa på 34 år har nå BSU-konto, skriver Stavanger Aftenblad.

Tidligere i år la Statistisk sentralbyrå fram tall som viste at unge nordmenn spyttet inn 2,5 milliarder kroner på BSU-kontoene sine i 2009 - en rekordhøy vekst på 17,4 prosent fra året før.

I fjor ble satsene økt til 20.000 kroner i året og 150.000 kroner totalt. Både Høyre, KrF og Venstre ønsker nå å øke både maksbeløpet og skattefradraget for BSU-ordningen.

- Boligsparing for ungdom kan godt få økte rammer. Denne spareformen gjør det mulig for vanlig ungdom å planlegge for sin egen bolig, sier Finanstilsynets direktør, Bjørn Skogstad Aamo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kongressen vedtar finansiering av krigen

Washington (NTB-Reuters-AFP): Representantenes hus vedtok tirsdag å bevilge penger til president Barack Obamas opptrapping av krigen i Afghanistan, trass i økende skepsis mot krigens gang.

Vedtaket ble gjort med 308 mot 114 stemmer. Siden den samme bevilgningen ble vedtatt i Senatet i forrige uke, går den nå til Obama til undertegning.

Det totale beløpet som ble vedtatt, er 58,8 milliarder dollar, hvorav 33 milliarder er til finansiering av krigen i Afghanistan.

I tillegg går 4 milliarder dollar til økt sivil bistand i Afghanistan og 2,9 milliarder til hjelpearbeid etter jordskjelvet i Haiti.

Flere republikanere enn demokrater stemte for vedtaket. Obamas partikamerater halte ut avstemningen i flere måneder, og til slutt var det over 100 demokrater som stemte imot den økte finansieringen av krigen.

Flere demokrater sier at WikiLeaks' lekkasjer av klassifiserte dokumenter dagen før hadde bidratt til deres syn at prisen for å fortsette krigen er for høy, ikke minst på bakgrunn av økende behov for penger til å dempe den økonomiske krisen i USA.

Klikk på bildet for å forstørre.

Åtte avhogde hoder funnet i Mexico

Torreón (NTB-AFP): Åtte avhogde menneskehoder ble funnet tirsdag på fire forskjellige steder langs veier i de mexicanske byene Durango og Gómez Palacio.

Politiet fant hodene etter å ha mottatt tips fra publikum, men har ikke funnet de tilhørende kroppene. Alle var trolig menn mellom 25 og 30 år.

Myndighetene beskylder narkobander for volden som har herjet delstatene Durango og Coahuila i det nordlige Mexico de siste månedene.

Søndag anklaget Mexicos justisminister fengselsmyndighetene i byen Gómez Palacio for å slippe fri fanger for å utføre drap på oppdrag fra narkobandene.

Over 25.000 mennesker er drept i volden siden desember 2006, da president Felipe Calderón innledet en militæroperasjon mot narkobandene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.