RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

3D-filmer kan gi hodepine

Foto: Fox film
Sist oppdatert:
Advarer om at filmtrenden ikke er for alle.

(SIDE2): Det blir stadig mer populært å se 3D-filmer på kino. Nå ønsker også mange seg 3D TV-apparater, og denne uken ble nye tredimensjonale TV-er avduket på the International Consumer Electronics Show i Las Vegas, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Men eksperter advarer folk mot å ta 3D-trenden hjem i egen stue. Mens 3D-teknologien gjør filmopplevelsen mer behagelig for mange, kan personer med øyeproblemer få verkende hodepine etter en lengre 3D-økt.

- Det er mange som har mindre øyeproblemer, som hjernen under vanlige forhold takler naturlig, sier professor Michael Rosenberg ved Northwestern University Feinberg School of Medicine i Chicago.

Men ved en 3D-film blir man konfrontert med nye sanseopplevelser, understreker han.

Ikke for alle
Rosenberg sier at det krever større mental innsats å se en 3D-film, noe som gjør at det er lettere å få hodepine.

- Illusjonen du ser i tredimensjonale filmer er ikke korrigert på samme måte som øynene. Hvis du i utgangspunktet har problemer med øynene, så må hjernen bruke store anstrengelser og det kan føre til hodepine, mener han.

I tillegg mener noen eksperter at personer som ikke har normal dybdeoppfattelse ikke kan se 3D. Personer som har muskelproblemer, der øynene ikke peker på samme objekt, har vanskeligheter med å håndtere 3D-bilder.

Tidligere problemer løst
Samtidig påpekes det at det ikke finnes noen studier på hvor vanlig det er å få hodepine etter å ha sett 3D-film, men hodepine og kvalme var blant grunnene til at 3D-teknologien tidligere ikke tok av.

Den nye tredimensjonale teknologien i dag løser de fleste av de tidligere ubehagelighetene folk kunne oppleve ved å se 3D-film.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere