De siste sju dagene er det i snitt registrert 4.359 koronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 4.856, så trenden er synkende.

Tirsdag var 337 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 36 færre enn dagen før.

121 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 74 på respirator. Det er like mange på intensiv og én færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Ved midnatt natt til onsdag var det utført 9 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 359.264 personer testet positivt.

Les også: Guldvog: - Ingen rolig jul på sykehusene

Til nå har 4.274.558 personer fått første dose av koronavaksinen, 3.905.305 personer har fått andre og 1.327.410 har fått tredje dose.

Til sammen er 1.209 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

59,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 26 dødsfall i Norge.

Økt smittespredning i Europa

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer mot «en storm» av smittespredning i Europa, der omikronvarianten av koronaviruset nå sprer seg raskt.

Siden den nye virusvarianten først dukket opp for knappe fire uker siden, er den påvist i minst 38 av 53 europeiske land, konstaterer WHOs regiondirektør Hans Kluge.

Kluge understreker at det er mye man ennå ikke vet om omikron, bortsett fra at varianten sprer seg med dramatisk hastighet.

Omikron er nå den dominerende virusvarianten i flere land, blant dem Danmark, Portugal og Storbritannia der antallet påviste tilfeller dobles med to-tre dagers mellomrom. Spredningen går dermed langt raskere enn det som har vært tilfelle med tidligere virusvarianter.

Ifølge Kluge vil omikron i løpet av de kommende ukene dominere i stadig flere land, med de følger dette vil få for et fra før hardt presset helsevesen.

– Volumet av nye covid-19-infeksjoner kan i seg selv føre til flere innleggelser og omfattende belastning for helsevesenet og andre kritiske tjenester, sier Kluge.

Les også: Sverige strammer kraftig inn: – Vi må gjøre det som skreves

Omikron i Norge

Tirsdag ble det meldt om 477 nye registrerte tilfeller av omikronvarianten siden mandag i Norge. Det betyr at det er totalt 3.871 omikrontilfeller som har blitt påvist siden første tilfelle ble oppdaget 1.desember.

Oslo og Viken er fylkene med flest registrerte omikronsmittede med henholdsvis 1.658 og 952 tilfeller. Færrest har Nordland med 12 smittetilfeller per tirsdag.

Omikronvarianten av koronaviruset er påvist i samtlige av landets fylker.

Funnene av påvist omikronsmitte er gjort i følgende fylker:

 • Agder: 404
 • Innlandet: 99
 • Møre og Romsdal: 17
 • Nordland: 12
 • Oslo: 1.658
 • Rogaland: 182
 • Troms og Finnmark: 35
 • Trøndelag: 77
 • Ukjent: 103
 • Vestfold og Telemark: 237
 • Vestland: 95
 • Viken: 952

I Norge er helsedirektør Bjørn Guldvog forberedt på en hektisk jul for helsevesenet:

Les også: Full splid om koronapass - se debatten her