40 drept og over 500 såret i eksplosjoner i Libanon

Foto: BRAHIM CHALHOUB (AFP/NTB scanpix)

To voldsomme eksplosjoner rystet den nordlibanesiske byen Tripoli fredag. Antall drepte er kommet opp i 40, mens antall sårede er oppgitt til over 500. Terrorangrepene kan ha sammenheng med konflikten i Syria.

23.08.13 18:14

Tripoli (NTB-Reuters/Nettavisen): - Det er mange drepte og sårede i de to moskeene. Vi har ikke et klart bilde av tallene, sier en sikkerhetskilde til Reuters.

Libanons helseminister opplyser fredag ettermiddag at minst 40 er drept og 500 er såret.

- Jeg ser sju lik inne i flere utbrente biler, sa et vitne som befant seg utenfor Taqwa-moskeen, til nyhetsbyrået Reuters. Flere titalls mennesker ble såret i eksplosjonen som skjedde i det fredagsbønnen var over.

Se video nederst i saken!

- Den andre skjedde sentralt i byen, opplyser vitner og sikkerhetskilder.

Eksplosjonene virket samordnet for å gjøre størst mulig skade. Ambulanser kom til eksplosjonsstedene i stor fart, mens svart røyk la seg over store deler av sentrum av byen.

Eksplosjonene virket samordnet for å gjøre størst mulig skade. Ambulanser kom til eksplosjonsstedene i stor fart, mens svart røyk la seg over store deler av sentrum av byen.

Tripoli, Libanons neste største by med cirka 200.000 innbyggere, er regnet som landets mest urolige by.

Ytterliggående sunni-muslimer, som kjemper mot Assads styre i Syria, har godt fotfeste i byen.

Syrias president bashar-al-Assad tilhører alawittene, som også gjør seg sterkt gjeldende i den nordlibanesiske byen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: OMAR IBRAHIM (Reuters/NTB scanpix)

Bombene gikk av utenfor to sunnimuslimske moskeer da folk strømmet ut etter fredagsbønnen. Den første eksplosjonen skjedde i sentrum av Tripoli og den andre nær havneområdet i byen, opplyste ikke navngitte talsmenn for sikkerhetstjenestene.

Ifølge libanesiske sikkerhetskilder er 42 bekreftet døde etter bombene. Røde Kors melder at over 500 er skadd.

– Mange er kritisk skadde med brannsår og hodeskader, sier Georges Kettaneh, leder for libanesiske Røde Kors.

Ifølge organisasjonen er angrepet det blodigste i Libanon siden borgerkrigen som varte fra 1975 til 1990.

Uavklart
– Det er mange drepte og sårede i de to moskeene. Vi har ikke et klart bilde av tallene, sa en tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters fredag ettermiddag.

– Jeg ser sju lik inne i flere utbrente biler, sa et vitne som befant seg utenfor Taqwa-moskeen, til nyhetsbyrået Reuters.

Fjernsynsbilder viste kjøretøyer som sto i brann og butikker som hadde fått vinduene blåst inn.

Eksplosjonene så ut til å være samordnet slik at de skulle gjøre størst mulig skade. Ambulanser kom til eksplosjonsstedene i stor fart, mens svart røyk la seg over store deler av sentrum av byen.

Hizbollah
Fredagens eksplosjoner skjedde en uke etter at en selvmordsbomber i en bil full av sprengstoff drepte 27 mennesker i en del av Libanons hovedstad Beirut som domineres av den islamistiske militsen Hizbollah. Folk fra Hizbollah kjemper på Assad-regimets side i Syria.

Den libanesiske hærsjefen Jean Kahwaji sa tidligere denne uken at hans folk fører «total krig» for å hindre at terrorisme får Libanon til å gå i oppløsning.

– Våre soldater har jaktet på en terrorcelle som lager bilbomber og sender dem inn i boligområder, tilføyde han.

Regjeringen i Libanon har offisielt erklært at landet stiller seg nøytralt overfor den syriske konflikten. Men befolkningen er dypt splittet i synet på det som skjer i nabolandet i sør, og både regimet og opprørerne har mange tilhengere blant libaneserne.

SE VIDEO: Blodbadet i Tripoli

HTML EMBED

Nettavisen følger saken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.